BM verilerine göre, vahşi yaşama karşı işlenen suçlardan elde edilen yasa dışı kazanç yıllık 213 milyar doların üzerine çıktı.
Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi Başkanı Yuri Fedotov, 'Dünya Çevre Günü' dolayısıyla yayımladığı mesajda, bazı hayvan ve bitki türlerinin organize suç çeteleri yüzünden yok olma tehlikesi ise karşı karşıya olduğunu belirtti.
Fedotov, 1999 ile 2015 yılları arasında 120 ülkede vahşi yaşama karşı 164 binin üzerinde suç işlendiğinin tespit edildiğini ve bu suçların küresel bir problem olduğunu vurgulayarak 'Dünya Çevre Günü vesilesiyle hükümetleri, sivil toplum örgütlerini ve halkı bu korkunç suçları sonlandırmak için harekete geçmeye davet ediyorum. Bunu yapmazsak mirasımızı kaybedeceğiz.' ifadesini kullandı.
BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi verilerinden derlenen bilgilere göre, hayvan ve bitki türlerine yönelik işlenen suçlardan elde edilen yasa dışı kazanç yıllık 213 milyar doların üzerine çıktı.
Vahşi Yaşama Karşı İşlenen Suçlar Raporu'na göre, 2010 ve 2012 arasında 100 bin Afrika fili öldürüldü, 2009 yılından bu yana Afrika Savan fili, Tanzanya'da yüzde 60, Mozambik'te yüzde 50 azaldı. Yurt dışına kaçırılan fil dişi miktarının 2009 ve 2014 arasında 170 tonu bulduğu, Afrika'da 2015 yılında en az bin 338 gergedanın öldürüldüğü belirtildi.
Son 10 yılda 1 milyonun üzerinde hayvanın öldürüldüğü, Gambiya, Burkina Faso, Benin ve Togo'da şempanzelerin soylarının tükenmek üzere olduğu kaydedildi. Her yıl 26 milyon ton balığın yasa dışı avlandığı kaydedildi.
Vahşi Yaşama Karşı İşlenen Suçlar
Vahşi yaşama karşı işlenen suçlardan elde edilen yasa dışı kazanç yıllık 213 milyar doları aştı.