Uzmanlardan Rahatlatan Açıklama Geldi

Uzmanlardan Rahatlatan Açıklama Geldi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi ve Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, son günlerde Türkiye’nin farklı bölgelerinde görülen grip vakalarının sanıldığı gibi çok yoğun olmadığını ve bir salgının söz konusu olmadığını söyledi.


Prof. Dr. Tevfik Özlü, Karadeniz’de yoğun grip vakasının olmadığını ve bu konuda alarm oluşturacak bir durumun söz konusu olmadığını belirterek alınacak bir takım tedbirlerle gribin atlatılabileceğini kaydetti.

Türkiye’de her yıl Ekim ayında başlayan grip vakalarının Nisan ayına kadar devam ettiğini belirten Dr. Özlü, “Şu anda grip sezonunda bulunuyoruz. Zaten mevsim olarak grip mevsimindeyiz. Türkiye’de her yıl grip Ekim ayından itibaren Mart, Nisan aylarına kadar devam eder. Bu sezonda grip vakaları ülkemizin her yerinde görülüyor. Anormal bir durum yok yani önce onun altını çizmek lazım. Bazı yıllarda yeni bir virüs ortaya çıkar, daha önceki virüslere göre çok daha kolay, kolay bulaşan çok daha ağı seyreden bir tablo. Çünkü virüsünde atejenik yapısında sık sık değişiklikler olur. Buna bağlı bağlı büyük salgınlar küresel salgınlar olabilir. Geçmişte buna ait bazı grip salgınlarını kamuoyu da biliyor. Daha önce Domuz grib, kuş gribi i olayı oldu ama bu öyle bir olay değil. Şu anda H3N2 dediğimiz virüs aslında mevsim gribinin bir çeşidi bir türü yani bir paniğe kapılmaya gerek yok kamuoyunda biraz medyatik oldu. Bu konu gözlemlediğimiz kadarıyla anormal bir seyir söz konusu değil. Beklenen kış mevsiminde her zaman beklediğimiz bir salgınla karşı karşıyayız. Tabi grip kolay bulaşan bir hastalık, kişiden kişiye geçiyor. Bu mevsimde hepimizin dikkatli olması lazım. Özellikle bebekler, çocuklar ve bilhassa da yaşlılar. 60 yaş üzeri, kronik hastalığı olan kişiler, kalp yetmezliği, şeker hastalığı olanlar Akciğerinde bronşiti,astımı KOAH’ı olanlar var. Bu hastalarda grip çok daha ağır seyredebiliyor ve istenmedik sonuçlarla hastaneye yatmaları, acil servise baş vurma zorunda kalıyor. Zatürreye dönüşebiliyor. Bu grubun özellikle daha dikkatli olmasında yarar var" dedi.

H3N2 virüsü denilen virüsün bilinen bir grip virüsü olduğuna dikkat çeken Özlü "A tipi grip virüsü. Bu şu anda zaten daha önceden de bilinen bir virüs. Normalde aşının içinde de olan bir virüs. Dolayısıyla tanınmadık, bilinmeyen, yeni ortaya çıkmış böyle bir korku üretecek bir virüs değil, bunu söylemekte fayda var” şeklinde konuştu

ALARM ETKİSİ OLUŞTURACAK BİR ŞEY YOK
Karadeniz’de yoğun grip vakaları olmadığını bu konuda alarm oluşturacak bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Dr. Özlü “Karadeniz Bölgesi'nde, bizim gözlemlediğimiz kadarıyla her yıl gördüğümüz baş vuruların ötesinde bir artış, bir ağırlık söz konusu değil. Ancak tabiki grip tanısıyla gelenler var. Grip tanısıyla hastaneye yatırdığımız ağır seyreden zatürre olan hastalarımız var ama normal bir akış içerisinde devam ediyor. Alarm etkisi oluşturacak bir şey yok" ifadelerini kullandı.

"Antibiyotiklerin grip tedavisinde yeri yok, antibiyotik alınmasını tavsiye etmiyoruz" diyen Özlü, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Tam tersine almamalarını tavsiye ediyoruz. Ama griple karışan hastalıklar var yani gribe benzeyen grip gibi kabul edilen zatürre gibi hastalıklar var. Bu griple birlikte de olabilir. Önce grip olur kişi arkasından birkaç gün sonra zatürreye dönüşebilir. O zaman antibiyotik kullanılır, kullanılması gerekir. Ama normalde grip için doğrudan antibiyotik başlanmaması lazım. Onun için bizim tavsiyemiz şu, eğer grip uzun sürüyorsa hani bir haftadan uzun sürüyorsa ve çok yüsek ateş ve ağır bir klinik tablo söz konusu ise o zaman hastaneye başvurulması gerekir. Ve özellikle kişi grip geçiriyor, biraz iyileşiyor, rahatlıyor sonra tekrar ateşi yükseliyor. Tekrar rahatsız oluyorsa o zaman mutlaka hastaneye başvurulmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü zatürre olabilir. Grip için bazı ilaçlar var. Grip ilacı dediğimiz piyasada o şekilde satılan işte ağrı kesicilerin olduğu işte öksürükle ilgili bazı ilaçların etkili maddelerinin içine konduğu ilaçlar var. Bu ilaçlar kullanılabilir, hani rahatlatmak için alabilirsiniz."

İSTİRAHAT VE SIVI ALIMI ÖNEMLİ
Özlü, hastalığın tedavisinde istirahatin önemine vurgu yaparak "Diyelim ki çok rahatsız etti, başınız ağrıdı, burnunuz tıkandı, kas ağrıları var, boğaz ağrısı var, uyuyamıyorsunuz, bulantı, kusmanız olabilir. O zaman bu tür şikayet giderici ilaçlar alabilirsiniz. Bunlar gribi iyileştirmez ama sizi rahatlatır uyuyabilirsiniz. İstirahat edebilirsiniz bunları aldıktan sonra. Onun için o grip ilaçlarını kullanabilirsiniz. Ama illa kullanmanız gerekmez. İyiyseniz çok rahatsız etmiyorsa sadece istirahat ederek bol sıvı alarak hastalığı atlatabilirsiniz. Bitkisel çayların tedavi edici etkisi yok ama hastayı rahatlatmak için mesela özellikle ıhlamur gibi ada çayı gibi bu mevsim itibariyle alınacak çaylar iyi olabilir. Sıvı alımı açısından rahatlatabilir. Bal, özellikle öksürüğü kesici etkisi de tıpta bilinen bir ürün. Bunları tavsiye ediyoruz“ dedi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile