Kurban Bayramı’nda et saklama koşullarına yönelik yanlış ve eksik bilgi nedeniyle gıda zehirlenmesi vakaları yaşanabileceğini ifade eden Özel Lokman Hekim Van Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hülya Tatar, Kurban Bayramı’nda etin mutlaka 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Tatar, “Kurbanlıklar yeni kesildiğinden dolayı sert olan et, hem pişirmede hem de sindirimde sıkıntılara neden olarak şişkinlik ve hazımsızlığa yol açabiliyor. Vatandaşlarımıza bu sıkıntıları yaşamamaları için haşlama ve fırınlama gibi yöntemleri tavsiye ediyoruz” dedi.
Kurbanlık hayvanların ilk kesildiğinde stresten dolayı etinin sert olduğuna dikkat çeken Tatar, “Bu etin 5 - 6 saat oda sıcaklığında güneş görmeyen bir alanda beklemesi gerekiyor. Çünkü hayvan kesildiğinde sıcaklığı 40 derecelerde oluyor. Yaklaşık 10 derecelik düşüş için bekletilmesinde fayda var. Sonrasında etler küçük parçalara bölünmeli. Dağıtımı yapılacağı da düşünülürse, kesimin hemen ardından et poşetlere konulmamalı. Sıcaklıkla birlikte et torba içinde yeşillenir ve zararlı hale gelir. Etin kullanım alanına göre planlanarak porsiyonlara bölünmesi gerekiyor. Buzun bir kez çözdürülmesi gerektiği göz önünde bulundurularak, yeterli miktarın ayrılması yararlı olacaktır” diye konuştu.
Küçük parçaların yüzeylerinin soğumasının daha hızlı olduğuna işaret eden Tatar, “Et, eğer buzluğa konulacaksa porsiyonlara ayrılmalı. Yığın halinde buzluğa konulmamalı ve buzlukta alt sıralara yerleştirilmeli. Buzluktan çıkarıldığında da buzdolabında çözülünceye dek bekletilmesi gerekir. Bu süreç çok önemli, oda sıcaklığında çözülmemeli. Çiğ et ile pişmiş et raflara konurken de dikkat edilmeli. Çiğ etler alt tarafta yer almalıdır. Çiğ et suyunun diğer pişmiş ürünlerle karışmamasına dikkat edilmeli. Yoksa mikroorganizmaların oluşumuna neden olunabilir ve gıda zehirlenmesine yol açabilir” ifadelerini kullandı.
Bayramlarda et tüketimi yanında tatlı tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Tatar, “Sağlıklı olan sütlü ya da meyveli tatlılardır. İçlerinde çok fazla yağ, şeker, un bulunan tatlılar ne yazık ki sağlıklı değil. Aşırı tatlı tüketimi kan şekerinde dalgalanmalara, hızlı acıkmaya ve daha fazla tatlı yeme isteğine neden olur. Bunun dışında çikolata, şeker ve tatlılar sindirim sistemini olumsuz yönde etkiler ve yorar” şeklinde konuştu.
Uzmanlardan Kurban Eti Uyarısı
Özel Lokman Hekim Van Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hülya Tatar, kurban kesiminin ardından etlerin dinlendirme, parçalama, dağıtım ve dondurma işlemlerinin doğru yapılması gerektiğini belirterek, vatandaşlara uyarılarda bulundu.