Ulaşım sayesinde dünya piyasalarına daha az maliyetle ve daha hızlı ulaşma imkanı sağlanacaktır” dedi.
Çorum Valisi Sabri Başköy, 2012 yılını İhlas Haber Ajansı’na değerlendirdi. Kentin öncelikli sorunları, yapılan kamu yatırımları hakkında bilgi veren Başköy, ayrıca 2013 yılı hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Kentte yaşanan sorunlardan bir diğerinin de kalifiye eleman sorunu olduğunu dile getiren Vali Başköy, Bu sorunun giderilmesi için Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) meslek lisesi kurulması da dahil bir çok alternatif çözüm önerisinin tartışıldığını belirtti.
Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri ile OSB bünyesinde meslek lisesi kurulmasında önemli mesafeler alındığını hatırlatan Vali Başköy, OSB bünyesinde kurulacak meslek lisesi sanayicilerimizin, iş adamlarının ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman temininde önemli rol üstlenecektir.
Geçtiğimiz günlerde TEKNOKENT protokolünün imzalandığını hatırlatan Vali Başköy, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) desteği ve Hitit Üniversitesi, Çorum TSO, İl Özel İdaresi, OSB Müdürlüğü ve ÇOSİAD birlikteliği ile kurulacak TEKNOKENT’in, Çorum’un ve bölgenin kalkınmasında itici güç olacağını vurguladı.
Polis Okulu konusunda, arsa tahsisi işlemlerinin devam ettiğini dile getiren Başköy, arsa tahsisinden sonra polis okulu ihalesinin yapılmasının planlandığını kaydetti.
Hitit Üniversitesi’nin yerleşke çalışmalarında önemli mesafeler alındığını dile getiren Başköy, yerleşke alanı olarak ilk etapta Mühendislik Fakültesi’nin bulunduğu Kuzey Yerleşkesinin arsa tahsisinin çözüme kavuşturulduğunu, Güney yerleşkesi ile ilgili çalışmaların ise devam ettiğini bildirdi.
Göreve geldikten sonra üniversite yerleşkisinin yanı sıra Valilik bünyesinde proje koordinasyon merkezinin kurulması için talimat verdiğini açıklayan Vali Başköy, “Kısa adı ÇOPKOME (Çorum Proje Koordinasyon Merkezi) olan birim halen İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü koordinasyonunda çalışmalarını yürütmektedir. OKA başta olmak üzere tüm ulusal kaynaklar ile AB hibelerinin değerlendirilmesi ve Çorum için azami derecede faydalanılması için her kurumdan kamu görevlilerine proje hazırlama eğitimleri OKA uzmanlarınca verilmektedir. Yine sivil toplum örgütlerinin proje hazırlama kabiliyetini geliştirmeleri için OKA uzmanlarınca eğitimler devam ettirilmektedir” diye konuştu.
Sağlık yatırımlarına bakıldığında merkez 650 yataklı Devlet Hastanesi projesinin ihale aşamasında olduğunu anlatan Vali Sabri Başköy, “Alaca 100 yataklı ek Binası 2010 yılında ihale edilmiş olup, inşaat devam etmektedir. İskilip Atıf Hoca 100 yataklı ek binası inşaatı devam ediyor. Osmancık 100 yataklı ek binası inşaat devam ediyor. Bayat 50 yataklı Devlet Hastanesi mimari proje ve ihale aşamasındadır. Merkez 1. Basamak Sağlık Kompleksi arsa bilgileri tamamlanıyor. Kargı İlçe Hastanesi mimari proje ve ihale aşamasındadır” diye konuştu.
2013 yılı hedefleri hakkında açıklamalarda bulunan Vali Başköy, Çorum’u geleceğe taşıyacak hedeflerin, ülkenin sahip olduğu jeopolitik ve stratejik konumun gereği ulusal düzeyde hazırlanan 2023 Hedeflerinden ayrı olarak düşünülemeyeceğinin altını çizdi.
Türkiye’nin güvenle, özgüvenle, istikrarla sağlam bir zeminde yoluna devam ettiğini vurgulayan Başköy, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünde, 2023'te, bugünkünden çok farklı, çok daha kalkınmış bir Türkiye'ye ulaşacağımızı ümit ediyoruz. 2023'te uluslararası alanda, daha etkili, daha güçlü bir Türkiye; AB üyesi olmuş, komşu ve çevre ülkelerle maksimum düzeyde ilişkilerini geliştirmiş, G-20 başta olmak üzere, üyesi olduğu uluslararası oluşumlarda ve dünyada etkinliğini artırmış ve 2023'de dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmiş bir Türkiye. Makroekonomi alanında, daha istikrarlı ve daha müreffeh bir Türkiye. 2023'te 82 milyonu aşan bir nüfusla, kişi başına gelirin 25 bin dolar seviyesine, ihracatın 500 milyar dolara, dış ticaret hacminin ise 1 trilyon dolara ulaşması hedeflenmiştir. Bu kapsamda istihdam oranının yaklaşık 10 puan artarak çalışan nüfusun 30 milyona çıkması, işsizlik oranının % 5'lere kadar çekilmesi, tarım dışı kayıt dışılığın yüzde 15'e kadar düşürülmesi, her yıl 400 bin kişinin işgücü yetiştirme kurslarında eğitilmesi, bunların işe yerleştirilme oranının uluslararası oranlara, yüzde 40'a çıkarılması, hayat boyu öğrenme oranlarının yüzde 2'den yüzde 8'e yükseltilmesi, sağlık sigortası sistemi dışında hiçbir vatandaşın kalmaması, engellilerin, kadınların ve gençlerin daha çok çalışma hayatına katıldığı bir Türkiye inşa edilmesi yapılacak işlerden bir kaçıdır. Yine bu kapsamda Dünyanın en büyük 10 limanından biri Türkiye'de olacak. Kendi uçağımızı, kendi uydumuzu yerli tasarımla, yerli teknolojiyle kendimiz üretiyoruz ve üretmeye devam edeceğiz. Kendi savaş gemimizi, kendi tanklarımızı, kendi insansız hava uçaklarımızı üretmeye başladık, çok daha büyük projelerin altına imza atacağız. Kendi savunma uydumuzu, Türk mühendisleri tasarlıyor, imal ediyor ve Göktürk uydumuzu uzaya gönderdik. 18 Aralık 2012 tarihinde uzaya gönderilen ilk milli yerel uydu Göktürk-2 Uydu Projesi kapsamında; uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkan ve kabiliyetlerle karşılanması hedeflenmektedir.
En az 3 nükleer enerji santrali tamamlanmış olacak. 2009'daki 2 bin 565 kilovat saat olan kişi başına elektrik tüketimi 2023'te 4 bin kilovat saat seviyesini aşacak. Bu üst bakış çerçevesinde, 2023 Hedefinin gerçekleşmesinde bütün illerin katkısı önemlidir” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Çorum’un bu noktada kendi ortalamasını yükselterek ve geliştirerek, bilinçli biçimde katkı sağlama azminde olduğunu anlatan Vali Sabri Başköy, “2023 Türkiye Hedefleri” doğrultusunda Çorum’un önceliklerine baktığımızda 2013 yılında 5 ana stratejik hedefin öne çıktığını belirterek, bunların insan kaynaklarının geliştirilmesi, sanayinin desteklenmesi ve geliştirilmesi, tarım ve kırsal kalkınmanın desteklenmesi, doğal çevre, tarihi ve turistik değerlerin korunması, altyapının geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması ve turizmin desteklenmesi, bölgesel koordinasyonun geliştirilmesi, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi olduğunu belirtti.
Başköy, “İnsan kaynaklarının geliştirilmesi kapsamında, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyince hazırlanan 2009-2013 Yıllarını kapsayan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Politika Belgesinde belirtildiği üzere, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi için daha verimli daha üretken ve daha güvenli çalışma hayatının oluşturulması için işçi ve işverenlerimize azami destek verilmesi ve gerekli katkının sağlanmasına yönelik desteklerin somut ifadesi olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın doğrudan veya dolaylı içinde olduğu, gelişen ve büyüyen toplumun beraberinde getirdiği sorunların çözümüne yönelik başlattığı ve halen uygulanan birçok yenilikçi program ve proje bulunmaktadır. Türkiye’de son yıllarda mesleki eğitim konusunda çok ciddi bir farkındalık süreci gelişmiştir. Bugün başta hükümet programımız olmak üzere, orta vadeli program, AB Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programımız da dahil Temel Ulusal Belgelerimizde mesleki eğitim önemli bir yer kapsamaktadır. İşgücü piyasası konusunda yapılacak reformlarla bağlantılı olarak mesleki eğitimin ve istihdamı daha esnek bir yapıya kavuşturarak artıracak şekilde yaşam boyu öğrenme stratejisinin uygulanması artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu nedenle esnek iş gücü piyasası koşullarına rahatça uyum sağlayabilen ve firmaların aradığı becerilerle donanmış kalifiye iş gücünün yaratılması için aktif iş gücü programlarına destek verilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu değişim doğrultusunda; İlimizde istihdamın artırılmasında, iş gücü piyasasının dengeli bir yapıya kavuşturulmasında, piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesinde, işsizlikle mücadele etmede, istihdam politikalarına yön verilmesine katkıda bulunulmasına yönelik çalışmalarını yürüten İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu; işsizlik sigortası Fonundan ayrılan kaynaklarla işgücü yetiştirme kurs projeleri, Toplum Yararına Çalışma Projeleri, girişimcilik projeleri, staj projeleri üreterek iş yerlerimizin nitelikli eleman ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli mesafeler kat etmiştir” ifadelerini kullandı.
2012 yılı içerisinde İş-Kur İl Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen UMEM, Toplum Yararına Çalışma, İşbaşı Eğitimi ve Girişimcilik başta olmak üzere toplam 4 bin 147 kişinin kurslara katılımının sağlandığını açıklayan Vali Başköy, fiilen yapılan harcama miktarının 8 milyon 238 bin 709 TL olduğunu, 2013 yılı hedefinin ise 4 bin 500 kişi olup talep edilen bütçenin 22 milyon TL olduğunu bildirdi.
Sanayinin desteklenmesi ve geliştirilmesinin hemen hemen bütün sektörlerin gelişmesine imkan sağlar nitelikte olduğunu belirten Vali Sabri Başköy, “Bugün Çorum’un adını hemen her platformda duyuran girişimci ruha sahip esnaf ve sanayicimizdir, iş adamlarımızdır. Gelişmeleri ve yeniliği yakından takip eden, 90 ülkeye ihracat yapan iş adamlarımızı kutluyorum. Çorum’ un gelişmesi ve kalkınması için kamu, özel sektör ve sivil toplum birlikteliğini önemsiyorum. Özel sektörden alınacak izlenim ve tecrübe paylaşımı Çorum’ u bir adım daha öteye taşıyacaktır. İllerin gelişiminde coğrafya farklılığı ve üstünlüğü, ciddi bir avantaj katabilmektedir. Bazı bölgelerde 10 hatta 12 ay çalışma ve buna bağlı üretim yapılabilmektedir, Çorum’ un sahip olduğu coğrafi ve iklimsel potansiyelin değerlendirilmesinde katma değeri yüksek, ileri teknolojili ürünler önemlidir. Çorum aslında ileri teknoloji sanayi kapsamında bir adım avantajlı konumda bulunmaktadır, bu avantajı 1950 ve 1960’lı yıllarda özveriyle, çabayla, çalışmayla geçiren, bugünleri bizlere adeta bağışlayan esnaf ve tüccarımıza borçluyuz. İkinci neslin bu anlamda daha çok çalışması ve gayretli olması gerekmektedir. Geçmişte yapılanların şimdikileri kurtarmayacağı aşikârdır, yeni nesil sanayici ve iş adamlarımıza bu konuda çok önemli görevler düşmektedir. Bu kapsamda “2011-2014 Sanayi Strateji Belgesi” önemli referans belgedir. Strateji Belgesinde Türkiye’nin orta ve yüksek teknolojinin üretim üssü olması hedeflenmiştir. Çorum’un bu hedefe katkısı önemlidir. Çorum’da öne çıkan sektör makine imalatı sektörüdür. Bu sektörü daha da geliştirmek üzere OKA destekli Hitit Üniversitesi ve TSO işbirliği ile gerçekleştirilen “Gömülü Yazılım” laboratuarı sanayicimizin hizmetine sunulmuştur. Ülkemizin orta-gelir tuzağına düşmemesi için Çorum olarak Ar-Ge çalışmalarına ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesine yönelik çalışmalarımız önümüzdeki yıllarda da sürecektir” dedi.
Tarım ve kırsal kalkınmanın desteklenmesinin bir diğer ana öncelikleri olduğunu açıklayan Vali Başköy, konuşmasında şunları kaydetti; “Bu kapsamda yapılacak faaliyetler kırsal nüfusun gelirini artırıcı tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi, tarımsal pazarlanmanın desteklenmesi (depo, tasnif, standardizasyon, ambalajlama), sulu tarımın geliştirilmesi, ormanların, meraların, akarsuların ve göletlerin sürdürülebilir bir şekilde işletilip yönetilmesi, damızlık ve ıslah çalışmalarının desteklenmesi, üretici birliklerinin maddi kaynaklarla desteklenmesi, ekolojik tarımın desteklenmesi, tarım alanlarının korunması ve erozyon önleme çalışmalarının sürdürülerek desteklenmesi, hayvancılığın desteklenmesi, tatlı su ve balıkçılığının geliştirilmesi, (Obruk Baraj Gölü) detaylı toprak etüt ve haritalarının raporlarının oluşturulması, sulama sistemlerinin geliştirilmesi (damlama ve yağmurlama), el ve ev sanatlarının desteklenmesi, tarım ve tarıma dayalı sanayinin desteklenmesi şeklinde özetlenebilir. Çorum’da tarım ve hayvancılık konusunda destek alınabilecek bir diğer önemli kurum Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumudur. Kurumsallaşma sürecini tamamlayan kurum, Çorum’ da il koordinatörlüğü düzeyinde hizmet vermektedir. Et-süt üretimi ve işlenmesi, yöresel el sanatlarının geliştirilmesi, kırsal turizmin geliştirilmesi gibi toplamda 9 tematik başlıkta hibe çağrıları açılmaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında makine ve ekipman alımları desteği ile Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi hibe çağrıları bir başka önemli fırsattır. Hedef kitleye, halkımıza ve ilgililere iyi anlatılmasının gereğine inanıyorum.
Çorum’ da bu destek kapsamında yapılan çalışmalar hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse, 2006-2011 yılları arasında Ekonomik Yatırımlar kapsamında 14 milyon 547 bin 273 TL tutarında 34 proje desteklenmiştir. Bunun 6 milyon 627 bin 550 TL’ si hibedir. Makine Ekipmanları Desteği kapsamında ise 18 milyon 713 bin 361 TL tutarında 2 bin 479 proje desteklenmiştir ve bunun 9 milyon 169 bin 676 TL’si hibedir.
Doğal çevre, tarihi ve turistik değerlerin korunması, altyapının geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması ve turizmin desteklenmesi kapsamında içeriği yoğun bir yol haritası ve çalışma süreci bizi bekliyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji üretiminin kullanılması, Katı ve sıvı atık yönetimi projelerinin desteklenmesi, Akarsu ve dere yataklarının kirlenmesinin önlenmesi, yeraltı ve su kaynaklarının kirlenmesinin önlenmesi, anıtsal ve sivil mimari eserlerinin restorasyonu, yöresel el sanatlarının geliştirilmesi, turizmin çeşitlendirilmesi (kültür, termal, yayla, doğa), turizme yönelik küçük işletmelerin desteklenmesi (ev pansiyonculuğu vb.), nitelikli ara eleman yetiştiren eğitim kurumlarının desteklenmesi, Her türlü yazılı, görsel ve interaktif materyal aracılığı ile tarihi ve turistik değerlerin ulusal ve uluslararası platformda tanıtılması, Doğal afetlere hazırlık ve afet yönetimi, Çevre korumasına yönelik projelerin desteklenmesi, çevre bilincinin geliştirilmesi ve çevre eğitimi, doğal kaynak aşınmasının önlenmesi, çevre coğrafi bilgi sisteminin oluşturulması, akarsu akı rejimlerinin düzenlenmesi bu yol haritasının içeriğindeki başlıkların birkaçıdır.
Bölgesel Koordinasyonun Geliştirilmesi, Yerel Yönetimlerin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Desteklenmesi, üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir diğer ana başlık. Bu kapsamda, Üretici birliklerinin desteklenmesi, Sivil toplum örgütlerinin bölgesel koordinasyonuna yönelik organizasyonlarının desteklenmesi, Üniversite, sanayi, sivil toplum ve kamu kuruluşlarının bölgesel ekonomik gelişimi temel alan birlikteliklerinin desteklenmesi ve Sulama Birliklerinin desteklenmesi öncelik verdiğimiz başlıklardır. 2012 yılında olduğu gibi 2013 yılında da İl Özel İdaremiz sorumluluk alanına en azami düzeyde hizmet etmeye devam edilecektir” Avrupa Birliği (AB) destekli yürütülen hibe programlarında Çorum’ un durumu hakkında da açıklamalarda bulunan Vali Sabri Başköy, “Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından bugüne kadar yapılan hibe çağrılarında Çorum 81 il arasında 60 hibe sözleşmesi ile 13. sıradadır. 60 sözleşme karşılığı alınan hibe miktarı 8 milyon 138 bin 577avrodur. Merkezi Finans ve İhale Birimi dışında başka hibe çağrısına çıkan, projelere finansal destek sağlayan kurum ve kuruluşlar var. Gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde Çorum’da ki tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri, oda ve borsalar ve yerel yönetimler bu çağrıları takip etmeli ve iyi hazırlanmış projeleri sunmalıdırlar. TÜBİTAK, KOSGEB, TTGV, Sanayi Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu-TKDK, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı-OKA, AB tarafından doğrudan Brüksel merkezli çağrılar, Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı, elçilikler, sosyal sorumluluk kapsamında özel şirketlerin finansal yardım programları bunlardan sadece birkaçıdır.
Değişim, yenilenme ve kendini geliştirme her zamankinden daha önemli bir hale gelmiş durumda, eskiden aşağıdan yukarı yönde olan değişim talebinin artık son bir kaç yıldır yukardan aşağıya şeklinde olduğunu görmekteyiz. Kamuda da yeniliğe açık, araştırmacı, sonuç odaklı, pratik uygulamaların takipçisi olunacağını özellikle belirtmek istiyorum.
Çorum’ a yapılacak her türlü yatırımın, projenin, faaliyetin yanında olacağız, ancak salt memleket sevdasıyla, duygusallıkla başlanan işlerin uzun ömürlü olmayacağı da bir gerçek. Değişimi başlatabilen, rasyonalist, piyasa şartlarına açık, rekabetçi sektörel yatırımların araştırılmasını ve sonuçlarına göre karar alınması gerekiyor .
Vali Başköy, 2012 Yılını İha’ya Değerlendirdi
Çorum Valisi Sabri Başköy, demiryolunun Çorum için öncelikli işlerin başında geldiğini belirterek, “Demiryolu Çorum'u dünyaya açacaktır ve sanayicilerimiz açısından büyük önem arz etmektedir.