Vali Azizoğlu, Valiliği Anlattı

Vali Azizoğlu, Valiliği Anlattı

Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, Bartın Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencilerine, valilik ve il yönetimi hakkında ders verdi, öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencilerine yönelik düzenlenen etkinlikte “Valilik ve İl Yönetimi” konusunda ders verdi. Kent devletlerinden imparatorluğa, imparatorluktan cumhuriyete devlet sistemlerini anlatan Azizoğlu, devletlerin ileri görüşlü yöneticilerle geleceğe taşındığını belirterek, “Devlet bilgi, akıl, beceri ve ileri görüşlü yöneticiler ister. Devleti idare edenler kartal gözlü olmalı, ileriyi görerek ona göre adımlar atmalıdır. Problemleri önceden tespit ederek, devletin bekasını ileriye taşıyabilmelidir” dedi.

“DEVLETİN KIYMETİNİ DEVLETSİZLİĞİ YAŞAYANLAR BİLİRLER”

Vali Azizoğlu, Ortadoğu’da yaşanan iç savaşa da değinerek “Geçmiş dönemlerde Osmanlı Devletinin birer vilayeti olan şimdiki komşu ülkelerimizde birçok sorun yaşanmaktadır. İç savaştan, ülkesinden kaçan insanlar sınırlarda, denizlerde zor günler geçirmekte ve hatta hayatlarını kaybetmektedirler. Bu yaşananlar hepimizi derinden üzüyor. Bunun böyle olmasının sebebi devletsizliktir. Devlet, insanoğlunun kurduğu en büyük organizasyon olarak, insanın bir suç işlemediği sürece kimsenin kendisine zarar veremeyeceği bir yapının adıdır. İşte devlet olmayınca, devletin insanlar üzerinde koruyucu şemsiyesi olmayınca Ortadoğu da olanlar oluyor. Bu coğrafyada hep büyük devletler, bedel ödeyerek yapısını korumuştur. Diğer milletler bazı devletlerin oyunlarıyla vatandaşlarından koparılırlar ve mülteci konumuna düşürülürler. Dünün zenginleri, iş sahipleri ve makam sahipleri aç susuz yolarda perişan olurlar. Devletsizliği yaşamayanlar, devletin de ne olduğunu bilemezler” diye konuştu.

“İNSAN BİYOGRAFİSİ OKUMAK, TECRÜBE EDİNMEKTİR”

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ise öğrencilere önerilerde bulunarak, “Bizler insan biyografisini çok önemseriz. İnsanları kitaplardan öğreniriz ancak bunun kazancı çok farklıdır. Ben özellikle öğrencilerime bilim, sanat, kültür alanında meşhur insanların biyografilerini okumayı tavsiye ederim. Bir insana nasıl yetişiyor, hangi noktalardan nereye geliyor bilgisini edinmek çok yüksek bir tecrübedir. Bizden önce yaşanmış ve denenmiş şeyleri hazır olarak almak ve bunu hayatımıza uyarlamak çok büyük bir imkândır” şeklinde konuştu.

“DEVLET ŞİRKET GİBİ YÖNETİLMELİDİR”

İİBF Dekanı Prof. Dr. Said Kıngır da konuşmasında fakültesi hakkında bilgiler vererek, devletlerin şirket gibi yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Kıngır, “Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi ‘Kamu kurumları şirket gibi yönetilmeli’ ifadesini iyi anlamamız ve tartışmamız gerekmektedir. Yıllar önce kamu kurumlarıyla ilgili olarak toplumdaki yaygın kanaatin beş kişinin yapacağı işi on beş kişinin yaptığına yönelikti. Kaynak ve zaman israfı hat safhada idi. Artık bu durumun düzelme eğiliminde olduğunu da sevinçle gözlemlemekteyiz. Doğru adımlarla daha iyi yerlere ulaşacağımıza olan inancımız da tamdır” ifadelerini kulandı.

Etkinlikte İİBF öğrencileri Umutcan Güre ve Gökçe Başdemir bir müzik dinletisi sundu. İİBF Dekanı Kıngır, Dekan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Ramazan Arslan ve Yrd. Doç. Dr. Hande Küçükönder ile Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut Bozan, öğrencilerle gerçekleştirdikleri söyleşinin ardından etkinlik son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile