Manisa'nın Alaşehir ilçesinde bir araya gelen sektör temsilcileri, 2019 hasat sezonunu, gerekli mücadele verilmediğinde üzümde sıklıkla rastlanan "Okratoksin A" ile maddesiyle mücadele yılı ilan etti.
Yaş meyve ve sebze ihracatçıları, üreticiler, sanayiciler ve akademisyenler, Türkiye'nin önemli üzüm merkezlerinden Alaşehir ilçesinde sektörün sorunlarını görüşmek üzere bir araya geldi.
Alaşehir Şehit Fethi Sekin Gençlik Merkezi’nde yapılan toplantıda, üzümün üretim ve ihracat aşamasında yaşanan sorunlar masaya yatırıldı.
Toplantıda konuşan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli de sofralık ve kuru üzüm üretiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Altındişli, üzümde en sık karşılaştıkları sorunun "Okratoksin-A" kalıntısı olduğunu dile getirerek, bu konuda sektörün tüm temsilcilerinin bu kalıntıyla mücadele etmeye çağırdı.
Bu kalıntının ürüne büyük zarar verdiğini vurgulayan Altındişli, şöyle konuştu:
"2019 yılını Okratoksin-A yılı ilan edelim. Okratoksin-A sofralık üzümde de oluyor, şaraplık üzümde de oluyor, kuru üzümde de oluyor. Okratoksin-A dediğimiz yapı siyah renkli küflerin yaşadığı yerde ürettiği bir madde. Toksit, kanserojen bir madde. Küfün kendisi değil. Küf kendisi bir şey yapmıyor. Ama küf üzümünü üstünde çoğaldığında, çoğaldığı yerde, yaşadığı yerde bu maddeyi üretip yayıyor. İşte bu ürettiği madde kanserojenik. Geçen sene biliyorsunuz hasat zamanı yağışlar fazlaydı. Üzümler hasarlandı. Üreticilerimiz birden topladı, kuruttu. Üreticilerimiz bizim önerdiğimiz özellikle hasat zamanı uyulması gereken kurallara uymadılar. Düz bastı hepsini kesip kuruttular. Ve üzümlerde Okratoksin A'nın da fazla bulunmasına neden oldular. Bunu nereden görüyoruz. İhracata gidip Okratoksin-A çıktığı için geri dönen parti sayımızın yüksekliğinden anlıyoruz. Bu kurallara uyalım."
- Uçak'tan üreticilere teşekkür
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak da bir yıl önce göreve geldiğinden bu yana yaş meyve sebze sektörünün uğraş alanına giren ürünlerin üretim merkezlerinde toplantılar yaptıklarını, üreticilerin sorunlarını yerinde dinleyip üreticilere beklentilerini aktardıklarını ve ihracata konu olan ürünlerin en iyi şekilde pazarlanması için çalıştıklarını söyledi.
Alaşehir'in Türkiye'nin en önemli üzüm üretim merkezlerinden biri olduğuna dikkati çeken Uçak, "Yaş ve kuru üzüm, asma yaprağı, üzüm suyu, pekmez gibi ürettikleri bağcılık ürünleriyle, ülkemizin yıllık 650-700 milyon dolar ihracatla döviz elde etmesini sağlayan üreticilerimize teşekkür ediyorum. Alaşehir, sofralık üzüm, kuru üzüm ve mamul sektörümüzün özel ürünleri arasında yer alan asma yaprağının üretim merkezlerinden birisidir." dedi.
- "Üreticilerle görüş alışverişinde bulunmak istiyoruz"
Uçak, Ege Bölgesi'nde yer alan 970 bin dekarlık bağın yüzde 20'sinin Alaşehir'de bulunduğuna işaret ederek, "380 bin tonluk tahmini sofralık üzümün 77 bin tonu burada üretilmektedir. 260 bin tonluk kuru üzüm rekoltemizin 36 bin tonu da buradan çıkmaktadır. Bağlarımız uyandı, salkım taslakları görünmeye başladı. Bu noktada, mevcut hava şartları altında önümüzdeki aylarda karşılaşabileceğimiz sorunlara şimdiden çözüm yolları geliştirme noktasında görüş alışverişinde bulunmak için sizlerle bir araya gelmek istedik." diye konuştu.
Konuşmaların ardından sektör temsilcilerin 2019 yılını üzümde "Okratoksin-A" ile mücadele yılı ilan edilmesinde görüş birliğine varıp, bu konuda üreticileri bilgilendirme faaliyetlerine başlama kararı aldı.
Üzüm Sektöründe 2019 'Okratoksin A' İle Mücadele Yılı İlan Edildi
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde bir araya gelen sektör temsilcileri, 2019 hasat sezonunu gerekli mücadele verilmediğinde üzümde sıklıkla rastlanan 'Okratoksin A' maddesiyle mücadele yılı ilan etti.