Üzüm Bağlarını Don Vurdu

Üzüm Bağlarını Don Vurdu

Manisa'nın Alaşehir ilçesi ve çevresinde 18-22 Mart tarihleri arasında özellikle gece saatlerinde -2’ye düşen sıcaklık nedeniyle erkencil eren üzüm bağlarında yüzde 30 ile 80 arasında zarar oluştuğu bildirildi.


Alaşehir ve çevresinde 18 Mart ile 22 Mart arasında gece sıcaklıkların -2 dereceye kadar düşmesi sonucu özellikle erkencil eren üzüm bağlarında yüzde 30 ile 80 arasında hasar tespitleri yapıldı. Ziraat Odası ekipleri bu sabah yaptıkları incelemelerde çukur ve dere kıyısı bölgelerde superior cinsi üzüm bağlarında yüzde 80 oranında zarar tespit ederken, Alaşehir Çayı boyunca Hacıaliler, Sobran, Subaşı, Çakırcaali, Ilgınköy, Baklacı, Akkeçili gibi mahallelerde zarar yüzde 80, Kasaplı, Matarlı, Türkmenköy, Tepeköy bölgelerinde de yüzde 30-40 arasında zarar tespit edildi. Sultaniye üzüm bağlarında da ortalama yüzde 30 dolayında hasar tespiti yapıldı.

KREDİ KULLANDILAR SİGORTALANDILAR
Alaşehir Ziraat Odası Tarım Danışmanı Dündar Yalçın, "2014 yılında yaşanan yoğun rekolte ve buna karşın para etmeyen kuru üzüm aynı zamanda iç piyasa ve ihracatçıların para ödememesi büyük bir darbe olmuştu. 2015 yılında da soğuklanma ihtiyacı en iyi şekilde karşılayan bağlarımızda kaliteli bir ürün beklentisi içindeyken 18-22 Mart tarihleri arasında görülen 0/-2 derece aralığındaki sıcaklık düşüşü özellikle erkenci çeşitlerde ciddi zarara yol açmış olup, çekirdeksiz çeşitlerde de patlama yapan yerlerde yeşil, akşam oluşan bağlarda zarar oluşmuştur. 18-22 Mart’taki zirai dondan en çok erkenci çeşit superior etkilenmiş olup bölge bölge değişmekle beraber zararlanma yüzde 30-80 aralığında olmuştur" dedi.

Dündar Yalçın, "Zirai don çekirdeksiz çeşitlerde de özellikle çukur yerlerde tesis edilen bağlarda ve toprak işçiliğinin yoğun yapıldığı arazilerde, aynı zamanda çay kenarı bölgelerinde görülmüştür. Asma bazına kayıp bu tip yerlerde yüzde 20-40 aralığında da olduğunu söyleyebiliriz. Don zararını minimuma seviyeye indirmek için önceden üreticileri uyardık. Toprak izlemenin sakıncalarının bu dönemde ortaya çıktığını toplantılarda anlattık. Damlama suyu olanların mutlaka sularını açmalarını istedik. Bu don zararında en avantajlı durum sigorta yaptıran üretici sayısının fazla olması oldu. Üreticilerin bankalardan kredi kullanması ve bankaların sigorta yaptırmayı zorunlu kılması, sigorta yaptırtma oranını olumlu yönde artırdı. Bu sayı yüzde doksanlara yaklaştı. Dünyaca ünlü sultaniyede de yüzde 20-40 aralığında hasar tespiti yaptık. Bunun sonucu üzüm rekoltesinde yüzde 30 dolaylarında rekolte düşüklüğü yaşanabilir. Tarsim sigortası olan üreticilerimiz Tarsim acentalarına en kısa sürede tespit yaptırmaları gerekir" şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile