Gazi Üniversitesi öğrencileri yörede dokunan dastarı boyatıp tasarımlarını çizip atölyede dikerek, muhteşem giysiler ortaya koydu. Gazi Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Feriha Akpınarlı önderliğinde dikilen 100’e yakın kıyafeti yine üniversite öğrencileri defile ile tanıttı. Yöredeki turistlerinde izlediği defile beldeye büyük bir canlılık sağladı. Üzümlü beldesinde evlerdeki tezgâhlarda dokunan “dastar” el dokumasından gelinlik, damatlık ve kaftanlar ile yazlık ve kışlık değişik kıyafetler göz kamaştırdı.
DEFİLE
Yeşil Üzümlü Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan “Üzümlü’den Hikayeler” defilesini Üzümlü Belediye Başkanı Önder Genç, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Çiftlik Belediye Başkanı Halil Doğan, Esnaf Odası Başkanı Mehmet Soydemir ve çok sayıda davetlinin yanı sıra belde sakinleri ve turistler izledi. Geçen nisan ayında Üzümlü’ye gelen Gazi Üniversitesi yetkililerinden Prof Dr. Feriha Akpınarlı, Yrd. Doç. Songül Kuru ve Gamze Özdemir beldedeki yaşlıların sandıklarını açtırarak, yerel kıyafetlerden örnekler buldu. Üzümlü’de dokunan iplikleri alıp, boyatıp yine Üzümlü’de dokuttular. Dokunan bu kumaşlar Gazi Üniversitesi’ne gönderildi. Çizim ve tasarımlar yapılıp üniversite öğrencileri tarafından dikildi. Feriha Akpınarlı yönetiminde Üzümlü’ye gelen ekip beldede muhteşem bir defile gerçekleştirdi. 100’e yakın kıyafet üniversite öğrencileri tarafından belde meydanında sergilendi. Öğrenciler kırmızı halıda yürürken usta mankenlere taş çıkarttı. Bayanlar ve erkekler öğrenci mankenlerin üzerindeki kıyafetleri cep telefonlarıyla görüntüleyebilmek için çaba sarffetti
Özellikle üniversite öğrencisi Gamze Özdemir’in tasarımlarını yaparak diktiği gelinlik ve değişik kıyafetleri yine kendisinin sergilemesi, podyumda bu kıyafetlerle yürümesi sırasında alkış koptu. Defile sonunda Gazi Üniversitesi ekibi ayakta alkışlandı.
Üzümlü Belediye Başkanı Önder Genç’in eşi Meziyet Genç yaptığı konuşmada; kültürlerin nesilden nesile aktarılarak geldiğini, kültürü korumak ve gelecek nesile biraz daha modernize ederek üzerine bir şeyler koyabilmek için Gazi Üniversitesi ile bu projeyi hazırladıklarını söyledi.
Üzümlü’de kadınlarımızın başlarına örttüğü dastarın evlerde tezgâhlarda dokunduğunu belirten Genç, "Birçok evde dokuma tezgâhları var. Kadınlarımız her geçen gün dokuma çeşitlerini çoğaltıyor. Şal ve örtüler dokuyor. Kıyafetler dikiyorlar. Onların sadece dokumalarının tanıtımını yapabilmek ve pazarlayabilmek için rehbere ihtiyaçları var” dedi
Üzümlü Belediye Başkanı Önder Genç de; “Bu projeye destek veren Gazi Üniversitesi’ne teşekkür ederek, amacımız kadınlarımızın dokuduğu el sanatları ürünlerimizi pazarlayabilmektir” diye konuştu.
Prof.Dr. Feriha Akpınarlı, mekikli dokumacılık olan dastarların kültürümüzde önemli bir yeri olduğunu bildirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Üzümlü’nün kadınları çizim yapmadan o kadar güzel dastarlar dokuyup bunları kıyafetlere dönüştürüyorlar ki görmeden kimse güzelliğine karar veremez. Biz kadınların sandıklardaki ürünlerini çıkarıp modernize ederek öğrencilerimize sunuyoruz.”
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da; “Yöresel kültür ayaktaysa kentlerin gelişmesi bu kültürle sağlanır” diyerek, “Uzun vadede bakılacak olursa dokumacılıktan Üzümlü halkı kazançlı çıkacaktır” ifadelerini kullandı
Defilenin isim babası olarak belirtilen Fatma Özbalı da, “Üzümlü’nün orjinal kumaşını korumak ve daha ileriye götürmek patentini almak bu ürünü iç ve dış pazara açmak için benzer etkinlikleri düzenlemeyi sürdüreceğiz” dedi.
Öğrenciler ayrıca, bu yıl mezun olmaları nedeniyle defile sonunda gözyaşlarına boğuldu.
Üzümlü Dastarı Elbise Oldu
Fethiye’nin Üzümlü beldesinde, Belediye ve Gazi Üniversitesi’nin işbirliği sonucu yörenin el dokuma ürünü olan dastarın ekonomiye ve Türk tekstiline kazandırılması için yapılan tasarımlardan oluşan özel kıyafetler belde meydanında düzenlenen defile ile yöre halkına sunuldu.