Uzmanlar, 'Sekerden Kaçmamiz Gerekmiyor, Sekeri Yönetmemiz Gerekiyor'

Uzmanlar, 'Sekerden Kaçmamiz Gerekmiyor, Sekeri Yönetmemiz Gerekiyor'

Prof. Dr. Murat Bas, sekerin dogru tüketimine iliskin önemli açiklamalarda bulundu. Bas, sekerin korkulmasi degil, kontrol edilmesi gereken bir gida oldugunu belirterek, “Sekerden kaçmamiz gerekmiyor, sekeri yönetmemiz gerekiyor” dedi.



Acibadem Üniversitesi, Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani ve Gastroenteroloji Diyetisyenligi Dernegi Baskani Prof. Dr. Murat Bas, dengeli ve saglikli beslenme hakkinda açiklamalarda bulundu.

“Önemli olan saglikli beslenmeye ne kadar bagli kaldiginizdir”

Prof. Dr. Murat Bas, “Saglikli beslenme aslinda günlük almamiz gereken enerji, vitamin, mineral, karbonhidrat, protein ve yaglarin aslinda kisiye özgü olarak planlanmasi ve hem hastaliklardan korunmak amaciyla hem de kilo kontrolü amaciyla günlük yasama adapte edilmesi diyebiliriz. Genel anlamda artik günümüz dünyasinda yiyecekleri iyiler ve kötüler diye ayirmaktan kaçiniyoruz. Çünkü önemli olan saglikli beslenmenin plani içerisinde saglikli beslenmeye bagli kalmak. Önemli olan saglikli beslenmeye ne kadar bagli kaldiginizdir. Çünkü saglikli beslenmeye bagli kaldiginizda aslinda ara sira beslenme planiniza ekleyeceginiz daha sevdiginiz yiyecekleri tolere etme sansiniz aslinda yükselir.” dedi.



“Sofra sekerini çikarip yerine bal, pekmez eklemek gibi bir takim aliskanliklar ortaya çikmaya basladi”

Prof. Dr. Bas, bir yiyecegin içerisinden sekeri çikarip yerine baska bir seker tadi koydugunuzda yine ayni sekerin eklendigini vurguladi. Bas, “Mesela su tarz aliskanliklar basladi.

Iste bir tarifin içerisinden bir malzemeyi çikarip onun yerine alternatif malzemeler arama arayisi basladi.

En çok da bu sekerde yapiliyor. Iste sofra sekerini çikarip yerine bal, pekmez eklemek, yerine aksamdan islatilmis hurma eklemek gibi bir takim aliskanliklar ortaya çikmaya basladi.

Ama bir yiyecegin içerisinden sekeri çikarip da yerini baska bir seker tadi koydugunuzda aslinda yine seker eklemis oluyorsunuz. Biz buna eklenmis seker diyoruz. Yani bir yemek yapan kisinin yiyecegi sonradan ekledigi her türlü tat veren malzemeye biz eklenmis seker diyoruz. Bu dünyadaki tanimda da bu sekilde geçiyor. Ve siz sekeri çikarip yerine bal koydugunuzda aslinda o yiyecekten daha fazla yeme lüksüne sahip degilsiniz. Ya da o yiyecegin aslinda daha saglikli oldugunu iddia etme potansiyeline sahip degilsiniz. O yüzden de kisilerin reçetelerde yaptigi birtakim degisiklikler aslinda kisilerde söyle bir egilim olusturuyor. Ben bu yiyecegi artik daha saglikli bir hale getirdim. Daha fazla yiyebilirim. Ve kisi sekeri çikarip da bal ya da pekmez ekledigi yiyecekten ya da kekten aslinda daha fazla kalori aliyor. Onu saglikli olarak gördügü için çünkü daha fazla yeme egilimi gösteriyor. Bütün eklenmis sekerler bizim için ayni aslinda “ ifadelerini kullandi.

“Sekerden kaçmamiz gerekmiyor, sekeri yönetmemiz gerekiyor”

Prof. Dr. Bas, devaminda, “Bütün sekerlerin 1 grami dört kalori enerji verir. Ve vücudun söyle bir algisi yok. Ben bir yiyecegi tükettim iste yiyecek sindirildi ve su emilim asamasina geldi. Vücut sunu algilamiyor. Bu seker baldan geldi. Bu seker iste masa sekerinden geldi diye bir algiya sahip degil vücut. Gelen sekeri çünkü glikoza dönüstürüp zaten kanda dolastirmak zorunda. Baska bir yetenegi yok vücudun. O yüzden de bütün sekerler ayni aslinda. Gida etiketleri basligi altinda iste gibi bal gibi iste gibi nisasta bazli seker gibi glikoz surubu gibi birçok farkli seker türünü etikette görebilirsiniz. Simdi sekerden kaçmak mi gerekiyor, Bence bunu düsünmemiz gerekiyor. sekerden kaçmamiz gerekmiyor aslinda. Sekeri yönetmemiz gerekiyor. Günlük aldiginiz enerjinin yüzde 10 kadarini eklenmis sekerden alabilirsiniz. Sadece günlük limiti asmamak önemlidir. ” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile