Vakifbank Genel Müdür Yardimcisi Zafer Açiklamasi 'Bankalar, Teknoloji Sirketi Olma Yolunda Ilerliyor'

'Türkiye bankacilik sektörü, dijital bankacilik konusunda öncü ülkeler arasinda yer aliyor. Çogu Avrupa ülkesi ATM’lerinde çok sinirli islemler yaptirabiliyorken, Türkiye’de ATM’lerden yüzlerce farkli islem QR kodlu ya da kartsiz alternatiflerle rahatlikla yapilabiliyor. Türkiye'de bankalar gelecegi iyi okuyor ve birer teknoloji sirketi olma yolunda ilerliyorlar'

MURAT BIRINCI - VakifBank Genel Müdür Yardimcisi Metin Recep Zafer, Türkiye bankacilik sektörünün, dijital bankacilik konusunda öncü ülkeler arasinda yer aldigini belirterek, "Çogu Avrupa ülkesi ATM’lerinde çok sinirli islemler yaptirabiliyorken Türkiye’de ATM’lerden yüzlerce farkli islem QR kodlu ya da kartsiz alternatiflerle rahatlikla yapilabiliyor. Türkiye’de bankalar gelecegi iyi okuyor ve birer teknoloji sirketi olma yolunda ilerliyorlar." dedi.

Zafer, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin bankacilik sektörü teknolojilerine etkisine iliskin AA muhabirine degerlendirmelerde bulundu.

Bankaciligin, dünya genelinde salgindan en çok etkilenen sektörlerden biri olsa da müsterilerin bu dönemde dijital dünyanin getirdigi kolayliklari daha çok benimsedigini söyleyen Zafer, bu nedenle de bankalarin dijitallesmeye ve yenilikçi ürünler gelistirmeye hiz verdigini belirtti.

Zafer, bankalarin geçici süreyle de olsa kisitli kapasiteyle hizmet vermesinin, müsterileri dijital kanallara yönlendirdigini ifade etti. Bu durumun, müsterilerin bankalarla olan iliskisinde de kalici degisiklikler gerçeklestigine isaret eden Zafer, "Internet ve mobil kanallarin getirdigi kolayliga tamamen hakim olan, bu kanallari benimseyen müsterilerin eski davranislarina dönmesini beklemek mümkün degil. Bu sekilde degisen beklentiler ve teknoloji karsisinda bankalar da ciddi kararlar aliyor. Gelecege saglikli ve güçlü bir yapiyla ulasmak için bankalarin hizmetlerini ve süreçlerini dijitallestirmeleri zorunlu hale gelmistir. Bu degisim, elbette sadece Türkiye özelinde degil global ölçekte de yasaniyor." seklinde konustu.

Yeni sistemde artik sadece finanstaki uzmanligin yeterli olmadigina dikkati çeken Zafer, finans ve teknoloji ile baglantili olarak üniversitelerde açilan yeni bölümlerin gidisata dair ipuçlari verdigini söyledi.

Zafer, örnegin, finans mühendisliginin uzun süredir yüksek lisans programi olarak okutuldugunu, sermaye piyasalari, kurumsal finansman, halka arzlar, türev piyasalar gibi finans mühendisligine dogru yönelimin giderek güçlendigini dile getirdi.

- Platform Bankaciligi

Metin Recep Zafer, bankalarin, müsterilerini daha iyi anlamak ve onlara en etkili sekilde hizmet vermek için çalismalarini sürdürürken, dijital dönüsüm trenini kaçirmamak için de ellerinden geleni yaptigini anlatti.

Artik açik bankacilik, API’ler, dijital platformlar, platform ekosistemleri, dijital uygulama pazar yerleri ve is birlikleri, modüler tasarimlar ve bulut bilisimin bir arada oldugu "Platform Bankaciligi" kavraminin çok konusuldugunu söyleyen Zafer, "Platform tabanli modeller, firmalari etkili ve çevik karsilik vermek konusunda güçlendiriyor. Bankalar da güvenlik, kültür, sistemler ve vizyon konusundaki zorluklarla basa çikmak için sürdürülebilir platformlar pesinde. Platform ve ekosistem tabanli finansal hizmetler sektörüne müsteri odakli geçis, yeni bir kökten degisim ve aracisiz ortam dalgasi yaratacak." degerlendirmesinde bulundu.

Zafer, bu yapisal dönüsümün sektör için zorluklar ve firsatlari bir arada getirdigini belirtti.

Yeni ödeme platformlari, KOBI’lere finansman saglayan yapilar, kitlesel fonlama kuruluslari ile rekabet etmek gerektigini aktaran Zafer, söyle devam etti:

"Örnek vermek gerekirse son aylarda nakit paranin azaldigi, nakitsiz ekonomiye geçisin hizlandigi bir dünyada elektronik ödeme platformlarinin önemi artti. Dijital para birimlerindeki gelismeleri de yakindan takip ederken, büyük teknoloji sirketlerinin de daha önce bankalarin alani olan ödeme ve kredi alanlarina giris yaptigini görüyoruz. Dolayisiyla, rekabetin bankacilik sektörüyle kisitli kalmadigi bir dünyaya dogru ilerliyoruz. Bu, yeni nesil teknoloji kuruluslarinin, ayni anda bütün bankalarin servislerini müsterilerine tek bir platform üzerinden gösterebilecekleri bir dünya demek. Bankalar arka planda kendi sistemlerini isletirken, müsteriler ellerindeki tek bir uygulama ile farkli bankalardaki hesaplari üzerinden islem yapabilecek."

- Açik bankacilik

VakifBank Genel Müdür Yardimcisi Zafer, sektörde gelecek birkaç yilda nelerin konusulacagina iliskin öngörülerini de paylasti. Gelecek dönemde açik bankaciligin hayatimizda çok daha önemli bir yer tutacagini ifade eden Zafer, "Bankalarin, en güvenilir oyuncu pozisyonundan yararlanmak için hemen harekete geçmeleri gerekiyor. Açik bankacilik konusunda, ikincil düzenlemelerin yürürlüge girmesi ve açik bankacilik faaliyetine sahip kuruluslarin yayginlasmasi bilinirligi artiracak ve veri paylasimina güven ortamini saglayacak görüsündeyiz. Açik bankacilik, hem tüketiciler hem bankalar için ciddi bir potansiyel barindiriyor. Elbette bu potansiyel ile birlikte asilmasi gereken bazi zorluklar da yok degil. Ancak bu zorluklarin da asilacagini düsünüyoruz." diye konustu.

VakifBank özelinde en yakin projeler arasinda yapay zeka ürünü olan sesli asistani ViBi’nin daha da gelistirilmesi yer aldigini belirten Zafer, öte yandan çagri merkezi için ileri seviye ses tanima ve analizi uygulamalari üzerinde çalistiklarini söyledi.

Zafer, bu sistem ile müsterileri daha iyi taniyip davranis modellerini çikarmayi; böylece müsteri memnuniyetini en üst seviyeye ulastirmayi hedeflediklerini dile getirdi.

- "Türkiye’de sunulan bankacilik ürün ve hizmetleri, dünyanin birçok yerine göre çok üst seviyede"

VakifBank Genel Müdürü Yardimcisi Zafer, gelecegin bankacilik sisteminde fintech'ler ve techfin'lerin yerine iliskin de degerlendirmelerde bulundu.

Gelecekte bankaciligin her zamanki gibi olacagini fakat bunun bankalarda veya banka subelerinde olmayacagini söyleyen Zafer, bankacilik sektörü ve daha genis ölçekte finansal hizmetler sektörünün fintech’lerin ve techfin’lerin girisi ile hiç olmadigi kadar rekabet içerisinde olacagini vurguladi.

Zafer, hatta su anda bile birçok fintech'in, bankalarin pazar paylarindan almaya basladigini belirterek, "Bazi fintech’lerin ve techfin’lerin artik kendi ülkelerinin disinda baska ülkelerde hizmet vermek istediklerini biliyoruz. Bu yayilmayi yaparken de o ülkelerdeki hizmet veren diger yerel fintech’lerle is birligi yapmalari kaçinilmaz olacak." dedi.

Fintech’ler ve techfin’lerle, rekabetin iki konuda öne çikacagini öngördüklerini söyleyen Zafer, sunlari kaydetti:

"Fintech’ler ve techfin’ler, yüksek müsteri ve yalin bankacilik deneyimleri ile öne çikiyorlar. Bu nedenle bankacilik ürün ve hizmetlerini dijitallestirmekte geciken ve müsteri deneyimini önceliklendirmeyen bankalarin rekabette geride kalacagini söylemek zor olmaz. Bankalarin, önlerinde bulunan bu rekabete hazirlik için süreçlerini yeniden tasarlama ve hizmetlerini bastan uca yeniden ele almalari gerekiyor. Diger yandan bu fintech’lerin ve techfin’lerin sadece dijital hizmet vermeleri, çevik olmalari, son teknoloji ile hizmete baslamis olmalari nedeniyle operasyonel verimlilikleri de yüksek durumda. Türkiye’de sunulan bankacilik ürün ve hizmetleri, süregelen dijitallesme dünyanin birçok yerine göre çok üst seviyededir. Biz de VakifBank olarak her alanda ürün ve hizmetlerimizi dijitallestirirken, operasyonel verimliligimizi artiriyoruz, artirmaya da devam edecegiz."

- "Temassizlik bankacilik salginda en çok gelisen alan oldu"

Metin Recep Zafer, Türkiye'nin dijital bankacilikta dünyadaki konumuna iliskin görüslerini paylasti. Türkiye bankacilik sektörünün, dijital bankacilik konusunda öncü ülkeler arasinda yer aldigini vurgulayan Zafer, çogu Avrupa ülkesinin ATM’lerinde çok sinirli islemler yaptirabildigini, Türkiye’de ATM’lerden yüzlerce farkli islemin QR kodlu ya da kartsiz alternatiflerle rahatlikla yapilabildigini anlatti.

Türkiye’de bankalarin gelecegi iyi okudugunu ve birer teknoloji sirketi olma yolunda ilerledigini ifade eden Zafer, su degerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye Bankalar Birliginin sektörü gelistirici çok önemli adimlari oluyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) destegiyle Bankalararasi Kart Merkezi (BKM) ile birlikte gelistirilen ‘Karekod Yönlendirme Sistemi’ projesiyle sisteme dahil olan bankalarin müsterileri farkli bankalarin ATM’lerinden de QR kodla islem yapmaya basladilar. Bankacilik sektöründe dönüm noktasi olabilecek bir diger yenilik ise TCMB ve BKM tarafindan gelistirilen kisisel özel bir bilginin bir hesaba tanimlanmasiyla kolay para gönderimi saglayan KOLAS Projesi oldu. 22 bankanin katilimiyla gerçeklesen KOLAS ile 16 haneli IBAN yazma zorlugu gideriliyor. Son olarak uzaktan müsteri edinimine izin veren mevzuatin devreye alinmasiyla birlikte mobil bankacilik üzerinden subeye gitmeden banka müsterisi olmak mümkün hale geldi. Türkiye bankacilik sektörü, salgin sürecine dijital olarak hazirlikli girdi. Pek çok bankacilik hizmeti, bu süreçte dijital olarak kesintisiz devam ettirilebildi. Temassizlik bankacilik bu dönemde en çok gelisen alan oldu."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile