Uzmanlardan Ramazan Ayinda Uyku Ve Beslenme Uyarisi

Uzmanlardan Ramazan Ayinda Uyku Ve Beslenme Uyarisi

Uzmanlar, on bir ayin sultani olan Ramazan ayinda vatandaslarin diger aylarda oldugu gibi uyku ve beslenme düzenine dikkat etmesi ve rutinlerinin bozulmamasi gerektigini ifade etti.



Vatandaslarin saglikli bir Ramazan ayi süreci geçirmeleri için iftar, sahur ve iftar sonrasinda tüketilen besinler önem tasiyor. Sahur ve iftarda yenilecek yiyecekler, su, yogurt, ayran tüketimi gibi konulara iliskin bilgiler veren uzmanlar, tok tutacak ve susatmayacak besinlere yönelik tavsiyelerde bulundu.

‘‘Sahur olmazsa olmaz’’

Ramazan ayinin ilk haftalariyla birlikte sahura kalkan vatandaslarin mutlaka sahur yapmasina söyleyen Aile Hekimi Dr. Saadet Gök, ‘‘Ramazan ayinin ilk haftalarinda hepimiz bir uyum süreci içerisindeyiz çünkü bu dönemde uyku, beslenme ve günlük sivi alimi gibi hepsinde bir degisiklik söz konusu. Bununla birlikte bizim de dikkat etmemiz gereken bir takim hususlar var. Sahurla baslayacak olursak sahuru kesinlikle atlamamaliyiz ve sahurda yumurta, peynir, yogurt tüketimi bizim için çok önemli. Bunlar gün içerisinde hem tok tutar hem de günlük ihtiyacimiz olan protein karbonhidrat ihtiyaçlarimiza gidermis oluruz. Sivi alimi yine ayni sekilde çok önemli. Gün içerisinde yorgunluk halsizlik bas agrisi sikayetlerimizin olmamasi için günlük sivi alimimizi sahurda ve iftarda dengelememiz çok çok önemli. Iftar menüsünde çok agir besin seklinde degil’de, öncelikle bir çorba sonrasinda zeytinyaglilar ve haslamalilar seklinde iftar menüsü bu sekilde planlamaliyiz çünkü iftardaki bu asiri yüklenme sonrasinda bize mide sikayetleri olarak geri dönebiliyor. Midede yanma, agri, batma seklinde bize geri dönüs olabiliyor. Bu rahatsizliklarin olmasi için hafif beslenmeyi öneriyoruz. Burada yine iftardan sonrasinda bir yarim saatlik yürüyüs hem metabolizmamizi hizlandirir hem de bagirsaklarimizi çalistirir ve rahatlatir. Yine ayni sekilde kabizlik sikayeti bize en çok gelen bu sikayetlerden bir tanesi. Meyve tüketimini unutmamaliyiz bunlar da bizim bagirsaklarimizi çalistirir posa alimi lif alimi bizim için çok çok önemli. Kronik hastaliklar dedigimiz diyabet, kalp, tansiyon gibi hastaligi olanlar düzenli ilaç kullanmasi gereken ve ayni zamanda da gün içerisindeki beslenme seklinden çok etkilenen hastaliklar grubu arasinda. Bu sekilde hastalarimizin da oruç tutmadan öncesinde hekimlerine basvurarak planlamayi yapmasi daha dogru oldugunu düsünüyorum’’ dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile