Galeri Işık'ta açılan sergide karikatürleri bulunan illüstrasyon sanatçılarından Oğuz Aral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mülteci sorununa dünya çizerlerinin kayıtsız kalmadıklarını söyledi.
Çizerler için bu sorunun genel bir insanlık sorununa dönüştüğüne işaret eden Aral, "Göçmenlik ve kaçak mülteci sorunu, pek çok sorunla iç içe olduğundan ve bolca da çelişki içerdiğinden çizerler için sarsıcı bir konu hale geldi" dedi.
- "Karikatürler evrensel bir dil kullanıyor"
Karikatürist Emrah Arıkan da sayfalarca yazıyla anlatılacak bir konunun, bir karikatürle anlatılabileceğini dile getirerek, "Vereceğiniz mesaj, karikatürle daha etkili olur. Başka bir açıdan bakacak olursak da karikatürler izleyici ve okuruna ulaşabildiği kadar amacına ulaşabilmiş olur" dedi.
Karikatürlerin yazısız ve evrensel bir dil kullandığını belirten Arıkan, karikatürleri herhangi bir yabancı dil bilmeden dünyanın her yerindeki insanların anlayabileceğini vurguladı.
Arıkan, serginin mülteci almamakta direnen Avrupa ve bir çok Arap ülkesine ulaşabilmesi temennisinde bulunarak, "Benim ve bu sergideki diğer çizer arkadaşların elinden çizmek geliyor. Ülke yöneticileri de keşke elinden geleni yapsa. Keşke böyle olaylar olmasa da biz de çizmek zorunda kalmasak" ifadelerini kullandı.
16 ülkeden 37 sanatçının karikatürü yer aldığı sergi, 31 Ekim'de sona erecek.
'Uzun İnce Bir Yolda Mülteciler Sergisi'
Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na katılan sanatçıların, "Mülteciler" konulu karikatürleri, "Uzun İnce Bir Yolda Mülteciler Sergisi"yle ziyarete açıldı.