Uzunmehmet Anıldı

Uzunmehmet Anıldı

Uzunmehmet‘in taşkömürü buluşunun 182. yıldönümü törenle kutlandı.

Uzunmehmet, taşkömürünü buluşunun 182. yılında Zonguldak‘ta Uzunmehmet Anıtı‘nda törenle anıldı.

Törene; Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Ertan Altınoluk, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Amelebirliği Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu katıldı. Tören bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı‘nın okunmasıyla başlarken, öğrenciler tarafınan şiir okundu. Törende ilk konuşmayı TTK Genel Müdürü Burhan İnan yaptı. Burhan İnan, “Karaelmas serüveni ülkemizde bulunan bundan 182 yıl önce Bahriye erlerinden Uzunmehmet‘in 8 Kasım 1829 yılında Ereğli‘nin Köseağzı köyünün Meyren deresi yatağında taşkömürünü bulmasıyla başlamıştır. Karaelmas hem ülkenin hem de bölgenin kaderini etkilemiştir. Ülkenin kalkınmasında ve sanayileşmesinde Zonguldak havzası yıllarca bir lokomotif görevi üstlenmiştir. Zonguldak havzasındaki taşkömürü üretim faaliyetleri önemli bir istihdam kaynağı olmuştur. Ülkenin sanayileşmesinde çok önemli bir rolü olan demir-çelik üretiminde temel bir girdisi olmuştur” dedi.

Ardından konuşma yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, taşkömürünün önemini koruduğunu, Türkiye‘nin yıllık 20 milyon tonu aşan taşkömürüne ihtiyacı bulunduğunu belirterek, “Biz, havzamızda bulunan 1 milyar 300 milyon ton taşkömürü rezervimizi üreterek ülkemizin sanayisine ve ekonomisine daha çok katkı vermek istiyoruz. Biz üretmek istiyoruz. Biz, Türkiye Taşkömürü Kurumu‘nun asli işlerini kendisinin yapmasını istiyoruz. Taşeronlaşmanın telafi edilemeyen kayıplara yol açtığını artık hepimiz acı olaylarla biliyoruz. Taşeronlaşmanın sona erdirilmesini, kurumun, üretim zincirinin en önemli halkalarından olan lavuarları kendisinin modernize etmesini ve işletmeye devam etmesini istiyoruz. Biz, Maden Makinaları Fabrikamızın havzamıza ve ülkemiz madencilik sektörüne daha fazla hizmet verir duruma getirilmesini istiyoruz. 5 milyon ton satılabilir üretim hedefine ulaşılması için ve TTK‘nın kendi kendine yeter bir duruma getirilebilmesi için yatırımların artırılmasını ve verimli bir şekilde kullanılmasını istiyoruz. Çünkü biz, üretmek istiyoruz” diye konuştu.

Ardından konuşan Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı da, TTK ve taşkömürünün önemine değindi. Tören konuşmaların ardından sona erdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile