Uzmanlardan Keratokonus Uyarısı

Uzmanlardan Keratokonus Uyarısı

VAN – Van Özel Urartu Göz Merkezi Başhekimi Op. Dr. Atilla Yazıcıoğlu, Keratokonus hastalığının kentte sık görülen bir hastalık olduğunu söyledi.

Keratokonus hastalığının; gözün ön tarafındaki kornea denen zarın yuvarlaklığını kaybedip öne doğru yumurta gibi uzaması neticesinde oluştuğunu belirten Özel Urartu Göz Merkezi Başhekimi Op. Dr. Atilla Yazıcıoğlu, bunun oluşması sonucunda görüntünün retina denen arka kısma dağınık olarak ulaştığını kaydetti.

Keretokonus hastalığının çocukluk yaşında başlayabildiği gibi ergenlik dönemi ve sonrasında da oluşabildiğine dikkat çeken Yazıcıoğlu, “Bu rahatsızlığın tedavisinde şu an en güncel olarak, rahatsızlığın ilerlemesini durduran bir yöntem yapıyoruz. Crosslink (çarpraz bağlama) yöntemi ile kornea dediğimiz zarın üzerine vitamin benzeri bir şey damlatıyoruz. Bunu damlattıktan sonra gözün üzerine belirli dalga boyunda bir mavi ışık tutuyoruz ve gözün korneasının öne doğru yumurta gibi uzamasını önlüyoruz. Bir nevi bent kuruyoruz, bir baraj kuruyoruz. Çünkü bu yumurtanın ucu ne kadar uzarsa, görüntü kalitesi o kadar düşer. Biz bunu her yaş grubunda yapıyoruz ve ameliyat yaklaşık yarım saat sürüyor. Yapılan bu ameliyat, yüzde 90’ın üstünde bir oranla bu hastalığın ilerlemesini durduruyor ve daha kötü olmasını engelliyor” dedi.

Keratokonus hastalığının Van bölgesinde sık görülen bir hastalık olduğunu vurgulayan Yazıcıoğlu, “Kollajen dediğimiz gözün kornea tabakasındaki liflerin normalden daha zayıf olması neticesinde oluşuyor. Neyin başlattığı bilinmemekle birlikte bu kollajen, gözünü çok kaşıyanlarda biraz daha sık görülebiliyor. Van gibi güneş alan yerlerde de bu hastalık çok daha fazla oluyor. Bölgede özel klinikler arasında sadece bu uygulamayı biz yapıyoruz. Ciddi sayıda bir hastamızın ameliyatını yaptık ve çok önemli oranda başarı elde ettik” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile