ÖZGÜR ALANTOR - Kis aylarinda kar ve sisi eksik olmayan Ilgaz Dagi, 5 yil önce açilan "Ilgaz 15 Temmuz Istiklal Tüneli" ile sürücülerin korkulu rüyasi olmaktan çikarken, ekonomiye de yaklasik 250 milyon lira kazandirdi.
Yüksekligi 1875 metre olan Ilgaz Dagi'nda, özellikle kis aylarinda büyük zorluklar yasayan sürücüler, son 5 yildir "Anadolu'nun sen yüce bir dagisin" sözleri ile sarkilara konu olan Ilgaz'dan konforlu geçis imkani buluyor.
Dönemin Basbakani Binali Yildirim tarafindan 26 Aralik 2016'da açilan, giris ve çikislari "köpek baligi agzi" seklinde projelendirilen tünelle 16,8 kilometrelik Ilgaz Dagi yolunun uzunlugu, 5,4 kilometre kisalarak 11,4 kilometreye indi. Yaklasik 37 dakikada asilan Ilgaz Dagi yolunun geçis süresi de ortalama 7 dakikaya düstü.
Karayollari 15. Bölge Müdürlügü yetkililerinden alinan bilgiye göre, Iç Anadolu'yu Bati Karadeniz'e baglayan sag ve sol tüneli, yilda ortalama 1 milyon 500 bin araç kullaniyor. Araç basina yaklasik 30 dakika zaman tasarrufu saglanan tünelden yillik bazda zamandan 75 bin saat tasarruf elde edilmis oluyor.
Aylik ortalama 120 bin aracin geçtigi tünelden yaklasik 50 milyon liralik yakit tasarrufu saglanirken, egzoz dumaniyla çevreye verilen zarar orani da büyük ölçüde düsüyor.
Kastamonu Motorlu Tasiyicilar Kooperatifi (TASIKO) Baskani Ahmet Sariahmetoglu, AA muhabirine, tünelin, hem kamyoncular hem de bölge açisindan önemli katkilari oldugunu söyledi.
Tünelin lojistik açisindan önemine isaret eden Sariahmetoglu, "Sanayici ve yatirimcilarimiz bu bölgelere yatirim yaparken önce ulasima bakiyorlar. Bu bölgede üretim yaptigimizda pazara nasil kolay indiririz, diye bakiyorlar. Lojistik çok önemli bir kalem tutmaya basladi." dedi.
- "Tünel olmasa su anda Kastamonu, Sinop, Inebolu liman bölgesi kilitlenmisti"
Ilgaz Dagi'nda kamyoncularin çok zorlandigini belirten Sariahmetoglu, sunlari kaydetti:
"Daha önce bu aylarda bizim Ilgaz Dagi'ni asmamiz çok mesakkatli oluyordu. O dönemlerde 10 tekerlekli ve kirk ayak dedigimiz kamyonlarla ancak asabiliyorduk. Tirlarla asmak mümkün degildi. Artik kamyonlar büyük oranda kalkti, tirlar devreye alindi. Tünel olmasa su anda Kastamonu, Sinop, Inebolu liman bölgesi kilitlenmisti. Inebolu limanina ham madde geliyor. Bölgeye buradan sevk ediliyor. Kamyoncular olarak eskiden 4 saatte astigimiz Ilgaz Dagi'ni, tünelin açilmasiyla birlikte su anda 10 dakikada geçebiliyoruz. Daha önceden egitim ve arastirma hastanemiz yokken büyük hastanelere sevklerde büyük sikinti yasiyorduk. Tünel bu anlamda da önemli katki sagladi."
Tirlarin yogun bir sekilde tüneli kullandigini aktaran Sariahmetoglu, "Kooperatif olarak sadece Kastamonu'dan 130 ila 150 tir arasi yükleme yapmaktayiz. Ayrica ilçelerden gelen odun mamulleri, Sinop bölgesinden gelen diger ürünler, bu yolu kullanmakta. Artik Istanbul'a giden araçlar bile, bu yol daha düzgün diye tüneli kullanmakta. Bölge olarak baktigimizda da her gün 300 tir bu yolu kullanmakta." diye konustu.
Kamyon soförü Mustafa Karamuk da tüneli sik sik kullandigini söyledi.
Ankara'ya Kastamonu'dan tomruk tasidigini anlatan Karamuk, "Ilgaz Dagi, kamyoncunun korkulu rüyasiydi. Ilgaz Tüneli açilinca çok iyi oldu. O günler bitti artik. Sükürler olsun rahat rahat çalisiyoruz." dedi.
Dagin zorlu kis sartlarinda geçit vermedigini belirten Karamuk, "Ilgaz Dagi'nda karda kista çok zor oluyordu. Bir tir döndügünde yolda kaliyordu. Yol açilsin diye 4-5 saat bekliyorduk. Yakittan, çok karimiz oldu. Tünelin açilmasi çok süper oldu." diye konustu.
Ankara'da ticari taksicilik yapan Hasan Boran ise Kastamonu'ya sik sik yolcu getirdigini kaydederek, su ifadeleri kullandi:
"Ilgaz Dagi'ni asarak yillardir bu bölgeye yolcu getirmekteyim. Senelerdir Ilgaz Dagi'nin mesakkatini, kisini, çilesini çektik. Tünelin açilmasiyla hiçbir sikintimiz kalmadi. Yolumuz kisa, yakittan tasarrufumuz var. Tünel, her türlü sikintimizi gidermis oldu. Ilgaz Dagi'ni kullandigimiz zamanda, özellikle kis aylarinda kardan yol kapanmalari oluyordu, önümüzde bir kamyon kaliyordu, saatlerce bazen günlerce yolun açilmasi için bekledigimiz zamanlar oluyordu. Tünelin açilmasiyla birlikte bu sikintilar bitti."
Vakit Ve Nakit Tasarrufu Saglayan Ilgaz Tüneli Ekonomiye 250 Milyon Lira Kazandirdi
Ilgaz Dagi yolunun uzunlugunu 16,8 kilometreden 11,4 kilometreye, ulasim süresini ise 37 dakikadan 7 dakikaya düsüren Ilgaz 15 Temmuz Istiklal Tüneli, 26 Aralik 2016'da faaliyete girdigi günden bugüne yaklasik 250 milyon liralik yakit tasarrufu sagladi Kastamonu Motorlu Tasiyicilar Kooperatifi Baskani Sariahmetoglu: 'Kamyoncular olarak eskiden 4 saatte astigimiz Ilgaz Dagi'ni, tünelin açilmasiyla birlikte su anda 10 dakikada geçebiliyoruz' Kamyon soförü Karamuk: 'Ilgaz Dagi, kamyoncunun korkulu rüyasiydi. Ilgaz Tüneli açilinca çok iyi oldu. O günler bitti artik. Sükürler olsun rahat rahat çalisiyoruz'