Uzmanlar YGS Sorularını Değerlendirdi

Eğitim uzmanlarına göre YGS’de sayısal alanda fizik sorularının belirleyici oldu, matematik kolay geçti. Türkçe açısından orta zorlukta geçen bir sınav olan YGS’de tarih soruları sosyal alanı belirledi.

Üniversiteye girişte birinci aşama olan 2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sona erdi. Zor ve uzun bir maratondan sonra girilen sınavla birlikte, tüm adayların üzerinden büyük bir yük kalkmış oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2 milyon 178 bin 563 adayın girdiği sınav sorularının 14 Mart Pazartesi günü açıklanacağını duyurdu. Nesibe Aydın Okulları eğitim uzmanları, 2016 YGS’yi masaya yatırdı.

MATEMATİK ÇOK KOLAY GEÇTİ

Uzmanlara göre, 2016 YGS, 2015 YGS’ye göre daha kolay oldu. Matematik sorularının geçen senelerde olduğu gibi bilgiyi yorumlama ve mantıksal çıkarıma dayalı sorulardan hazırlandığına dikkat çeken uzmanlar, 2016 YGS’yi "soru tipini ezberleyen, matematiksel kavramları iyi hazmetmeyen öğrencilerin başarılı olamayacağı bir sınav" olarak tanımladı.

Matematik soruları, okuduğunu anlama, yoruma dayalı ve muhakeme yeteneğini ölçen sorulardan oluştu. Yaklaşık 17 soru çok basit ve kısa sürede yani her bir soru 15-20 saniyede çözülebilmesine rağmen özellikle uzun paragraflı problem soruları, anlaşılması zor, bu yüzden de zaman alan ve sınavın ayırt edici soruları oldu.

Hiçbir ayırt edici özelliği olan olmayan geometri sorularının ise matematiğe oranla daha kolay hazırlandığı ve öğrencileri zorlamadığı gözlendi. Matematik alanında müfredat dışı soru yer almadı.

FİZİK SORULARI BELİRLEYİCİ OLDU

4 fizik sorusunda çeldiricilerin yüksek olması nedeniyle kavramların anlaşılmasında zorluk çekildiğini belirten uzmanlar, bunun sebebini ise soruların bilimsel düşünebilme yeteneğini ön plana çıkaracak şekilde olmasına bağladı. Bu sınavda fizik branşının nispeten belirleyici olduğu kanaatinin ön plana çıktığı belirtildi.

KİMYA SORULARI BİLGİ İÇERİKLİYDİ

2016 YGS sorularının müfredatı tarayıcı nitelikte olduğunu vurgulayan uzmanlar, 2015 YGS ile mukayese edildiğinde sınavın kolay olduğu, çeldirici soruların olmadığı ve bilgi içerikli sorulara ağırlık verildiğini kaydetti.

BİYOLOJİDE ÇELDİRİCİ SORU YER ALMADI

Uzmanlar biyoloji bölümünde, 13 sorudan 10’u temel bilgileri ölçerken, bir sorunun bilgi analizi ve yorum gücüne dayandığını ifade etti.

Diğer sorununun ise sadece yorum gücü gerektirdiğine dikkat çeken uzmanlar, bu sınavda soruların yüzde 50’sinden fazlasının 9. sınıf müfredatından seçildiği, 10. sınıftan 1, 11 sınıftan 3 soru yer aldığını, 1 sorunun ise genel yorumu kapsayacak şekilde sorulduğunu vurguladı. Biyoloji alanında "çeldirici soru" olmadığını belirtildi.

TÜRKÇE ORTA ZORLUKTA GEÇTİ

Türkçe alanında "orta zorlukta" geçen bir sınav olan YGS 2016’da, anlam bilgisi ve dil bilgisi sorularının dağılımları önceki yıllarla aynı şekilde gerçekleşti. Sınavda yalnızca son 2 yılda sorulmayan "anlatım bozukluğu" konusunda 2 soru sorulduğu gözlendi. Türkçe, geçen yıla oranla daha kolay geçti.

TARİH SOSYAL ALANI BELİRLEDİ

Tarih soruları genel olarak yoruma dayalı sorulardan oluştu. Bu alanda birkaç seçici soru yer aldı. 2015 YGS’ye göre 11. sınıf konularının ağırlıkta olduğu gözlenirken, sınavın önceki yıllara benzerlik gösterdiği gözlendi. Tarih sorularının, sosyal bölümünün belirleyicisi olduğu yönünde bir kanaat oluştu.

COĞRAFYA YORUMA DAYALI SORULARDAN OLUŞTU

Coğrafya soruları geçen sene olduğu gibi harita üzerinde bilgi yorumlamaya dayalı sorulardan oluştu. Konu dağılımı birkaç konu dışında 2015 YGS’yle benzerlik gösterdi. 9. ve 10. sınıf konularının eşit şekilde dağılımı yapıldığı gözlendi.

FELSEFEDE KAVRAM VE AKIM BİLGİSİ SORULDU

YGS 2016 felsefe sorularında ağırlıklı olarak kavram ve akım bilgisi soruldu. Bu sınavda müfredat dışı soru sorulmadığı gözlendi. 2015 YGS’de bilgi yorumlamaya yönelik sorular sorulmuşken bu yıl kavram ve akım bilgisi ağırlıklı sorularının tercih edildiği dikkat çekti.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ’ÇOK ZOR’ GEÇTİ

Sınavın geçen yıla oranla çok zor olduğu belirlendi. İlk kez bu denli bilgi gerektiren soru soruldu. Dini ve ahlaki kavram bilgisi olmadan hatta bir soruda çok ayrıntı olmak üzere ’necasetten taharet’ gibi çözülmesi zor 3 soru soruldu. 2016 YGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları, soru sayısı az olsa da Din Kültürünün giderek zorlaştığını ve diğer branşlar kadar önem kazandığını gösterdi.

ASIL BELİRLEYİCİ OLAN LYS OLACAK

Uzmanlar, YGS’nin eğrisiyle doğrusuyla gelip geçtiğini belirterek, sınavı, beklentisinin altında geçen öğrencinin sınavın yasını tutmasının kendisine bir faydası olmadığı gibi, sınavı, iyi geçenin de mutluluktan rehavete kapılmaması gerektiğini vurguladı. Öğrencilere, yarından itibaren, 3 ay sonra yapılacak olan LYS konuları ile ilgili programların yapılarak vakit kaybetmeden kalınan yerden çalışmaya başlamaları uyarısında bulunan uzmanlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da asıl belirleyici olanın yüzde 60 etkiye sahip olan LYS’nin olacağını vurguladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile