Avrupa Birliği (AB) tarafından alınan kararla 2010 - 2011 sezonundan itibaren tarımsal ürünlerde 'Procymidone' isimli ilaçların kullanımına getirilen kısıtlamalar Manisa'da düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.
Bölgedeki bazı tarımsal firmaların işbirliğinde, Saruhan Otel'de, "2010-2011 sezonundan İtibaren Uygulamaya Geçecek Olan AB'nin İlaç Kalıntıları ve Procymidone kısıtlaması" konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya Vali Celalettin Güvenç, İl Emniyet Müdürü Adem Aydemir, İl Tarım Müdürü Ömer Çelik, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Koşar, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ergun Türek, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, birliğin yönetim kurulu üyeleri Birol Celep ile Erdinç Kapkaç, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Manisa'nın eski belediye başkanlarından Ersan Atılgan, Pagmat A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Almış ve çeşitli kuru üzüm işletmeleri sahipleri katıldı ile zirai ilaç bayileri katıldı.
Toplantıda açıklamada bulunan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Altındişli, 'Procymidone' isimli ilacın AB kriterlerine göre MRL (mg/kg) miktarının 3 ppm oranından 0,02 ppm oranına düşürüleceği söyledi.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç Kapkaç, "Procymidone isimli etkili madde ile bu maddeyi içeren zirai ilaçların, ülkemize ithali ve ülkemizde üretimi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'mızca 31 Ağustos 2009 tarihinden itibaren yasaklanmıştır. Ancak eldeki stokların bitirilmesi için kullanıma iki yıl süre ile izin verilmiştir. Söz konusu etkin maddeyi içeren ilaçların çekirdeksiz kuru üzüm üreticilerine 2010 ürünü çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde kullanılması yüzde 80'e varan pay sahibi olan AB'ye yönelik ihracatımızda tıkanıklık yaşanmasına yol açabilecektir" dedi.
İLAÇLARIN İMHA EDİLMESİ SÖZ KONUSU
Türkiye'nin gerçekleştirmiş olduğu çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının yüzde 90'a yakın bir bölümünün Manisa'da üretildiğine dikkat çeken Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Öz, geçen yıl 270 bin ton olarak gerçekleşen ihracatın 430 milyon doları aştığını açıkladı. Bu nedenle Birliğin ilaç konusunu çok önemsediğine işaret ederek şunları söyledi: "Tarım Bakanlığımız Ankara'da yapmış olduğumuz bir dizi görüşmelerde bize çok yardımcı olmuştur. Bu konuda alınabilecek önlemlerin belirlenmesi ve uygulamaya geçirilmesi amacıyla, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulmuş ve TKB Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü ve zirai ilaç üretici, dağıtıcı ve ithalatçılarının temsilcileri ile bir dizi toplantı gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak birliğimiz zirai ilaç üretici, dağıtıcı, ithalatçı ve bayileri de dahil olmak üzere herkesin elinde geçtiğimiz yıllardan kalan ilaçların bedelini ödeyecek ve imha edecektir. Yine ilk etapta bağcı çiftçilerimize yönelik dağıtılmak üzere 5 bin adet el çantası hazırlattık. Bu çantanın içerisinde bağlarda oluşabilecek olan hastalıklar ve bunların mücadelesinde kullanılacak olan ilaçla ilgili bilgilerin yer alacağı kitapçıklar var"
Tarım İl Müdürü Ömer Çelik ise, zirai ilaç bayilerinin geçen yıldan ellerinde kalan Procymidone türü ilaçları hiç çekinmeden Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine getirebileceklerini söyledi. Çelik, "Bu konuyla ilgili olarak Ankara'dan gelecek heyet ile Manisa ve ilçelerinde bir dizi toplantılar gerçekleştirilecektir. Müdürlüğümüz bu konuda çok hassastır. Tarım İl Müdürlüğü, çiftçilere dayalı olarak SMS ağı kurarak, her konuda bilgilendirme yapmaktadır. Ve bu konuda Manisa öncü illerimizden birisidir" dedi.
Son olarak söz alan Vali Celalettin Güvenç ise, "Bizler madem ürettiklerimizin yüzde 80'ini AB ülkelerine ihraç ediyoruz, o zaman onların getirdiği kurallara ve kısıtlamalara uymak zorundayız. Aksi taktirde ya ürettiklerimiz geri döner ya da artık onlara mal satamayız. AB'ye girmek için artık insan hakları, özgürlükler gibi benzeri maddelerden sonra, sıra insan sağlığı ve ona zararlı olan maddelere gelmiştir. Ben aslında bu tür gelişmelere seviniyorum. Çünkü üretimimizi AB kriterlerine göre düzenlersek, kendi halkımız da bunlardan faydalanır. Bizim halkımızın da Avrupalı gibi yaşamaya hakkı var. Son olarak ihracatçılar birliği başkanımızdan ilave bir söz daha aldım. Çiftçilerimizin de elinde geçtiğimiz yıllardan kalan Procymidone kalıntı ilaçlar varsa, onlar da geri alacak ve bedelleri çiftçimize ödenecektir" dedi.
Üzüm Üretiminde Ab Kriterleri Uygulanacak
Avrupa Birliği (AB) tarafından alınan kararla 2010 - 2011 sezonundan itibaren tarımsal ürünlerde 'Procymidone' isimli ilaçların kullanımına getirilen kısıtlamalar Manisa'da düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı