Vali Aksoy: Ağız ve diş sağlığı projesini, kalıcı hale getireceğiz

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, birçok hastalığın başlangıç yeri olan ağız ve diş sağlığının çok önemli olduğunu, bu konuda özellikle çocukların eğitilme

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, birçok hastalığın başlangıç yeri olan ağız ve diş sağlığının çok önemli olduğunu, bu konuda özellikle çocukların eğitilmesinde ailelere büyük görevler düştüğünü söyledi.

Samsun Valiliği ile İl Sağlık Müdürlüğü'nün birlikte yürüttüğü 'Çocuklarımızın Sağlıklı ve Mutlu Gülüşleri İçin El Ele Projesi' için 23 Nisan İlköğretim Okulu'nda tanıtım programı düzenlendi.

Programa katılan Samsun Valisi Aksoy, ağız ve diş sağlığını; koruyucu sağlık hizmetleri ile birlikte daha kalıcı bir haline getirmeyi planladıklarını, özellikle anasınıfı seviyesindeki çocukların bir takım olumsuzluklardan korunması için bu projenin hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

"Ağız ve diş sağılığı konusunda sıkıntı yaşanmaması ve başka hastalıklara sebebiyet vermemesi en büyük arzumuz" diyen Aksoy, "Bu nedenle anasınıfı öğrencilerine yönelik başlatılan kampanyada anne babalara da büyük görevler düşüyor. Projenin amacına ulaşması için kampanyayı sürekli gündemde tutacağız. Okul müdürü, öğretmen ve aileler bu konuda elini taşın altına koyması gerekir. Hep beraber bu projeye sahip çıkmalıyız." dedi.

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu ise sosyal proje uygulaması ile bireylerin ve yansıması olan toplumun; ağız ve diş sağlığı konusunda algılarını artırabileceklerini, tutumlarını değiştirebileceklerini ve davranış biçimlerine dönüşmesi için fırsat sağlayabilecek 3 yıllık bir kampanyayı başlattıklarını kaydetti.

"SAĞLIĞIN KORUNMASINDA EĞİTİMİN ROLÜ BÜYÜK"

Ağız ve diş sağlığının yönetilmesi denilince, birey ve toplumun sadece negatif sağlığını değil, pozitif sağlığını da hesaba katan, ağız ve diş sağlığının iyileştirilmesi ve kazanılmasını da içine alan bir anlayışı yerleştirmek istediklerini belirten Kasapoğlu, "Diş hekimliği hizmeti yakın zamana kadar tedavi edeci hizmetler içinde tanımlanıyordu. Ülke kaynakları ve gerçek ihtiyacın tam olarak ortaya konulması, ağız ve diş sağlığı hizmet sunumu, patoloji oluştuktan sonra kendine yer buldu. Bugün tüm dünya, sağlığın korumasında, hastalık oluşmadan yapılan planlama ve çalışmaların yararlılığı konusunda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) öncülüğünde birleşmiş durumdadır." şeklinde konuştu.

Sağlığın korunması çalışmalarında eğitimin vazgeçilmez, öncelikli ve büyük bir hedef olduğuna dikkat çeken Kasapoğlu, "Kamu ve özel teşebbüs kaynaklarının mevcut durumu düzeltmeye, diş çürüğünün toplumda görülme sıklığının ya da diş eti hastalıklarını görülme sıklığının azalması gibi bir başarıya ulaşması sağlanabilir." ifadelerini kullandı.

Kasapoğlu, "Toplumda ağız ve diş çalışmalarının bir ekip çalışması olarak yürütülmesi açısından birçok kamu kuruluşunun bilgi, deneyim, emek, birikimlerinin paylaşımı yanında, örgütsel ve ekonomik desteklerini de katılımı ile topumla yaygınlaştırılmış koruyucu uygulamalarla bireylerin sosyal sorumluluklarını geliştirmek, yaşam tarzını değiştirme boyutunu da kapsaması hedeflenmektedir. Böylelikle topluma yönelik çalışmalarla da toplumun ağız ve diş sağlık düzeyinin yükseltilmesinde de etkin ve etken olmak, arzu edilen sonuçlardan bir diğeridir." diye konuştu.

Samsun'da ağız ve diş sağılığı alanında, koyucu diş tedavilerinin ilk basamağı olan florjel uygulamalarına önce ilköğretim okullarının ana sınıflarından başladıklarını hatırlatan Kasapoğlu, amaçlarının; koruyucu uygulamalar ve önleyici tedavilerle çürüksüz ve eksiksiz bir ağız için mücadele etmek olduğunu kaydetti.

Program sonunda 23 Nisan İlköğretim Okulu anasınıfına giden Vali Hüseyin Aksoy ve protokol üyeleri, öğrencilere ağız bakım seti ve diş fırçası dağıttı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile