Uzmanlar Uyariyor Açiklamasi 'Balkon Ve Pencereler Çocuklar Için Çok Büyük Riskler Tasiyor'

Halk Sagligi Uzmani Prof. Dr. Recep Akdur, havalarin isinmasiyla beraber odalarin camlarinin ve balkon kapilarinin açik tutuldugunu belirterek, emekleyen bebeklerin ve çocuklarin, bir an bile olsa yalniz birakilmasinin ölümcül sonuçlara yol açacagini bildirdi.

Ortami veya odayi havalandirmak için açilan camlara ve balkon kapilarina çok dikkat edilmesi gerektigini vurgulayan Akdur: "Ev ortami, bebek ve çocuklarin sagliklarini ve yasamlarini tehdit eden birçok riski de barindiriyor. Bu nedenle ailelerin ev içinde mümkün olan bütün önlemleri eksiksiz almalari gerekiyor. Emekleyen bebegi ve çocugu olan aileler, bebek ve çocuklarin bakimini üstlenen kisiler çok dikkatli olmalidir. Emekleyen bebekler ve çocuklar cami açik odada, balkon kapisi açik bir bölgede kesinlikle yalniz baslarina birakilmamalidir. Sandalye ve diger tüm mobilyalarin pencerelerden uzakta olmasi, pencerelere takilacak kilit veya parmakliklar, balkon kapisinin kapali ve kilitli olmasi da alinacak önlemlerden bazilaridir” dedi.

Üç yas altindaki çocuklarin solunum yollari çok dar oldugu için, agizlarina aldiklari cisimlerden dolayi bogulma riskiyle karsi karsiya kalabildiklerini belirten Akdur, “Kuruyemisler, seker, toplu igne, mücevher, dügme, boncuk, tespih, madeni paralar, tüm küçük cisimler bebek ve çocuklarin ulasamayacagi yerlerde bulundurulmalidir. Bebeklere veya yastiklarina takilan altin ve altini tutan igneler de risk tasimaktadir. Oyuncaklar, bebek ve çocugun yasina uygun olmali, sivrilen veya parçalanmaya hazir hale gelen oyuncaklara dikkat edilmeli, oyuncaklar düzenli olarak kontrol edilmelidir. Biçak, çaki, makas, testere, kesici aletler, tornavida, çivi ve ucu sivri tüm malzemeler, matkap, çekiç gibi aletler, bebek ve çocuklarin ulasamayacagi yerlerde olmali, bu konuya çok dikkat edilmelidir” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile