AA muhabirine açıklamalarda bulunan Yücesan, her yıl geleneksel olarak Ramazan ayı öncesi artan et fiyatlarında Kurban Bayramı'na kadar olan dönemde düşüş yaşandığını ancak bu yıl düşüşün gerçekleşmemesi nedeniyle et fiyatlarının tekrar gündeme geldiğini ifade etti.
Et fiyatlarının düşmemesinin piyasaya sunulan arzda düşüş olduğunu gösterdiğini, buna karşı Et Balık Kurumu bir dizi tedbiri gündeme aldığını dile getiren Yücesan, fiyatların kalıcı olarak düşmesinin tek yolunun üretimin artırılmasından geçtiğini, farklı çözüm yollarının geçici olacağını ifade etti.
İthalat yapılacaksa bunun karkas et olarak değil, damızlık ya da besi hayvanı ithalatı yöntemiyle yapılması gerektiğini savunan Yücesan, fiyatları karkas et ithalatı yapacak noktaya getirmeden 1 yıl önce besi hayvanı ithal edilmesinin gerektiğini kaydetti.
Küçükbaş hayvan etinde olumlu gelişmelerin görüldüğünü, bunun büyükbaşa örnek olması gerektiğine dikkati çeken Yücesan, şöyle konuştu:
"Küçükbaş hayvan varlığımız 40-45 milyon seviyesinden son 10 yılda 18 milyona düştü. Et fiyatlarındaki dengesizliğin de bu azalışta önemli bir etkisi oldu. Küçükbaşta önemli bir ihracatçıyken ithalatçı konumuna geldik. Ancak bakanlığın, üretici birliklerinin ve üreticilerin ortak çabalarıyla gelinen noktada küçükbaş havyan varlığımız tekrar 33 milyona çıktı. Et fiyatları ne oldu? 3 yıl önce 23 lira olan toptan küçükbaş hayvan etinin fiyatı 18 liraya düştü.
Şu anda büyükbaşta 11 milyon hayvanımız var. Bunu 15-16 milyona çıkardığımız zaman karkas et fiyatı 17 liradan 14 liralara düşebilecektir. Bunu küçükbaşta gördük. Büyükbaşta da benzeri bir gelişme öngörüyoruz."
Avrupa'da toplam protein ihtiyacının yüzde 60'ının domuz etinden karşılandığını, Türkiye'de de küçükbaş hayvanın bu görevi üstlenebileceğini savunan Yücesan, bunun et fiyatlarının stabil bir duruma gelmesini sağlayabileceğine işaret etti.
Bir çok üreticinin Kurban Bayramı öncesi ellerindeki hayvanların kasaplığın üzerinde bir bedelle satabileceği beklentisi içinde olduğunu ifade eden Yücesan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kurban sonrası piyasanın daha rahatlayacağını tahmin ediyoruz. Bayram sonrası talep azalınca ister istemez fiyat biraz daha yumuşayacak. Kurbanlık fiyatlarında çok fazla bir yükselme beklemiyoruz. Beklentiler olsa da fiyatı pazar belirliyor. Geçmiş yıllarda beklentilere rağmen piyasanın o kadar yükselmediğini gördük. Bu yıl da havaların sıcak gitmesi, Kurban Bayramı tatilinin uzun olması, toplu kesim ve bağış sistemlerinin yaygınlaşması nedeniyle pazardaki talebin beklenen oranda olmayacağını, fiyatların dengeleneceğini düşünüyoruz."
-"Spekülasyon çok zor"
Konsey Başkanı Yücesan, "Et fiyatlarının artışında spekülatif hareketlerin etkisi var mı ?" sorusu üzerine ise bu iddiaların sürekli olarak dile getirildiğini ancak gerçeklik payının bulunmadığını savundu.
Bir hayvanın kesim zamanı geldiğinde en fazla 10-15 gün bekletilebileceğini, bu süreden sonra hayvanın veriminin düşeceğini belirten Yücesan, "Hiçbir üretici besisi gelen bir hayvanı '1-2 ay tutayım piyasa yükselsin öyle satayım' diyemez. Çünkü bu iş zararına olur.
İkinci iddia, depolarda karkas et stoklandığı yönünde. Türkiye'de yıllık 1 milyon 200 bin tonluk bir hacimden bahsediyoruz. Böyle bir piyasayı etkilemeniz için kaç ton eti şoklamanız gerekiyor. 3-5 bin ton et bile depolasanız bu mümkün değil. Yine zararınıza olur" diye konuştu.
'Uzun Tatil, Kurbanlık Fiyatını Dengeleyecek'
TOLGA ALBAY - Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, et fiyatlarının yükselmesi nedeniyle kurbanlık fiyatlarında da yükseliş beklentisinin bulunduğunu ancak bayram tatilinin uzun olmasının, toplu kesim ve bağış sisteminin yaygınlaşmasının pazardaki fiyatı dengeleyeceğini öne sürdü.