Uzmanlardan 'Hangi Sütü Tüketmeli' Tavsiyeleri

Uzmanlardan 'Hangi Sütü Tüketmeli' Tavsiyeleri

Beslenme, Diyet ve Fitoterapi Uzmani Beyza Vural Öten, günümüzde süt çesitliligi arttikça hangi sütün insan sagligina daha yararli oldugunun tartisilmaya baslandigini belirterek, “Herkes tarafindan kolayca sindirilemedigi için otoimmün hastaliklarin tedavisinde, inek sütü protein alerjisi olanlarda, laktoz intoleransi yasayanlarda ya da vegan beslenme tercih edenlerde hayvansal sütler yerine bitki bazli sütler tercih edilmelidir” dedi.

KTO Karatay Üniversitesi Medicana Tip Fakültesi Hastanesi Beslenme, Diyet ve Fitoterapi Bölümü Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, hangi sütün insan sagligina daha yararli oldugu tartismalarinin oldugunu ifade ederek, bu konusunda açiklamalarda bulundu. Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, “Süt, bebeklikten yaslanma dönemine kadar protein ve kalsiyum içerigi ile sagligimiz için çok faydali bir besin maddesidir. Biyolojik degeri yüksek protein, yag, çesitli vitamin ve mineraller tasir. Inek, keçi, manda, koyun sütü ve bunlardan elde edilen yogurtlar ve çesit çesit peynirler mutfagimizda oldukça genis yer almaktadir. Ancak, herkes tarafindan kolayca sindirilemedigi için otoimmün hastaliklarin tedavisinde, inek sütü protein alerjisi olanlarda, laktoz intoleransi yasayanlarda ya da vegan beslenme tercih edenlerde hayvansal sütler yerine bitki bazli sütler tercih edilmelidir. Bu sütler görünüste inek sütü ya da diger hayvansal sütlere benzer fakat nohut gibi baklagillerden, badem, susam gibi yagli tohumlardan, yulaf, pirinç gibi tahillardan veya karabugday, kinoa gibi psödotahillardan suda çözünür özleri çikarilarak elde edilir” dedi.

Bitkisel sütlerin laktoz ve kolesterol içermedigini vurgulayan Öten, "Bitkisel sütler, inek sütü veya diger hayvansal sütler gibi laktoz içermedigi için gaz, siskinlik ve hazimsizlik yapmiyor. Kolesterol içermedigi için ve yüksek miktarda doymamis yag içerigi ile kalp damar sagligini koruyucu etkisi var. Ancak inek sütüne kiyasla kalsiyum içerigi düsüktür. Özellikle gelisme dönemindeki çocuklarda kemik sagliginin desteklenmesi gerektigi için yeterli bir besin kaynagi degildir” ifadelerini kullandi.

En çok tercih edilen bitkisel sütleri siralayan Uzman Dyt. Beyza Vural Öten, su bilgileri verdi:

“Badem sütü: Bademler suda belirli bir süre bekletilip ögütülür ve süzülür. Elde edilen beyaz sivi badem sütüdür. Yüksek oranda tekli doymamis yag asitleri (MUFA), protein, lif, E vitamini, magnezyum, selenyum, potasyum, çinko, fosfor ve bakir içerir. Kardiyovasküler hastalik riskleri açisindan insan sagligina faydalidir.

Soya sütü: Soya içerdigi esansiyel aminoasitler nedeniyle önemli bir protein kaynagidir. Tekli ve çoklu doymamis yag asitlerini içerir. Içerdigi fitokimyasal maddeler sayesinde kolesterol, osteoporoz ve bazi kanserleri iyilestirici etkisi vardir.

Yulaf sütü: Besleyici bir tahildir. Iyi bir aminoasit, yag asitleri, vitamin, mineral ve antioksidan bilesiklere sahiptir. -Glukan içerigiyle sindirim sistemine kolorektal kanseri önlemede, kan glukoz ve kolesterol seviyesini düsürücü etkisi vardir.

Pirinç sütü: Hipoalerjenik bir tahildir. Alerji sorunlari olanlar için güvenilir kaynaktir. Ancak karbonhidrat içerigi yüksektir, enerjinin yüzde 89’u karbonhidrattan gelmektedir. Kalsiyum ve B12 vitamini açisindan yetersiz bir kaynaktir ve arsenik içerigi nedeniyle uzun vadede tüketilmesi saglik sorunlarina yol açabilir.

Hindistan Cevizi sütü: Yüzde 95 doymus yag içermektedir. Laurik asit içerigiyle Ldl (kötü) kolesterolü düsürüp Hdl (iyi) kolesterolü artirmaya yardimcidir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile