Üzüm Üreticilerine 'Iprodione' Aktif Madde Uyarısı

Üzüm Üreticilerine 'Iprodione' Aktif Madde Uyarısı

Manisa’nın Salihli ilçesinde çekirdeksiz kuru üzümün paydaşları olan kurum, kuruluş ve bitki koruma ürünü bayileri, üreticilere "Iprodione" aktif madde kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.

Salihli Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda bir araya alan çekirdeksiz kuru üzümün paydaşları olan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ticaret borsası, ziraat odası, TARİŞ, Tarım Kredi Kooperatifleri, ihracatçı kuru üzüm işletmeleri ve bitki koruma ürünü bayi yetkili ve temsilcileri, üreticileri "Iprodione" aktif madde kullanımı konusunda uyardı. Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, “Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), tarafından Iprodione aktif maddesinin yeraltı sularına karışma riski ve Iprodione aktif maddesinin bazı metabolit kalıntılarının insan sağlığına olan olumsuz etkileri sebebiyle, Avrupa Birliği ülkelerinde Iprodione aktif maddeli bitki koruma ürünlerinin ruhsatları 5 Mart 2018 tarihi itibarı ile iptal edilecektir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ülkemizde de Iprodione aktif maddesi ve bu maddeyi içeren bitki koruma ürünlerinin ithalat izinleri 19 Ocak 2018 tarihi itibarı ile yasaklanmıştır. Iprodione aktif maddesi ve bu maddeyi içeren bitki koruma ürünlerinin ülkemizde bağ ve kayısıda kullanımı ise 19 Ocak 2018 tarihi itibarı ile yasaklanmış, 8 Haziran 2018 tarihi itibarı ile de tüm ürünlerde kullanımı yasaklanacaktır” dedi.

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının yaklaşık yüzde 83’ünün Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını belirten Aksoy, “Uluslararası çekirdeksiz kuru üzüm piyasasında kalıntılı ürünler çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarını ve talebini olumsuz yönde etkilemektedir. Iprodione aktif maddesi ve bu maddeyi içeren bitki koruma ürünleri, ülkemiz bağlarında yüzde 40-50’ye varan, yüksek oranlarda kullanımı olan bir bitki koruma ürünüdür. Gerek Türk Gıda Kodeksine göre halkımızın kalıntısız sağlıklı üzüm tüketebilmesi, gerekse çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının olumsuz etkilenmemesi ve piyasada sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla Iprodione aktif maddesi ve bu maddeyi içeren bitki koruma ürünlerinin 2018 üretim sezonunda bağlarda kullanılmaması gerekmektedir” diye konuştu.

Aksoy, bağcıların Iprodione aktif maddesi ve bu maddeyi içeren bitki koruma ürünlerini satın almamaları, ellerinde bulunanları imha etmeleri, bağlarda da kesinlikle kullanmamaları gerektiğine vurgu yaptı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile