Uzun süre TV izliyen çocuklar otistik belirtisi

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaramış, 2 yaşın altında uzun süre televizyon izleyen çocuklarda otistik benzeri belirtiler görülebildiğini söyledi.

  Yaramış ' ın yaptığı aç ; ıklamada , gü ; nü ; mü ; z koşullarında ç ; ocukların bü ; yü ; k ç ; oğunluğunun uyanık olduğu dö ; nemlerinin ö ; nemli kısmını televizyon karşısında geç ; irdiğini ve bu durumun onların ruhsal ve zihinsel gelişimlerinde bozukluklara neden olduğunu belirtti .

Kü ; ç ; ü ; k ç ; ocukların uzun sü ; re televizyon karşısında kalmalarının ö ; zellikle de reklam ve mü ; zik kliplerini sü ; rekli izlemelerinin , ç ; ocuklarda otizm benzeri ağır gelişimsel geriliğe neden olabildiğini ifade eden Yaramış , uzun sü ; re televizyon izleyen 2 yaşın altındaki ç ; ocukların dil gelişimi , sesli ve sessiz iletişimi , gü ; lü ; mseme gibi sosyal iletişimleri ile gö ; z teması ve ö ; ğrenme kapasitelerinin yaşıtlarına gö ; re daha geri olduğunu kaydetti .

Yaramış , otizmin , 2-3 yaşından ö ; nce belirti vermeye başlayan ve beyindeki kimyasal dengenin bozulmasına bağlı olduğu dü ; şü ; nü ; len yaygın gelişimsel bir bozukluk olduğunu anlatarak , şö ; yle konuştu :

' ' Televizyon izlemeyle otizm arasında nedensel bir ilişki bilimsel olarak henü ; z kanıtlanmamış olsa da 3 yaş altında olan ve uzun sü ; re televizyon izlettirilen ç ; ocuklarda otizm benzeri belirtiler gö ; rü ; lmektedir . Bunlar genelde daha az gö ; z teması kurar ve kucaklanmayı sevmezler . Dil gelişimi aç ; ısından kelime hazineleri zayıf ve konuşulanları anlamakta gü ; ç ; lü ; k ç ; ekerler . Sosyal iletişimleri ve sosyal becerileri zayıftır . İnsanlara karşı ilgisiz ve kalabalık ortamlarda hoşlanmazlar . Yaşıtlarının oynadığı oyuncaklara karşı ilgi duymaz , el ç ; ırpma , sallanma , kuş gibi kanat ç ; arpma , zıplama ve benzeri yinelenen anormal davranışlar gö ; sterirler . ' '

Yaramış , bu nedenle ailelerin 2 yaşından ö ; nce ç ; ocuklarına kesinlikle televizyon izlettirmemeleri gerektiğini belirterek , ' ' televizyonun bu yaştaki ç ; ocukların ruhsal ve bedensel gelişimlerini olumsuz etkilediği , dil gelişimlerini geciktirdiği , sosyal iletişim ve becerilerini bozduğu ile ilgili bir ç ; ok bilimsel ç ; alışma ve gö ; zleme dayalı deneyimler var . Bundan dolayıdır ki Amerikan Pediatri Akademisi ö ; nlem olarak 0-2 yaş ç ; ocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini ö ; nemle vurguluyor . Kliniğimizde her ay bir iki ç ; ocukta bu rahatsızlığın olduğunu tespit ediyoruz ' ' dedi .

Bu tü ; r ç ; ocukların aileleri tarafından mutlaka erken dö ; nemde fark edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof . Dr . Yaramış , bu durumdaki ç ; ocukların erken dö ; nemde fark edilmemesi ve gerekli ö ; nlemin alınmamasının telafisi gü ; ç ; sorunlara neden olabileceğini sö ; yledi .

Otizm belirtileri gö ; steren ç ; ocukların ö ; zellikle 3 yaşından ö ; nce teşhis edilmesinin tedavi şanslarını artırdığını , daha geç ; yaşta tanınan ç ; ocuklarda tedaviye direncin fazla olduğunu dile getiren Yaramış , erken tanı , dü ; zenli takip ve davranış tedavileriyle bu tü ; r ç ; ocukların zamanında normal okula başlayabileceğini belirtti .

EN DEĞERLİ AN KAYBOLUYOR

Yaramış , ö ; zellikle klip ve reklamların kü ; ç ; ü ; k ç ; ocukların daha ç ; ok ilgisini ç ; ektiğini , ancak normal ç ; ocukların televizyona gö ; sterdiği bu ilgiyi başka şeylere de gö ; sterdiğini bildirerek , şö ; yle dedi :

' ' Ancak otizm belirtileri gö ; steren veya buna yatkın olan ç ; ocuklar , televizyona gö ; sterdikleri ilgiyi ç ; evreye ve insanlara gö ; steremezler . Pek ç ; ok anne baba bebeklerini oyalamak hatta eğitmek iç ; in televizyon karşısına oturturlar . Anneler ç ; ocuklarının daha fazla yemek yemesi iç ; in mü ; zik klipleri ve reklamları izletiyor . Bu yolla duygusal , dil ve sosyal gelişimi iç ; in annesi ile yakalamış olduğu en değerli anı kaybederler . Aileler ç ; ocukların konuşmayı otomatik olarak ö ; ğrendiklerini zannediyorlar . Oysa normal bir ç ; ocuk insanların dudak şekli ve sesi arasında bağlantı kurarak dilini geliştirir . Uzun sü ; re televizyon karşısında kalan ç ; ocuklarda dil gelişimi geri kalabileceği gibi iç ; ine kapanma ve yaşamdan kopma meydana gelebilmektedir . Anne ve bakıcılar ev işi yaparken ç ; ocuklara televizyon ilettirmesin , bunun yerine resimli kitap okuma , konuşma , resim yapma , arkadaşlarıyla veya oyuncaklarıyla oynama gibi başka şeyle ilgilenmesi iç ; in ortam sağlasın . ' '

AA

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile