Uzmanlar Uyardi Açiklamasi Uçak Yolculuklariniz Kabusa Dönmesin

Tatil sezonu ile birlikte uçak yolculuklarinin arttigi dönemde, uçak yolculuklarinin kuvvetli basinç hissi nedeniyle kabusa dönüsmemesi için bilgiler veren Kulak Burun Bogaz Uzmani Op. Dr. Emre Günbey, rahatsizligin tedavi edilmedigi takdirde isitme kaybi gibi ciddi sorunlara neden olabilecegini aktardi.

Genellikle uçak seyahati sirasinda ortaya çikan, yolculuk öncesinde pek çok insanda stres olusturan kulakta kuvvetli basinç hissi, sadece yolculuk süresince degil sonrasinda da bireylerin sagligini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Yolculuk sirasinda, sakiz çigneme, esneme gibi farkli yöntemlerle bu basinç hissi azaltilmaya çalisilsa da özellikle sik sik yolculuk yapan kisiler için uçakta geçirilen süreyi kabusa çevirebiliyor. Özel Adatip Istanbul Hastanesi Kulak Burun Bogaz Uzmani Op. Dr. Emre Günbey, kulakta olusan kuvvetli basinç hissi ile ilgili bilgiler aktardi. Kuvvetli basinç hissinin sik sik sik yasanir ve tedavi edilmezse isitme kaybina neden olabilecegini ifade eden Günbey, son yillarda uygulanmaya baslanan ‘Östaki Balon Tuboplasti’ yöntemi ile hastalarin yasam kalitesinin arttigini belirtti.



Isitme kaybi gibi ciddi sorunlara neden olabilmekte

Özel Adatip Istanbul Hastanesi Kulak Burun Bogaz Uzmani Op. Dr. Günbey, “Basinç hissi ve devaminda olusan agri, tikaniklik, kulakta çitirti sesi duyma gibi sikayetler bizlere östaki tüpü tikanikliginin sinyallerini vermektedir. Özellikle sik sik uçak seyahati yapan bireylerde, dalgiçlik ile ugrasan kisilerde ve uçus görevlilerinde daha fazla ortaya çikan östaki tüpü tikanikligi rahatsizligi tedavi edilmezse, orta kulak enfeksiyonu, kulak zari çökmesi, isitme kaybi gibi ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Östaki borusu, disardaki atmosfer basinciyla orta kulak basincini dengeleme görevi görmektedir. Östaki tüpündeki fonksiyon bozuklugu, dis basincin hizli degistigi uçak yolculugu gibi durumlarda daha sik olmak üzere hastalarda, kulakta dolgunluk ve basinç hissi, kulak agrilari, kulakta çitirti sesi duyma, tikaniklik gibi sikayetlere yol açmaktadir. Bu sikayetler bazen östaki tüpündeki darliga bagli olarak normal zamanda da ortaya çikabilmektedir” dedi.



Yasam kalitesini yükselten yöntem: Östaki Balon Tuboplasti

Uzun yillardir östaki tüpü tikanikliklarinin kalici ve etkili bir tedavisinin bulunmadigini belirten Op. Dr. Emre Günbey, son yillarda ülkemizde uygulanmaya baslanan Östaki Balon Tuboplasti yöntemi ile hastalarin yasam kalitesinin arttigini ifade ederek, “Ilk olarak 2010 yilinda Amerika Birlesik Devletleri’nde yapilmaya baslanan bu yöntem, ülkemizde de son 4-5 yildir uygulanmaktadir. Bu tedavi yöntemi öncesinde östaki tüpü tikanikligi yasayan hastalara genellikle kulaga tüp uygulamasi yapilmaktaydi. Tüp takilan hastalarin ise deniz, havuz gibi suyla temasi kisitlanmakta hatta banyo yaparken dahi kulaklarda tikaniklik yasanmaktaydi. Östaki Balon Tuboplasti sonrasinda ise hastanin su ile temasinda herhangi bir sikinti yasanmamakta, hasta uçak seyahatlerine de rahatlikla çikabilmektedir” diye konustu.



Yüzde 85 basari orani ile güvenli ve acisiz yöntem

Östaki Balon Tuboplasti yönteminin hasta için son derece güvenli ve konforlu oldugunu belirten Op. Dr. Emre Günbey, islemin detaylarini açiklayarak, “Islem tamamen kapali yöntemle, herhangi bir kesi veya tampon uygulamasi olmaksizin gerçeklestirilmektedir. Östaki tüpünü genisletmek için, balon kateter yardimiyla endoskopik olarak östaki borusu içinde kateteri ilerletmektedir. Balon daha sonra iki dakika süre ile sisirilmekte ve tüpteki daralma da bu sekilde genisletilmektedir. Bu islem sonrasinda hasta ayni gün hastaneden taburcu olabilmekte ve 1 ay gibi kisa süre sonrasinda hastanin sikayetleri gerilemeye baslamaktadir. 5 yasindan itibaren çocuklarda da uygulanabilen bu yöntem, östaki tüpü tikanikliklarinda kalici bir tedavi seklidir” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile