Kongrenin açılışında konuşan Vali Atış, bütün işlerin insanlığın mutluluğu için yapıldığını kaydetti. Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ise yönetim organizasyonlarının insan odaklı olması gerektiğini vurguladı.
İnsan odaklı olmayan hiçbir şeyin başarılı olması mümkün olmadığına işaret eden Akınoğlu, "Burada yöntemler ve modeller elbette tartışılacak. Ama önemli olan sonuçta ulaşılan başarıdır. Modeller de her zaman başarıyı getirmez. Başarı getiren insan faktörüdür İyi eğitilmiş insan gücünün her şeyin üzerinde olduğunu yürekten inanıyorum."dedi.
İyi eğitilmiş insan gücünün en başarısız görünün modelleri bile çok iyi noktalara taşıyabileceğine dikkat çeken Akınoğlu, bilgi eksikliğinin giderilmesinde üniversitelere büyük rol düştüğünü ifade etti. Başarılı yönetim modelleri için yeterli sosyal araştırmaların yapılmadığını vurgulayan Akınoğlu, şöyle devam etti: "Sosyal alanda kendi insanımıza yönelik yeterli araşmalar yapmıyoruz. Üniversitelerin bu anlamla toplumla iç içe olmasını, sanayi ve teknoloji gelişim bölgelerinin kullanılmasında öncülük yapabileceğini düşünüyorum. Yönetim modellerinde en çok üzerinde durulması gereken hususlardan biri de etik değerler ve dürüstlüktür Türkiye'nin gerçek gündemi belki işsizlik, belki yoksulluktur. Ama bu başlıkların yanında başka gündemlerde çok daha fazla tartışılması lazım."
Sayıştay Başkanı Dr. Recai Akyel de üniversitelerin kamu kurumlarında çalışıp akademik kariyer yapmak isteyen kişilere bu fırsatı vermesinin ülkeye kazandıracağı katkılarına değindi. Türkiye'de alan araştırmalarında kamu kurumları üzerinde daha fazla çalışma yapılmasını öneren Akyel, Sayıştay'da bilimsel çalışma yapmak isteyen her kese kapılarının açık olduğunu sözlerine ekledi.
Adana'nın İmamoğlu ilçesinde kaymakamlık yaparken ÇÜ'de doktorasını tamamlayan Akyel'e programda diploması verildi. Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, son 50 yılda "küreselleşme, vizyon bilgi teknolojileri, strateji ve marka" gibi kavramların ön plana çıktığına işaret etti.
Birey, işletme, toplum ve devlet olarak değişimin ortaya çıkardığı tehlikelerin en iyi şekilde yönetilmesinin kaçınılmaz hale geldiğini aktaran Öztürk, "Bir yandan bu yaşanırken, aynı amaç doğrultusunda kalkınmış toplum olma hüviyetti sürecinde bir başka olgu yaşanıyor. O da yerel aktörlerin ön plana geçmesidir. Bu paradoks olarak algılanabilir. Ancak bu gelişmeler bu gelişmeler biz yöneticileri küresel düşünüp, yerel davranmaya zorlamaktadır. Yerel aktörler deyince özellikle marka şehirlerin üzerinde durulması gerekir. Yaşam kalitesi yüksek marka şehirler bugün toplumların gelişmişliğini ortaya koyan parametrelerdir. Bu anlamda Adana son 5-10 yıl içinde enerji, Petro–kimya, tersane, rafineri ve modern tarım ürünleri bakımından dünya çapında marka şehir olma yolunda önemli mesafeler kat etmiştir. Ayrıca 81 ilde üniversitelerin açılmasını büyük bir şans olarak değerlendiriyorum." açıklamasını yaptı.
ÇÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Muammer Tekeoğlu, fakültenin çalışmalarından ve yetiştirdiği öğrencilerden bahsetti. Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Özgen de organizasyonda 120 bildirinin sunulacağını belirtti.