İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, tuzla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü, hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak önermektedir. Bakanlığımızca aşırı tüketildiğinde sağlığımızı olumsuz etkileyebilen tuzun daha az tüketilmesini sağlamak amacıyla 2011 yılından beri “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” uygulanmaktadır” dedi.
Şener, 2012’ de tekrarlanan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na göre tuz tüketiminin biraz azalmakla beraber halen sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde ortalama tuz tüketimi 7-12 gram arasında değişmekte, hipertansiyon ve benzeri kronik hastalıkların yükünü azaltmak için bu ülkelerin ortalama tuz tüketimini günlük 4 gramın altına çekmeye çalıştıkları bilinmektedir. Bu bilgiler ışığında bakıldığı zaman Türkiye’nin Dünyanın en fazla tuz tüketen ülkelerinden biri olduğu görülmektedir. 4 Ocak 2012’de sofralarımıza gelen ekmeğin her 100 gramında 0,3 gram oranında tuz azaltılmaya başlandı. Böylece günde 300 gram ekmek tüketen bir vatandaş eskiye oranla ortalama 1 gram daha az tuz tüketmiş oldu. Ekmek ve diğer gıdalarla alınan tuz miktarını ortalama 1 gram bile azaltmak ülkemizde her yıl inmeye bağlı yaklaşık 2000 ölümü engelleyecektir. Fazla tuz tüketiminin sıklıkla neden olduğu hastalıkların başında kan basıncı yüksekliği, kalp damar hastalıkları, gastrit, kanserler, kemik erimesi ve böbrek hastalıkları gösterilebilir. Türkiye’de erişkin nüfusun yaklaşık 1/3’ünde hipertansiyon mevcuttur. Diyetle alınan tuzun 10 gramdan 5 grama düşürülmesi ile inme riski yüzde 23, kalp damar hastalıkları riski yüzde 17 azaltılabilir. Gıda endüstrisinin gönüllü olarak yaptığı işlenmiş gıdalardaki tuzun azaltılması çalışması sağlık harcamalarındaki milyonlarca liranın korunması anlamına gelmektedir.” Şener, “Tuzun azaltılması ile ilgili Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları devam etmekle birlikte yeni düzenlemeler getirilmektedir. İlk kez salça ve püreyle ilgili düzenleme yapacak olan Türk Gıda Kodeksi "Salça ve Püre Tebliği" taslağı, domates ve biber salçasıyla domates ve biber püresini kapsıyor. Şu anda piyasada bulunan çeşitlerde yüzde 14 olan tuz miktarı, taslakta maksimum yüzde 10 olarak düzenlendi.
Taslağa göre, domates salçası tuzlu ve tuzsuz olarak üretilebilecek. Ürünlerin etiketlerinde tuz miktarı belirtilecek ve tebliğ kapsamında yer alan ürünler sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek” diyerek şöyle devam etti: “Ekmeğin ardından salçayla devam ettiği "tuz savaşına" baharatı da ekleyerek özellikle kırmızı pul biberdeki tuz miktarını azaltacak olan Bakanlık, zeytin ve peynirdeki tuz miktarının düşürülmesi için de çalışma yapmaktadır.Tuzun kısıtlanmasına çocukluktan başlanması, az tuz tüketimi alışkanlığının kazanılması ve ileriki yaşlarda meydana gelebilecek hastalıkların önlenmesi açısından önemlidir. Doğal gıdalar ile alınan tuz sağlığımız için yeterlidir. Yemeğinizi pişirirken tuz eklemeyin. Masadan tuzu kaldırın, sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı yüzde 15 azaltılabilir. Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçin. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih edin. Salamura yaprak, konserveler, ketçap, hardal, soya sosu, salata sosları, cips, kraker vb yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak durun ya da çok nadir tüketin. Hazır gıdaların tuz oranlarına dikkat edin. Düşük tuz oranlı olanları tercih edin. Zeytin, peynir, turşu gibi gıdaları tüketmeden önce mutlaka suda bekleterek tuz oranını azaltın. Maden suları kaynağına göre farklı miktarlarda sodyum içerir. Bu nedenle satın aldığınız maden sularının sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin. Unutmayın, tuzlu besinleri tercih etmek sağlıklı beslenme için gerekli olmayıp;sonradan kazanılan bir özelliktir.”
Uzmanlar Tuz Tüketiminin Azaltılmasını Öneriyor
Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, sağlık için fazla tuzdan uzak durulmasını istedi.