Konya’da iş kazası sonrasında sağ el işaret ve başparmağı kopan 19 yaşındaki Abdülkadir Çiçekdağı’na 2 saat süren bir ameliyatla uzuvları yerine dikildi. KTO Karatay Üniversitesi Medicana Tıp Fakültesi Hastanesinde Yrd. Doç. Dr. Hamza Hakan Türk, Yrd. Doç. Dr. Harun Kütahya, Anestezi Doktoru Uzm. Dr. Ali Yüceaktaş ve görevli ameliyathane ekibi tarafından yapılan ameliyat sonrası taburcu edilen hasta rehabilitasyona başladı.
KTO Karatay Üniversitesi Medicana Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji AnaBilimdalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hamza Hakan Türk, kopma ve yaralanmalarda, kopan ve parçalanan kısmın dikilmesinden sonraki geri dönüşlerde oldukça büyük başarılar elde ettiklerini söyledi.
Türk, “Kopan uzuvların dikilmesinde zamanın ve kopan kısımların uygun bir şekilde getirilmesi, akabinde yapılacak gelişmiş müdahalelerle ömür boyu sürecek sakatlanmaların ve eksikliklerin önüne geçilebilir. Ayrıca kopan organ ya da uzuvların öncelikle temiz su ile hızlı bir şekilde kir ve yabancı maddelerinden temizlenmeli. Islatılmış gazlı bez veya temiz bir beze sarıldıktan sonra su geçirmez torbaya konmalı. Bu torbayı da içerisinde buzlu ya da soğuk su bulunan poşet ya da kaba konarak sağlık merkezine aktarılması gerekir” dedi.
"REPLANTASYON YAPILAN HASTALARDA 2 HAFTA ÇOK ÖNEMLİ"
Yrd. Doç. Dr. Harun Kütahya da, yapılan ameliyat hakkında bilgi vererek, “Hastamız başvurduğunda elinin başparmağı kısmi, işaret parmağı ise tamamen kopmuştu. Mikro cerrahi yöntemiyle kopan parmaklara başarılı bir şekilde tüm kopan yapılara aynı seansta replantasyon yani yeniden dikme uyguladık. Replantasyon yapılan hastalarda özellikle ilk 2 hafta uzuvların yaşaması açısından kritik dönem oluşturmaktadır. Biz de bu kritik dönemi atlattık ve hastamız bu süreci sorunsuz geçirdi. Hastamız evine taburcu edildikten 5 gün sonra yapılan ilk kontrolünde parmakların durumlarının çok iyi olduğu görülerek rehabilitasyon başladık. Şu an 1. ayında rehabilitasyona hızlı bir şekilde devam etmekteyiz ve hastamız gündelik işlerde parmaklarını rahatlıkla kullanmaya başladı” diye konuştu.
Özellikle iş kazalarının oluşması sonucu bu tür yaralanmaların arttığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Kütahya, “KTO Karatay Üniversitesi Medicana Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri olarak bu tür el yaralanmalarında ve uzuv kaybının olduğu yaralanmalarda hastalara gerekli müdahaleleri yapabilmekteyiz. Bunu başarmak için cerrahi bilgi ve becerinin yanında teknik donanım ve ameliyat sonrası iyi bakım gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Uzuv Kopmalarında Zamanla Yarışılıyor
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Medicana Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilimdalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hamza Hakan Türk, uzuv kopmalarında hızlı hareket edilmesinin ömür boyu sürecek sakatlanmaların önüne geçebileceğini söyledi.