Uzmanlar Uyariyor Açiklamasi 'Sahte Günes Gözlükleri Tehlike Saçiyor'

Uzmanlar Uyariyor Açiklamasi 'Sahte Günes Gözlükleri Tehlike Saçiyor'

Günes gözlükleri yaz aylarinin vazgeçilmez aksesuarlarindan olarak öne çikarken uzmanlar, sahte gözlüklerin göz sagligi için büyük tehdit olusturduguna dikkat çekiyor. Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Gökhan Arslan, “Günese bakmayi hiç tavsiye etmiyoruz, zararli etkilerini direkt göz aliyor, etkileri uzun vadede görülüyor. Katarakt olusumunu hizlandiriyor, gözün kojektiva dedigimiz beyaz kisminda göz eti diye tabir edilen pterjium hastaligi, göz önüne sari kabarciklar olusturabiliyor. Koyu renkli her cam koruyucu degil, damgalari var, ultraviyole isinlardan koruma düzeyine bakmak lazim. Günes gözlügü muhakkak takalim, isportadan alinmasini tavsiye etmiyoruz” dedi.

Yaz aylarinin gelmesiyle bu aylarin vazgeçilmez aksesuarlarindan olan günes gözlüklerine ilginin arttigi belirtiliyor. Uzmanlar ise günes isinlarinin zararli etkilerinden korumada gerekli sartlari saglamayan günes gözlüklerinin gözlerde büyük hasarlara yol açabilecegine dikkat çekiyor. Büyükçekmece Mimar Sinan Devlet Hastanesi’nden Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Gökhan Arslan da günes gözlügü alirken dikkat edilmesi gerekenleri siraladi. Op. Dr. Arslan, sahte gözlüklerin gözlerde olusturabilecegi problemlerin göz ardi edilmemesi gerektigine dikkat çekerek vatandaslari uyardi.

“Koyu renkli her cam koruyucu degil”

Gözleri günes isinlarinin zararli etkilerinden koruyan malzemelerden üretilen gözlüklerin tercih edilmesi gerektigini söyleyen Büyükçekmece Mimar Sinan Devlet Hastanesi’nden Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Gökhan Arslan, sahte günes gözlüklerinin tercih edilmesi sonucu çok ciddi saglik sorunlarinin olusabilecegine dikkat çekti. Vatandaslara önemli uyarilarda bulunan ve gözlük alirken dikkat edilmesi gerekenleri aktaran Op. Dr. Arslan, “Günes gözlügünü niçin aliyoruz; günesin zararlarindan korunmak için aliyoruz. Günesin yazin cildimize zararlari var, gözümüze de var. Katarakt olusumunu hizlandiriyor, gözün konjonktiva dedigimiz beyaz kisminda göz eti diye tabir edilen pterjium hastaligi olusabiliyor, göz önüne sari kabarciklar olusturabiliyor. Bunlardan korunmak için günes gözlügü takmaliyiz. En önemli özelligi; bu gözlüklerin günesin ultraviyole isinlarindan korunmasi maalesef bu koyu renkli her cam koruyucu degil. Üreticilerin orada damgalari var, ultraviyole isinlardan koruma düzeyine onlara bakmak gerekiyor ve isportadan alinmasini tavsiye etmiyoruz. Optikçilerden iyi özellikli camlarin sorulup alinmasini, ultraviyole korumali camlari tercih etmelerini öneriyoruz. Günese bakmayi hiç tavsiye etmiyoruz bazilari bakabiliyor, günesin zararli etkilerini direkt aliyor. Sari nokta hastaligi varsa hastanin bunun gidisatini, kötülesmesini hizlandirir. Bu gibi etkileri uzun vadede görülür. Ani etki olarak da alerji belirtilerinde artma gibi durumlar olabilir" dedi.



"Günes gözlügü, sapka muhakkak takalim”

Çiplak gözle günese bakilmamasi gerektigini söyleyen ve gözlüklerin optikçilerden temin edilmesi gerektigini anlatan Op. Dr. Gökhan Arslan sözlerini söyle sürdürdü: "Günes gözlügü muhakkak takalim, sapka takalim, alerji mevsimindeyiz. Havuzlara girilmeye baslanacak temiz oldugundan emin olalim, konjonktivit, adenovirüs salginlari olabilir havuzlardan temizliginden emin olmadigimiz sulara girmeyelim. Çocuklara tabi ki de daha çok dikkat edelim, yetiskinlerde konjonktivitlerin tedavisi daha rahat ilerliyor. Ama çocuklarda sistemik hastaliklara da yol açabiliyor o yüzden daha temkinli, dikkatli olmak lazim. Günes gözlüklerini optisyenlerden, optikçi dükkanlarindan alalim. Gözü koruyan, büyük olur, gözleri kapatan cinsten rengi önemli degil. Sari camlari çok önermiyoruz, kahverengi, siyah camlar daha iyi olur. Polarize camlar var, bir de bunlari kimlere öneririz; araba kullanan kisilere öneriyoruz, bu gözlükler kaportadan, camdan yansiyan isinlari engelliyor. LED, elektronik ekranli araçlarda ekran gözükmüyorsa çok tavsiye etmiyoruz" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile