Ertekin , öğrencilere , sınav kaygısı ile başa çıkabilmeleri için kaygılı düşüncelerin yerine , ' diğer öğrenciler de gergin ve telaşlı ' gibi alternatif düşünce üretmesini tavsiye etti .
Diyanet İşleri Başkanlığı ' nın internet sitesinde , Uzman Psikolog Kamil Ertekin ' ın sınav kaygısı konulu yazısına yer verildi . Ertekin bu dönemde öğrencilerin kendilerine ve çevrelerine ' Nasıl bir bölümde ve nasıl bir üniversitede okumak istiyorum ? ' , ' Bu isteğime ne düzeyde ulaşabileceğim ? ' , ' Çalışmalarımın karşılığını alamazsam , üniversite sınavında istediğim yeri kazanamazsam ya da hiçbir yeri kazanamazsam ben ne yapacağım ? , ' Ailemin , öğretmenlerimin ve arkadaşlarımın yüzüne nasıl bakacağım? ' , ' Ya arkadaşlarımdan düşük puanlı bir yeri kazanırsam ne yapacağım? ' gibi sorular yönelttiğine dikkat çekti .
Bu soruların , öğrencilerdeki kaygı düzeyinin artmasına yol açtığını belirten Ertekin , yaşanan kaygının çok yoğun olması durumunda kişinin enerjisini verimli bir biçimde kullanamayacağını , dikkatini ve gücünü yapacağı işe yönlendiremeyeceğini , potansiyelini tümüyle kullanamayacağını ve istenen performansa erişemeyeceğini vurguladı .
Ertekin , sınav kaygısı dolayısı ile hissedilen fizyolojik belirtileri , ' çarpıntılar , düzensiz kalp atışları , düzensiz solunum , hava açlığı , ellerde titreme , vücutta ateş basması hissi , baş ağrısı ve dönmesi , bayılma , beyni boşalmış hissi , kas yorgunlukları , uyuşma , titremeler , mide bulantısı , kusma isteği , sık idrara çıkma , hızlı bağırsak hareketi ' olarak sıraladı .
Sınav kaygısının birçok öğrenci için akademik yaşamlarında ciddi bir problem olduğunu ifade eden Ertekin , " Öğrencilerin yaklaşık yüzde 18 ' inin akademik başarıları , bu öğrencilerin yüksek kaygı düzeylerinden olumsuz etkilenmektedir . Böyle durumlarda kullanacağımız bazı yöntemler kaygının başa çıkılabilir düzeye inmesi için bize yardımcı olabilir . " dedi .
SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMAK İÇİN YAPILABİLECEKLER
Ertekin , sınav kaygısı ile başa çakmak için yapabilecekleri şöyle sıraladı : " Sınava sizin için kolay olan sorulardan başlayın . Kendinizle olan iç konuşmalarınızın farkında olun . Kaygınızı ölçün ve nerelerde yükseliyor , farkına varın . Dikkatinizi başka bir yöne çekin . Doğru nefes alma ve gevşeme tekniklerini uygulayın . Sınavda kolay , uğraşılırsa yapılabilir ve zor sorular vardır ve bu değerlendirme mutlaka sizin için kolay , sizin için yapılabilir ve sizin için zor sorular olmalıdır . Cevaplandırmaya sizin için kolay olan sorulardan başlayın ve sizin için yapılabilir olanları daha sonraya bırakın ve en son sizin için zor olanları yapın . Kaygılı iç konuşmalar geleceğe yöneliktir ve genelde felaketi öngörür . ' Ya bildiklerimi unutursam? ' , ' Ya insanlar benim aptal olduğumu düşünürse? ' , ' Ya başarılı olamazsam? ' gibi . . . Kaygılı düşüncelerin yerine alternatif düşünce üretilebilir . ' Diğer öğrenciler de gergin ve telaşlı . ' , ' Elimden gelenin en iyisini yapabilirim , yeterince hazırlandım . ' , ' Duygularım kontrolüm altında , başarabilirim ' , ' Takıldığım yerler olabilir , bilenlere soracağım ve yardım alacağım . ' , ' Diğer öğrenciler kadar iyi olmasam da elimden geleni yaparak ilerlediğimi ve daha iyi olduğumu göstereceğim . ' gibi . "