Dicle EDAŞ verilerine göre Ağustos’ta günlük 74.1 milyon kwh düzeyine kadar çıkan elektrik tüketimi, sulama mevsiminin sona ermesi ile birlikte Eylül’de günlük 29.7 milyon kwh’ye kadar geriledi.
Dicle EDAŞ bölgesinde tarımsal sulamanın yoğun biçimde yapıldığı ve kaçak kullanımı nedeniyle alabildiğine elektrik israfının yaşandığı yaz ayları ile sulamanın sona erdiği bu günlerdeki elektrik tüketimi arasındaki fark yüzde 60 kadar azaldı. Bu durum, ’Bölgede kaçak elektrik kullanımı nedeniyle tarımsal sulama döneminde enerjinin de denli israf edildiği tüm çıplaklığı ile ortaya çıktı’ şeklinde yorumlandı. Tüketimin tavan ve dip yaptığı günler Dicle EDAŞ verilerine göre vahşi sulamanın yapıldığı, yerin 500, hatta 600 metre altındaki kaynak sularının, tarımsal sulamada kullanılmak üzere elektrik enerjisi ile yer üstüne taşındığı yaz aylarında bölge illerindeki günlük elektrik tüketimi 7 milyon kwh’nin üzerine çıktı. Yaz döneminde en yüksek elektrik tüketimi günlük 7.1 milyon kwh ile 2 Ağustos cumartesi günü gerçekleşti. Yaz mevsimi boyunca, kaçak kullanımın de etkisi ile israf düzeyinde gerçekleşen bu tüketim, Eylül ayının ortalarından itibaren tarımsal sulamanın sona ermeye başlamasıyla birlikte hızlı bir düşüş göstermeye ve normale inmeye başladı.
Yine Dicle EDAŞ verilerine göre, tarımsal sulamanın tamamen sona ermesiyle en düşük enerji tüketimi 29.7 milyon kwh ile 28 Eylül Pazar günü gerçekleşti. Böylece tarımsal sulamanın etkisi ile Haziran sonunda başlayarak Temmuz, Ağustos ve Eylül ayının ilk yarısında tavan yapan elektrik tüketimi, bu tarihten itibaren normal seviyesine indi.
"İSRAF BİTTİ, TÜKETİM NORMALE DÖNDÜ"
Dicle EDAŞ yetkilileri, elektrik enerjisi dağıttıkları 6 ilde, özellikle de bunlardan Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’da tarımsal sulamanın elektrik enerjisi kullanılarak yeraltı kaynaklarından yapıldığını hatırlattı. Yetkililer, "Bölge illerindeki elektrik tüketimi Haziran ayı ortalarından başlayarak tarımsal sulamayla paralel biçimde ciddi bir artış gösterdi. Haziran ayı başlarında 37.5 milyon kwh düzeyinde olan günlük elektrik tüketimi, tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanmanın da yarattığı israf nedeniyle 3 ay boyunca günlük 70 milyon kwh seviyesinde seyretti. Tüketim 2 Ağustos’ta 74.1milyon kwh ile zirve yaparken, tarımsal sulamanın sona ermeye başlamasıyla birlikte Eylül ayının ikinci yarısında günlük tüketim hızla azalmaya başladı.
Günlük elektrik tüketimi Eylül ayı sonlarında 32 milyon kwh düzeyinde seyretmeye başlarken, 28 Eylül’de ise günlük 29.7 milyon kwh tüketim ile dip yaptı. Kaçak kullanımdan kaynaklı israf sona erdiğinden şu sıralar bölgedeki elektrik tüketimi normal düzeyde gerçekleşiyor. Bundan sonra havaların soğumaya başladığı günlere kadar bölgedeki günlük elektrik tüketiminin 30-35 milyon kwh düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor’’ ifadelerini kullandı.
NORMALLEŞME İLE ARIZALAR DA AZALDI
Bu arada, vahşi sulama ile birlikte yapılan elektrik israfının sona ermesi ile birlikte enerji nakil hatları ve trafolardaki arızalar da asgari düzeye indi. DEDAŞ yetkilileri, yaz aylarında istenmeyen kesintilere yol açan elektrik arızalarının aşırı yüklenmeden kaynaklandığını belirtirken, "Aşırı yüklenme nedeniyle sistem ya kendini devre dişi bırakıyor, ya da arıza yaşanıyordu. Bu nedenle de sık sık ekiplerimiz bakım ve onarım çalışması yapmak durumunda kalıyordu. Dolayısıyla bu durum bizim de müşterilerimizin de istemediği kesintilere neden olabiliyordu. Elektrik kullanımının normal düzeye ulaşması ve israf olmaması nedeniyle arızalar da kesintiler de en aza indi’’ şeklinde konuştu.
Vahşi Sulama Elektrik Tüketimini Yüzde 60 Azalttı
Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (Dicle EDAŞ) bölgesinde yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta Mayıs ayı sonlarında başlayan tarımsal sulama döneminin sona ermesiyle birlikte, kaçak kullanımın etkisi ile israf boyutuna ulaşan elektrik tüketiminde de yüzde 60’a ulaşan oranda azalma yaşandı.