Uzmanlardan Atık Yağ Uyarısı

Uzmanlardan Atık Yağ Uyarısı

Karşıyaka Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve yaklaşık 1 hafta boyunca devam eden Karşıyaka Sağlık Günlerinin son konusu 'Sağlıklı Beslenmede Zeytinyağının Önemi ve Atık Yağlar' oldu

Karşıyaka Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve yaklaşık 1 hafta boyunca devam eden Karşıyaka Sağlık Günlerinin son konusu 'Sağlıklı Beslenmede Zeytinyağının Önemi ve Atık Yağlar' oldu. Dr. Işıl Ergin ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Cumhur Durmaz'ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte salonu bu kez ilköğretim öğrencileri doldurdu. Dr. Işıl Ergin konuşmasına doğru beslenmenin sağlık üzerindeki önemli etkilerine değinerek başladı, sebze ve meyvelerin yararlarını anlattıktan sonra yağların önemini dile getirdi.
Dr. Ergin, "Vücutta depo edilen enerjinin büyük bir bölümü yağ depolanması şeklindedir. Yağlar, enerji kaynağıdır. Doyma duyusunu arttırır, esansiyel yağ asitleri ve yağda eriyen vitaminleri beraberinde taşır. Doğada kırktan fazla yağ çeşidi bulunmaktadır. Esansiyel yağ asitleri yeteri derecede vücuda girmezse cilt bozukluğu, hücre zarı yapısında bozulma, karaciğerde yağlanma, büyüme hızında yavaşlama, böbreklerde bozukluk gibi sorunlar olabilmektedir" dedi.
Dr. Işıl Gürel ayrıca konuşmasında doymuş ve doymamış yağ çeşitlerinden de örnekler verdi. Öğrencileri doğru beslenmeleri konusunda uyaran Dr Ergin "Sağlıklı beslenin, doğru ve faydalı gıdalar tüketin henüz yolun çok başındasınız. Unutmayın ki ülkemizde en basit ve de doğal teknolojik işlemlerle elde edilen iki yağ vardır. Bunlar da tereyağ ve zeytinyağıdır. Bu yağların size katkısı büyüktür" diyerek sözlerini tamamladı.
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Cumhur Durmaz da etkinlikte 'Atık yağlar' konusunda bilgi verdi. Çevre Orman Bakanlığı'nın çıkardığı bitkisel atık yağlar yönetmeliğini kısaca anlattı. Cumhur Durmaz "Atık yağlar en çok konutlardan ve küçük esnaftan kaynaklanmaktadır. Türkiye'de yılda 1 milyon 500 bin ton bitkisel yağ gıda amacı ile kullanılmaktadır. Bunun 350 bin tonu atık yağ olarak çıkmaktadır. Bu yağların çevreye zarar vermemesi için doğaya atılmaması gerekir. Lavoboya dökülen yağlar zamanla şebeke borularda da tıkanma yapmaktadır. Bu sebeple atık yağları belediyelerin pilot bölge olarak seçtikleri noktalara konulan bidonlara bırakın" dedi.
Karşıyaka Belediyesi yetkilileri de şu an bazı mahallelerde vatandaşın telefonu üzerine bu atık yağları toplattıklarını çok yakın bir zaman içinde de bu bidonları belediye ana binası girişine koyduklarını hatırlatarak "Vatandaşlarımız atık yağları bir kavonoz yada şişeye koyup bu bidonlara atabilir" uyarısında bulundu.Herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet etti. Konuşmaların ardından Belediye Başkan Yardımcısı Kadri Bilgin ve Sağlık İşleri Müdürü Ayhan Börekçi Dr Işıl Ergin ve Ziraat Mühendisi Cumhur Durmaz'a katkılarından dolayı teşekkür belgesi ve çiçek takdim etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile