Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, okula gitmeyen tek bir çocuk kalmayıncaya kadar çalışacaklarını, bunun yanında eğitimde derslik başına 30 öğrenci düşmesine zemin hazırlanarak, tekli öğretime geçmek istediklerini söyledi. Aksoy, okulların daha uygun ve geniş mekanlarda toplulaştırılması amacıyla da 'Kampus Okullar Projesi'nin hayata geçirileceğini dile getirdi.
Vali Aksoy, Suphi Öner Öğretmenevi'nde düzenlenen toplantıda Mersin'de 2009 yılında başta eğitim olmak üzere sağlık, turizm, ekonomi, spor kültür-sanat ve sosyal alanda yapılan çalışmaları masaya yatırdı ve 2010 yılı hedefleriyle ilgi bilgi verdi. 26 Ocak 2006 yılından bu yana kentte Valilik görevini icra ettiğini hatırlatan Aksoy, gerçekleştirilen 'Yıllık Değerlendirme Toplantısı'nda kent nüfusuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunarak, kentin idari, demografik ve sosyal yapısı hakkında bilgi verdi. Mersin'de 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı'nda okul öncesindeki okullaşma oranının yüzde 41.94, ilköğretimdeki okullaşma oranının yüzde 99.25 olduğunu, bu oranın ortaöğretimdeyse yüzde 67.72 olduğuna işaret eden Aksoy, bunun yanında aynı dönemde ilköğretimde normal öğrenim veren okullarda derslik başına 21 öğrenci düşerken, bunun ikili öğrenim veren okullardaysa 28 olduğunu, ortaöğretimdeyse normal öğrenim veren okullarda 30, ikili öğrenim veren okullarda da 27 olduğunun altını çizdi.
'Büyükşehir Belediyeler Yasası'nda yapılan değişikliklerle birlikte Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlarının genişlediğini buna bağlı olarak da taşıma yapılan merkez sayısının 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı'nda 651'ye gerilediğine işaret eden Hüseyin Aksoy, bununla birlikte 9 milyon 248 bin 939 TL'lik bir bütçeyle 8 bin 952 kız, 9 bin 218 de erkek olmak üzere toplam 18 bin 170 öğrencinin taşındığını vurguladı. Son 4 yıllık zaman diliminde okul öncesinde 47, ilköğretimde 824, ortaöğretimde de 298 olmak üzere toplam bin 169 derslik yapıldığını kaydeden Aksoy, "Eğitime Yüzde 100 Destek Projesi ile birlikte son 3 yılda 17 hayırsever ile 230 derslik için protokol imzalandı. Kampanya başlangıcından bugüne kadar ise 36 hayırsever ile 347 derslik için protokol imzalanmıştır. Geçtiğimiz günlerde Samiye-Naim Eğitim Vakfı ile okul öncesinde 4 derslik için protokole de imza attık" dedi.
"OKULLARIN TOPLULAŞTIRILMASI İÇİN 'KAMPUS OKUL' HAYATA GEÇECEK"
Eğitim alanında yaşanan en önemli sorunun; 'arsa tahsisi' olduğunun altını çizen Vali Aksoy, buna rağmen gerçekleştirilen tahsis çalışmalarına 2006 yılında başlandığını hatırlatarak, 2008 yılında tamamlanan merkez ilçe Akdeniz sınırları içinde yer alan TCDD'ye ait 52 bin 307 metrekarelik arsa üzerinde başlatılan okul inşaatı çalışmalarının tamamlandığını, bunun yanında Deniz Ticaret Odası Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi'nin de tamamlanırken, Sağlık Meslek Lisesi ve bu okul bünyesinde 100 kişilik pansiyonla birlikte Ticaret Meslek Lisesi inşaatının da devam ettiğini anlattı. Aksoy, eğitim alanındaki 2010 yılındaki hedeflerini de açıklayarak; ilköğretimde okul çağındaki tüm çocukların okula devamının sağlanarak, okula gitmeyen çocuğun kalmamasını sağlayacaklarını dile getirdi.
Okul öncesinde yüzde 41.97 olan okullaşma oranını yüzde 50'nin üzerine çıkartmak istediklerini belirten Aksoy, her bir dersliğe 30 öğrenci hesabıyla normal (tekli) eğitime geçilmesi için hayırseverlerin katkılarının da alınarak, ihtiyaç duyulan derslikleri inşa etmeyi düşündüklerini söyledi. Aksoy, Mersinde ticari alan içinde kalan okulların arsalarının değerlendirilmesi yöntemiyle yeni okulların yapılmasının yanı sıra okulların daha uygun ve geniş mekanlarda toplulaştırılması amacıyla; 'Kampus Okullar Projesi'ni hayata geçirilip, mevcut okulların fiziki şartlarını iyileştirmesi konusuna öncelik vereceklerini, özellikle yoğun göç alan bölgelerde Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla çeşitli kurslar düzenlemekle birlikte tüm okulların bilgi teknolojisi sınıflarıyla donatılmasının da hedefleri arasında yer aldığı bilgisini verdi.
"BU YIL MERSİN'DE 'AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI'NA GEÇİLECEK"
Mersin genelinde bir üniversite hastanesi, 12 devlet hastanesi ve 8 da özel olmak üzere toplam 21 hastanedeki toplam yatak kapasitesinin 3 bin 185 olduğuna işaret eden Aksoy, "2010 yılında; ilimizde 'Aile Hekimliği Uygulaması'na geçilmesi için çalışmalara hız verilmesinin yanında kaliteli, modern ve ileri tetkik ve tedavi yapabilecek genel nitelikli eğitim ve araştırma hastanesiyle dal hastanelerinin kurulabilmesi için çalışmalara devam edeceğiz. İhtiyaç duyulan ve gerçekleşmesi yönünde aşama kaydedilmiş olan Sağlık Müdürlüğü hizmet binasına ait sorunların çözümüne yönelik olarak çalışmalara ağırlık verilmesi, ilde meydana gelen idari yapı değişikliği nedeniyle, yeni oluşan ilçelerin sağlık hizmetlerine yönelik idari yapılanma çalışmalarına devam edilmesi, Mersin'i sağlık göstergeleri bakımından daha yukarılara taşımak amacıyla mevcut projelerin uygulanması ve yeni projeler geliştirilerek uygulamaya konulması da 2010 yılı hedeflerimiz arasında yer alıyor" diye konuştu.
"35 VİLLADAN OLUŞAN 'SEVGİ EVLERİ PROJESİ'Nİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ"
Sokakta çalışan veya çalıştırılan çocuklara yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini, bu kapsamda da 'Çocuk ve Gençlik Merkezi (ÇOGEM)' tarafından önemli hizmetler verildiğine işaret eden Aksoy, yapılan çalışmalara bağlı olarak 2006 yılında bin 187 olan merkeze kayıtlı çocuk sayısının 2009 yılında 777'ye düşürüldüğünü anlattı. Suça bulaşmış erkek çocuklarına hizmet verilen; 'Erkek Koruma ve Bakım-Rehabilitasyon Merkezi'nde şu anda 9 çocuk bulunduğunun belirten Aksoy, istismara uğramış kız çocukları için başlatılan; 'Kız Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi'nin inşaatı ve tefrişi tamamlandığını, bugün söz konusu merkezde 12 çocuğun bulunduğunu söyledi.
Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bakıma muhtaç çocuklarımızın çağdaş anlayış içerisinde bakımının yapılması amacıyla Davultepe'deki 89 bin 550 metrekarelik arsa üzerine yapılması planlanan 35 villa, idari binalar ve ortak yaşam alanlarından oluşan; 'Sevgi Evleri Projesi'nin arsa sorunu çözüldü. 20 kapasiteli Çocuk Sosyal Rehabilitasyon Merkezi, 100+50 kapasiteli (0-18 yaş) 'Sevgi Evleri' ile 60 kapasiteli 'Engelsiz Yaşam Merkezi' yapımını kapsayan proje, SHÇEK Genel Müdürlüğü ile TOKİ arasında yapılan sözleşme kapsamında TOKİ tarafından inşa edilecek. Tesisin ihalesi yapılmış olup yer teslim aşamasına gelindi."
TARSUS-KAZANLI VE KARBOĞAZI TURİZM PROJELERİ
1997 yılında; 'Mersin-Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Merkezi' adı altında ilan edilen projenin 2004 yılında; 'Mersin-Tarsus Kültür, Turizm, Koruma ve Gelişim Bölgesi' adı ile yürürlüğe girdiğine dikkat çeken Hüseyin Aksoy, mülkiyet tespit çalışmalarının devam ettiği projenin 7 bin 600 yataklı konaklama tesisleri, 2 golf alanı, 1 kongre merkezi, 1 sağlıklı yaşam merkezi, 1 günübirlik tesis yapımının planlandığını kaydetti. Aksoy, bölgede 5 firmanın ihale yoluyla tahsis aldığını ifade ederek, çalışmakta olan şirketlere projeyle belirlenen yatırımları hayata geçirebilmeleri adına 'Yatırım Belgeleri'nin de teslim edildiğinin altını çizdi. 2006 yılında ilan edilen; 'Mersin-Tarsus Karboğazı Kültür, Turizm, Koruma ve Gelişim Bölgesi'nin yol genişletilmesi ve sanat yapıları yapıldığını, enerji nakil hattı şebekesinin tamamlandığını vurgulayan Aksoy, 1/25.000'lik Çevre Düzeni Planı ile jeolojik etüd ihalesinin de 2009 yılı Kasım ayında yapılarak, işin 120 günde tamamlanması öngörüldüğünü, 1/5.000 ve 1/1.000'lik imar planlarının da 'Çevre Düzeni Planı'nın tamamlanmasının ardından yapılacağını dile getirdi.
Mersin'in 321 kilometrelik kıyı bandı yanında ikliminden kaynaklı uzun deniz sezonu nedeniyle kitle turizmine en uygun bölgelerden biri olduğunu kaydeden Aksoy, kent sınırları içinde bulunan kıyıların uluslar arası standartlara kavuşturulabilmesi, ede edilecek sonuçlarla da mevcut turizm potansiyelinin arttırılması amacıyla yapılan çalışmalarla birlikte 2006 yılında 1 olan 'Mavi Bayrak' sayısının 2009 yılı sonu itibariyle 7'ye yükseltildiğini, bunun da oldukça önemli bir gelişme olduğunu hatırlattı. Aksoy, turizm alanındaki 2010 yılı hedeflerini şu şekilde sıraladı; "Turizm Bölge ve Merkezlerinin faaliyete geçirilmesi için gerekli İmar Planı Revizyon çalışmalarının tamamlanması ve eksik ödeneklerin temin edilmesi, 2009 yılında Mersin Turizm Altyapı Birliği eliyle turizm bölgelerinde imar çalışmalarının yapılması, Turizm Master Planı çalışmalarının tamamlanması, Yeni Mersin Müzesi yapımına başlanması, Mersin Kültür Envanteri çalışmalarına başlanması, ilin tanıtımı için muhtelif tanıtım materyali hazırlanması ve desteklenmesi, Mersin'in tanıtımı için sektör temsilcileri ile birlikte fuarlara katılımın sağlanması, yeni turizm merkezi veya turizm tesis alanı kazandırılması için çalışmalar yapılması, kentteki mavi bayraklı sahillerin artırılması."
TARIM ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
2009 yılında; 'Ortaklar Mülkiyetinde Süt Sığırcılığı Projeleri' kapsamında toplam 522 aileye, bin 44 adet Holstein ırkı gebe düve dağıtıldığına işaret eden Vali Aksoy, 'Ortaklar Mülkiyetinde 50 Aile x 1250 m2 Seracılık Projesi' kapsamında bir milyon 254 bin 602 TL krediyle 50 aileye bin 250 metrekare büyüklüğünde sera yaptırıldığını, işletme binası inşaatı tamamlandığını belirtti. 'Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenmesi Projesi' kapsamında 2009 yılı sonu itibariyle Mersin'deki bir milyon 70 bin dekar bitkisel üretim alanının yüzde 45'ine denk gelen 481 bin 500 dekarlık alan kayıt altına alındığını bilgisini de veren Aksoy, Mersin İl Özel İdaresi'nce de desteklenen: 'Gıda Güvenliği ve İzlenebilirlik Projesi' kapsamında üreticiler, zirai ilaç bayileri ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi amacıyla özellikle öğrencilere yönelik olarak tüm ilçelerde eğitim çalışmaları yapıldığını kaydetti. Aksoy, sağlıklı gıda üretimi ve tüketimi yönünde farkındalık oluşturmayı amaçlayan proje RIS-Mersin Tarım ve Gıda Platformu ile ortaklaşa yürütüldüğünün altını çizdi.
Vali Aksoy 2009 Yılını Değerlendirdi, 2010 Hedeflerini Açıkladı
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, okula gitmeyen tek bir çocuk kalmayıncaya kadar çalışacaklarını, bunun yanında eğitimde derslik başına 30 öğrenci düşmesine zemin hazırlanarak, tekli öğretime geçmek istediklerini söyledi