Uzmanlardan 'Kene' Uyarisi

Uzmanlardan 'Kene' Uyarisi

Malatya’nin Yesilyurt ilçesinde görev yapan Aile Hekimi Dr. Fuat Zengin, havalarin isinmasi ile birlikte kenelerden bulasan KKKA virüsü tehdidine dikkat çekerek, Kirim Kongo Kanamali Atesi vakalarina karsi vatandaslari uyardi.

Halk arasinda bilinen adiyla kene isirmasi olan Kirim Kongo Kanamali Ates (KKKA) hastaligi, Türkiye’de özellikle kirsal kesimlerde kentlere oranla daha fazla görülüyor. Vakalarda yanlis müdahale sebebiyle KKKA ates, halsizlik, istahsizlik, kas agrisi, bas agrisi, bulanti, kusma, ishal ve agir vakalarda kanama gibi izler ile kendisini gösterebiliyor.

“Dogru bir yöntemle bulundugu yerden alinmali”

Kene isirigina maruz kalan birine panik yapmadan dogru müdahalede bulunulmasinin önemine dikkat çeken Aile Hekimi Dr. Fuat Zengin, "Halk sagligini ilgilendiren önemli konulardan bir tanesi de kenedir. Kene bir parazittir. Bu parazit daha çok Nisan ve Eylül aylarinda toprak ve hayvancilikla ugrasanlarda daha çok görebildigimiz bir parazit türüdür. Kene, daha çok hayvanlarda emdigi virüsü insana tasiyor, tasinan virüs belirli bir zamanda sonra bir takim ciddi rahatsizliklara neden olabiliyor. Kene bir insani isirdiktan sonra 12 ila 24 saat gibi bir süre geçmis olmasi gerekiyor ki virüs bulasmis olsun. Isiriga maruz kalan bir kisi öncelikle endiselenmeli ve kene dogru bir yöntemle bulundugu yerden alinmali. Sigara ile yakmak, üzerine alkol dökmek, keneyi yakmak bunlar kesinlikle yanlis olan yöntemlerdir. Kirsal bölgede yasayan ve kenenin isirdigi bir kisi ne yapacagini bilmiyorsa ya pense ya da bir ipi daire seklinde keneye geçirerek yavasça keneyi endiselenmeden çikaracagiz. Kene çikarma esnasinda endiselendirilir ve de sikistirilirsa patlama durumunda siçrayan virüs ciddi sorunlara neden olabilir” dedi.



"Elbise tercihine dikkat edilmeli”

Tarim ve hayvancilikla ugrasan vatandaslarin elbise tercihlerine dikkat etmesi gerektigini belirten Zengin, "Tarim ve hayvancilikla ugrasan vatandaslarimizin vücutlarinda açik yer olmamali. Çalisirken, çorap ve çizme giymelerinin yani sira eldiven kullanimi önemlidir. Kene, Kirim Kongo Kanamali Atesi hastaligina sebep olabiliyor, Kirim Kongo Kanamali Atesi riskinden dolayi kene isirmasi önem arz etmektedir. Isirma sonrasi hizlica çikarilmali ve kontrollerin yapilmasi önerilmektedir" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile