Büyük bir facianın eşiğinden dönüldü” dedi.
Vali Cengiz, geçen hafta Dikmen, Durağan, Ayancık ve Türkeli ilçelerinde meydana gelen sel ve su baskınları ardından basın toplantısı düzenleyerek durum değerlendirmesinde bulundu. Cengiz, yaşanan felaketin boyutlarının oldukça büyük olduğunu belirterek, Sinop ve çevresinde yaşanan olayın bölgede "100 yılın felaketi" olarak nitelendirildiğini söyledi.
Sevindirici olanın can kaybının yaşanmaması olduğunu dile getiren Vali Dr. Ahmet Cengiz, sadece İl Özel İdaresi'nin görev alanını kapsadığı bölgedeki zararın 50 ila 100 milyon TL arasında olduğunun tahmin edildiğini kaydetti.
Cengiz, "Şu anda yanlış değerlendirmelere mahal vermemek adına bu konuda kesin bir rakam vermemiz mümkün değil. Kesin rakamı biz de merak ediyoruz. Daha ulaşamadığımız köyler var. Kamu yatırımlarımız büyük hasar gördü. 12 köprümüz yıkıldı. Karayollarında 57 milyon 500 bin lira, DSİ'de 16 milyon 480 bin lira, ilk etapta tespit edilen hasar oranları. Hasar tespit çalışmalarımız sürüyor. Şu anki tespitler sadece öngörülere dayanıyor. Kamu yatırımları dışında yapılan tespitlere göre ilimizde 8 konut ağır yıkık, 9 iş yeri ağır hasarlı, 22 ahır ağır hasarlı. Orta, az ve hasarsızları söylememize gerek yok" diye konuştu.
Şu ana kadar acil ihtiyaçlarda kullanılmak üzere devletin 750 bin lira acil ödenek gönderdiğini dile getiren Cengiz, "Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından 4 Temmuz'da ilk etapta 300 bin lira acil yardım ödeneği, 9 Temmuz'da yine 300 bin lira ve Başbakanlık Ekonomi İşleri Başkanlığından da genel hayatı normale döndürmek adına 150 bin lira olmak üzere bugüne kadar 750 bin lira ödenek geldi. Şu anda tespitlerimiz devam ediyor. Tespitlerimizden sonra asıl zararlar ortaya çıkacak ve asıl talebimiz o zaman ortaya çıkacak. Bu rakam ilk etapta acil ihtiyaçlar için gönderildi" şeklinde konuştu.
Konuşmasına yaşanan sel felaketinin detaylarını anlatarak devam eden Vali Cengiz, selden bir gün önce köy muhtarlarına kadar tüm birimleri uyardıklarını belirterek, selin ilk gününde sabah saat 05.00 itibarıyla tüm birimlerle birlikte valilikte oluşturulan kriz merkezinin göreve başladığını dile getirdi. Cengiz sözlerini şöyle sürdürdü: "Hepinizin bildiği gibi 2 Temmuz'u 3 Temmuz'a bağlayan gece, ilimizde başlayan ve müteakip günlerde de süren selde ciddi hasarlar meydana geldi. İlk etapta birinci selde elimize ulaşan verilere baktığımızda metrekareye Alaçam'da 22 kilogram, Bafra'da 36 kilogram, Boyabat’ta 27 kilogram yağış düştü. Bunların tahlilleri, bilimsel çalışmaları sürüyor. Olayın acıyı hafifleten tarafı, doğrudan afet nedeniyle can kaybının yaşanmamasıdır. Ancak hepimizi bildiği gibi cumartesi günü sel afeti nedeniyle kesilen elektrikleri tamir etmek için çalışan YEDAŞ işçimiz Deniz Yiğit'i (23) kaybettik. Maalesef can kaybımız yok derken, doğrudan olmasa da dolaylı olarak bir kaybımız var. Gerçekten çok stresli bir süreç yaşadık. Çok sayıda köyümüzün yolu kapanmıştı, elektrikleri ve telefonları kapanmıştı. Birçok ihtiyaç elektriğe bağlıydı. İlk etapta kapalı olan köy yollarının açılmasına öncelik verdik. İlimizde bir haftalık süreçte aslında birden fazla sel afeti meydana geldi. 2 Temmuz'u 3 Temmuz'a bağlayan gece 12.30'da ilk sel olayı gerçekleşti. Güzelceçay taştı. Yine ilerleyen saatlerde Durağan'da Akbel Çayı taştı. Olayın sevindirici tarafı, Dikmen Güzelceçay'da denize yakın bulunan karayolları müteahhidine ait şantiyedeki işçilerin ilk dalga selde tahliye edilmesi oldu. Aksi halde 12.30'da gelen ilk dalga sel olmasaydı biz buradaki 100 işçimizi kaybedebilirdik. İkinci dalga selde şantiye tamamen tahrip oldu, iş makineleri sele kapıldı. Bu birinci dalga sel, bu şantiyedeki can kayıplarını engellemiş oldu." Toplantıya; Vali Yardımcısı Mustafa Özkaynak, İl Emniyet Müdürü Şeref Aytekin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Alpay, İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Salih Sağır, İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol Saraçoğulları, Çalık YEDAŞ İl Müdürü Murat Kılıç, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) görevlileri, İl Telekom Müdürlüğü görevlileri, Türkiye Kızılay Derneği Sinop Şubesi ile yatırımcı kurumların temsilcileri katıldı.
Vali Cengiz Sel Felaketini Anlattı
Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, “İlk dalga sel olmasaydı biz Güzelceçay Şantiyesi'ndeki 100 işçimizi kaybedebilirdik.