Ördekli Kültür Merkezinde düzenlenen programda Bursalılara vakıf kültürü anlatıldı. Konferans öncesinde konuşan Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, ''Vakıf, şefkat, merhamet, sevgi ve hoşgörü kurumudur. Vakıflar idaresi olarak bizlere önemli sorumluluk düşmektedir. Bu sorumluluk çerçevesinde vakfedenlerin irade buyurdukları faaliyetleri yerine getirmenin ötesinde, vakfedenlerin bu duygularını da vakıf kurumunda yaşatmak zarureti vardır. Vakfiyeler gereği fakir ve muhtaç durumda bulunan vatandaşlarımıza ayni ve nakdi yardımda bulunmak Vakıflar Genel Müdürlüğünün asli görevleri arasındadır'' dedi.
Bursa Vali Vekili Vedat Müftüoğlu ise, Türk toplumunun, sosyal devleti, ''komşusu açken tok yatan bizden değildir'' anlayışıyla kabul ettiğini belirterek, bunun vakıflarda tam anlamıyla tecelli ettiğini söyledi.
Müftüoğlu, ''Vakıf hassasiyetiyle ilimizde aç insan kalmamalı. Tarihi miraslarımız gün ışığına çıkarılıp bizden sonraki nesillerin hizmetine sunulmalı. Biz bu değerleri bizden sonraki nesillere devretmezsek bu şuur kaybolur. Osmanlı devleti bu anlayışla önce gönülleri fethetti, sonra devletleri fethetti. Ben inanıyorum ki, bizler bu güzellikleri daha iyiye götüreceğiz'' şeklinde konuştu.
VAKIFLARIN YÜZDE 40'INI KADINLAR KURMUŞ
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ali İhsan Karataş'ın
''Vakıf ne demek, vakıf deyince ne anlıyoruz'' konulu konuşması vakıf kültürüne ışık tuttu.
''Vakıf insanın ebedi yaşama duygusunu tatmin eder'' diyen Karataş, vakıflarla ilgili pek çok hadis-i şerif bulunduğunu söyledi. Dinimizin vakfa büyük önem verdiğine işaret eden Karataş, ''Osmanlı Devleti zirveyi vakıflarla yaşamıştır. Vakıf kurmak için insanların bir biriyle yarıştığı o dönemde hizmet için kadınlar ve erkekler arasında da bir mücadele vardı. Osmanlı'daki vakıfların yüzde 40'ı kadınlar tarafından kurulmuştu. Bu da kadınların sosyal hayattaki yerini gözler önüne seriyor. Kurulan bu vakıflar, din, eğitim, askerlik, spor ve sosyal hizmetler gibi birçok farklı alanda faaliyet gösteriyordu. Öyle ki Osmanlı Devletinde yaşayan gayrimüslimler, müslümanlardan etkilenip vakıflar kurmuşlardı. Vakıf ruhu yaşamalıdır, bu ruhu yaşatmak için herkesin gereken gayreti göstermesi lazım" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından vakıf çalışmalarına katkıda bulunanlara plaket verildi. Yeşil Camii'nin onarımına sponsor olan Harput Grup Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Etkeser ve Muradiye Camii şadırvanını yaptıran Oytaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldız'a Vali Vekili Vedat Müftüoğlu plaket verdi. Osman Yıldız, doğup büyüdüğü Kestel'deki Vani Mehmet Efendi Cami'nin restorasyonu üstlendiğini açıkladı.
Birçok kişinin plaket aldığı program ''Ney ve Nefes'' isimli grubun konseriyle son buldu.
Vakıfların Yüzde 40'ını Kadınlar Kurdu
Bursa'da 27. Vakıflar Haftası kutlamaları devam ediyor.