Uzmanlardan 'Ev Gençleri' Ne Öneriler

Uzmanlardan 'Ev Gençleri' Ne Öneriler

Egitmen ve Yazar Ümit Ünker, ev gençlere önerilerde bulunarak, "Türkiye’de de Disisleri Bakanligi’nin Türkiye Ulusal Ajansi üzerinden yaptigi Erasmus Plas gibi bazi özel çalismalar var. Bu çalismalarla beraber gençlerimiz aslinda haberdar oldugunda projeler üretebilir. Bu projelerle birlikte hem Türkiye’de hem yurtdisinda bazi firsatlar elde edilebilir" dedi.

Egitim sürecini tamamladigi halde herhangi bir iste çalismayan 15-24 yas grubu gençler diger adiyla "Ev Gençleri"nin issizlik orani TÜIK verilerine göre geçen yil yüzde 26.9 iken bu yil yüzde 25’e geriledi. Egitmen ve Yazar Ümit Ünker, konuyla ilgili açiklamada bulundu.

"Ev Gençleri sayisinda düsüs yasandi"

TÜIK verilerinin esas alindiginda herhangi bir iste, stajda yada egitimde olmayan gençlerin sayisinin 6 milyona yakin oldugunu ifade eden Egitmen ve Yazar Ümit Ünker, "Ne egitimde ne istihdamda ne de stajda olmayan gençlere ’Ev Gençleri’ deniliyor. Ev Gençleri dünyanin en büyük sorunlarindan bir tanesi diyebiliriz. Her ülkenin yasa baktigi oranlar farkli Türkiye 15-24 yas arasindaki kisileri Ev Genci olarak tanimlarken diger ülkelerde 18-24,18-29 gibi kabul edilebiliyor. TÜIK verilerini esas aldigimizda herhangi bir iste stajda ya da egitimde olmayanlari isin içine kattigimizda bu maalesef 6 milyona yakin bir genci kapsiyor. Bu oldukça büyük bir sayi. Bu gençlerin her birinin aslinda istihdama katilimi, egitime ya da staja katilimi ülkemiz açisindan da son derece kritik bir öneme sahiptir. Geçtigimiz yildaki verilere baktigimiz zaman yüzde 26.9 gibi bir orandayken bu yil biraz daha düsüs yasanmis ve bu oran yüzde 25’lere kadar inmis durumda. Küçük bir düsüs belki ama bizim için kiymetli. Ev Genci kavraminda özellikle gençlerin bir staj programina dahil olmasi bile issizlik tarafindaki süreçlerin düzelmesine toparlanmasina neden oluyor. Bizim en çok dikkat etmemiz gereken kavram gençlerin iyi olma halidir. Bir genç issizlikten bahsediyoruz. Gençlerin issiz olma durumuna bakiyoruz ama gençler çalisirken de ne kadar mutlu ya da bir is arama konusunda kendi ülkemizde mi is ariyor ya da yurtdisinda is firsatlarina mi bakiyor buna da egilmek gerekiyor. NEET kavraminda dünyada çesitli ülkelerin yaptigi bazi çözümler var. Türkiye’de de Disisleri Bakanligi’nin Türkiye Ulusal Ajansi üzerinden yaptigi Erasmus Plas gibi bazi özel çalismalar var. Bu çalismalarla beraber gençlerimiz aslinda haberdar oldugunda projeler üretebilir. Bu projelerle birlikte hem Türkiye’de hem yurtdisinda bazi firsatlar elde edilebilir. Geçtigimiz yila baktigimiz zaman issizlik oranlarinda bu yil görünür bir fark var. Gençler aslinda islere katilim sagliyorlar. Burada genel olarak suna bakiliyor ne kadar süre isteler. Ise katilim 2-3 ay da buna dahil edildigi için uzun süre iste kalma oranlari o istedigimiz oranda degil belki. Yine de dünya genelinde aslinda bu kavram her ülkede olan bir sorun" seklinde konustu.

Üniversite sinavlarinda baraj puaninin kalktigini hatirlatan Ünker, "Biliyorsunuz son dönemlerde baraj puanlari kalkti. Herkes bunun olumsuz yanina bakiyor. Bu bir firsat. Simdi kendimizi gösterme zamanidir. Sosyal sorumluluk, gönüllülük projelerine dahil olarak CV’mizi arttirmak durumundayiz. Staj programlarinda da isverenler daha genis ve kapsamli bir staj programi olustururlarsa gençler için de faydali olacak bu programlara katilim gösterildiginde aslinda Ev Genci otomatik olarak düzeltilmeye baslanir" dedi.



"3 sene boyunca çalismadan hayatimi devam ettirmeye çalistim"

Ev Genci olarak tanimlanan gençlerden biri olan Berk Düsmez (29) mezun olduktan sonra 3 yil boyunca çalismadigini söyledi.

Egitmen ve Yazar Ümit Ünker ile tanisarak is hayatina atilan Berk Düsmez sunlari kaydetti:

"Aslinda üniversiteyi dis ticaret olarak okudum. Istedigim is yerinde çalisamadim. Çalismak istedigimde de kendimi rahat hissedemedim. Yaklasik 3 sene boyunca çalismadan hayatimi devam ettirmeye çalistim. Bu çok zorlu bir süreçti. Kendimi gelistirmek adina neler yapabilirim diye düsündüm. Kapi çalmam gerektigini fark ettim. Bana ne iyi geldigini arastirdim ve Ümit Ünker’le sosyal medya üzerinden tanistim. Kendisiyle görüsmek istedigimi söyledim. Sonrasinda neden seninle çalismam gerek diye sordu ve bende kendisine seslendirme kursuna gittigimi kendimi bu alanda gelistirmek istedigimi kendisinin tiyatro geçmisi oldugunu bildigimi söyledim. Egitimlere katilarak hem kendimi gelistirmek hem de insanlara bir sekilde fayda saglamak istedigimi düsündüm. Güzel isler yapabilecegimi ve burada mutlu olabilecegimi söyledim. Kendisi de büyük bir firsat verdi bana. Simdi onunla birlikteyim. Çok mutluyum."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile