Kurban Bayramı öncesi, yardım kuruluşları ve vakıflar, vekaleten kesim konusundaki programlarını tamamladı. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türk Kızılayı'na verilen vekalet sayılarında geçen yıllara göre yükselişler görüldüğünü, bu gelişmenin Türk Kızılayı'na olan güvenin artmasından kaynaklandığını söyledi.
Vekaletle kurban kesimini amacına ve kuralına uygun şekilde yerine getirdiklerini dile getiren Akar, Kurban Bayramı tatilinin süresine bağlı olmaksızın artış yaşadıklarını ifade etti.
Yurtiçi için 575 lira, yurtdışı için ise 300 liralık vekalet bedeli belirlediklerini kaydeden Akar, "Biz hem sağlıklı, hem de kiloca ağır kurbanlıkları satın alıyoruz. Geçen yıl tüm operasyon bedeli dahil olmak üzere vekalet bedelimizi 675 TL olarak açıklamıştık. Bu yıl operasyon bedellerini kendi bütçemizden finanse etme kararı aldık, vekalet fiyatını da aşağıya çektik. Hayırseverlerin ilgisi şimdi daha fazla. İnanıyorum ki bu yıl, Kurban Kampanyası'nda rekor kıracağız, çok daha fazla ihtiyaç sahibinin sofrasına kurban bereketini ulaştıracağız" dedi.
İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, vekaleten kesimlerde yıllardır istikrarlı bir artışın görüldüğünü ancak son 4-5 yılda ilginin daha da arttığının gözlendiğini ifade etti.
Bu ilgide büyükşehirlerdeki kurban kesiminde yaşanan sıkıntıların etkili olduğunu ifade eden Atalay, "Bu yıl vekaletle kurban kesimindeki artışta 9 günlük tatilin de önemli bir etkisi oldu. Bu zamanı fırsat bilerek tatil seçeneklerini değerlendiren çok sayıda vatandaşımız kurban kesimi için vekalet verme seçeneğini değerlendiriyor" dedi.
İHH'nın bu yıl 400 lira olarak belirlediği kurban bedeliyle 60 il ve 114 ülkede kesim yaparak ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağını aktaran Atalay, bu yıl özelikle Suriyeli sığınmacılar için sınır boyundaki çadır kamplarda kesimler yapacaklarını söyledi.
-Muhtaç insanlara ulaştırma sıkıntısı
Kimse Yok Mu Derneği Başkanı İsmail Cingöz ise geçen yıl 81 il ve 75 ülkede toplam 86 bin 205 vekalet kesimi yaptıklarını, 258 bin 624 aileye et dağıttıklarını söyledi.
Bu yıl vekalete bir ilgi artışının gözlendiğini, Kurban Bayramı yaklaştıkça rakamların daha net çıkacağını ifade eden Cingöz, 9 günlük tatilin de vekalete olumlu bir etkisinin olmasını beklediklerini kaydetti.
Cingöz, bu yıl Türkiye için 700 lira, Afrika ve Asya ülkeleri için 300 lira, Orta ve Güney Amerika için 400 lira, Orta Doğu ve Balkanlar için 500 lira ve Filistin için 1000 lira vekalet hissesi bedelinin belirlendiğini belirtti.
Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz ise tatilin uzun olmasına rağmen sonbahara denk gelmesinin tatil seçeneğini düşünen insan sayısını azaltacağını, vatandaşların bayramı memleketlerinde geçirmeyi tercih edeceğini, büyükşehirlerden uzak kentlerde kurban kesiminin daha kolay olması nedeniyle vekaletin tercih edilmeyeceğini savundu.
Son yıllarda vekaleten kesimlerin tercih edilmesinde kesim zorluklarının yanında büyükşehirlerde muhtaç insanlara ulaşma konusundaki sıkıntıların etkili olduğuna işaret eden Cengiz, "Yardım kuruluşlarının ellerinde yoksul ve yardıma muhtaç ailelere yönelik bilgi bankasının olması, dağıtım organizasyonunu kurmuş olmaları nedeniyle kurbanını vekalete vermek sevabın gerçekleşmesinde isabetli bir yöntem olarak görülüyor" diye konuştu.
Bu yıl yurtiçi için 560 lira, yurt dışı için 240 lira vekalet bedeli belirlendiğini anlatan Cengiz, vekalet kesimlerinin önemli bölümünün fiyat avantajı nedeniyle yurtdışı için verildiğini, iki kata yakın fiyat farkı nedeniyle vatandaşların Afrika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerde kesim için vekalet vermeyi tercih ettiğini ifade etti.
Cengiz, Suriye ile ilgili özel bir program hazırladıklarını, sınır bölgesinde ve Türkiye içindeki sığınmacılar için kesim yapılacağını, vatandaşların bu kesimler için yurtiçi fiyatıyla vekalet verebileceğini belirtti.
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan ise toplu kesim ve bağış sisteminin yaygınlaştığına dikkati çekerek toptan kurban alımının piyasayı dengelediğini, bu nedenle kurbanlık fiyatlarında ani yükseliş beklentisinin bulunmadığını ifıade etti.
Sektör temsilcileri, yurtdışı kesimlerin yaygınlaşmasının da kurbanlık piyasasında arz yönlü baskıyı yumuşatacağını, fiyatların dengelenmesine katkıda bulunacağını ifade ediyor.
-Sistem nasıl işliyor ?
Türk Hava Kurumu, Mehmetçi Vakfı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın yaptığı vekalet kesim uygulamasına göre vatandaşlar, küçük ve büyükbaş hayvan için vekalet ya da hisse verebiliyor. İstenen ülkede yapılan kesimlerde etler bekletilmeden o ülkedeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Kunbanlıkların kesim yapılan ülkelerden alınması nedeniyle vekalet ücretleri değişiklik gösterebiliyor. Kurban kesimi, Türkiye'de ve yurt dışında önceden belirlenen merkezlerde, hijyenik ortamlarda ve İslâmi usullere uygun olarak yapılıyor. Küçükbaş hayvan kesimlerinde vekaleti verenlerin adı ve soyadı tek tek yüksek sesle okunuyor, kesimden sonra da kurban sahibinin ismi herkesin görebileceği şekilde yazılarak ilan ediliyor. Büyükbaş hayvan kesimlerinde ise hisse sahibi 7 bağışçının isimleri sırayla okunup ilan edildikten sonra kesim gerçekleştiriliyor. Vekaleti verenlere SMS yoluyla kesimin gerçekleştiği bilgisini veren kurumlar, daha sonra kesime ilişkin belgeleri adrese gönderiyor.
Kurbanlık fiyatları özellikle küçükbaş hayvancılığın yaygın ve ucuz olduğu Afrika ülkelerinde düşerken, abluka altında olan ve bu nedenle dışarıdan kurbanlık hayvan sokmanın zor olduğu Filistin gibi ülkelerde yükselebiliyor.
Uzun Tatil, Vekalet Kesimlerini Artıracak
Kurban ibadetini yerine getirme konusunda özellikle büyükşehirlerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle günden güne artan vekaleten kurban kesimine ilginin, bu yıl Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması nedeniyle daha da artacağı belirtiliyor. Vatandaşların bu yıl hayvan fiyatlarının Türkiye'ye göre yaklaşık yarı yarıya daha ucuz olması nedeniyle yurtdışında kesim vekaleti olanağını da yoğun olarak kullanması bekleniyor.