Uzmanlardan, 'Merdiven Alti Okul Ürünleri Alip Çocuklari Hasta Etmeyin' Uyarisi

Uzmanlardan, 'Merdiven Alti Okul Ürünleri Alip Çocuklari Hasta Etmeyin' Uyarisi

Uzmanlar, okullarin açilmasina sayili günler kala çocuklarina forma ve kirtasiye malzemeleri alma telasina düsen velilerine merdiven alti ürünlere dikkat etmeleri ve bu tarz ürünleri alarak çocuklari hasta etmemeleri uyarisinda bulundu.

2024-2025 Egitim Ögretim Yilinin baslamasina sayili günler hala veliler çocuklar için forma ve kirtasiye malzemesi telasina düstü. Alisverislerini son güne birakmak istemeyen veliler magazalarda ve kirtasiyelerde yogunluk olusturuyor. Uzmanlar, velilere TSE ve CE isaretli ürünleri almalari konusunda uyarida bulundu. Merdiven alti ürünler ile çocuklarda saglik sorunlarinin olusabilecegini belirten uzmanlar, velilerden bu konuda hassas davranmalarini istedi.

“Merdiven alti ürünlerin kullanilmamasini öneriyoruz”

Konya Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Uzmani Doktor Ali Aköz, sagliksiz kimyasal ürünlerin çocuklarin sagligini tehdit ettigini hatirlatarak, “Kirtasiye ürünleri olarak aslinda ilk ortaya konulmasi gereken üretim asamasinda kullanilan kimyasal ürünler. Bu kimyasal ürünler bir risk olusturmakta. Bu durumu önlemenin en önemli yolu ise kimyasal ürünlerin ölçümlerinin yapilip kimyasallarin kullanilmamasidir. Merdiven alti ürünlerde bu kimyasallarin kullanildigini biliyoruz. O yüzden merdiven alti ürünlerin kullanilmamasini öneriyoruz” dedi.



“Kaçak ve sahte ürünlerden uzak durulmasi gerekiyor”

Uzm. Dr. Ali Aköz, kimyasallar içeresinde azo boyar ve fitalatlarin en çok göze çarpanlar oldugunu ifade ederek, “Bunlarin disinda fitalatlar, agir metaller bunlarin hepsi bu ürünlerin içerisinde yer alabiliyor. Bunlar zaten mevzuatta yasakli ürünler. Merdiven alti kirtasiye ürünlerinde bu tarz ürünlerle çok defa karsilasiyoruz. Bu sebeple merdiven alti, kaçak ve sahte ürünlerden uzak durulmasi gerekiyor. Uçucu maddeleri içeren; keçeli kalemlerden, yapistiricilardan uzak durmamiz gerekir” seklinde konustu.



“Kimyasal ürünler kanserojen olabiliyorlar”

Merdiven alti ürünlerin çocuklarin sagliklarini olumsuz yönde etkiledigini anlatan Aköz, “Saglik açisindan bunlarin bir takim etkileri var. Bu kimyasal ürünler kanserojen olabiliyor. Alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Bir takim ürüme ve hormon sistemine, bagisiklik sistemine olumsuz etkiler yapabiliyorlar. Bunlardan uzak durmanin da yolu ürün alirken sertifikali ürünler almaliyiz. Bu sertifikalarda TSE veya CE isaretli olduguna ve Avrupa Birligi standartlarina uygun olup olmadigini belirleyen ‘EN 71’ ile baslayan standart kodlari olmali” diye konustu.



“Görmeden ürün almasinlar, aldiklari ürünü kontrol etsinler”

Velilere, çocuklarin ihtiyaçlarini temin ederken nelere dikkat etmeleri gerektigini anlatan Konya Okul Forma Imalat ve Saticilari Dayanisma Dernegi Baskani Mehmet Serin de, “Velilerimize tavsiyemiz bilindik yerlerden ürün almalari. Yüzde yüz pamuk mu onlara bakmalari gerekiyor. Kanserojen riski tasiyor mu, tasimiyor mu onlara bakmalarini istiyoruz. En önemlisi de sagligi ön plana alarak forma almalarini tavsiye ediyoruz. Anneler hangi formayi almalari gerektigini çok iyi bilir. Eline aldigi zaman naylondan mi üretildigini ya da baska bir sey mi anlayabilirler. Görmeden ürün almasinlar, aldiklari ürünü kontrol etsinler” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile