Vali Cerrah: Yiyeceğimiz her mamulde Osmaniye yerfıstığını arayacağız

Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah il olarak artık tüketilen her mamulde Osmaniye yerfıstığını arayacaklarını söyledi.

Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle

Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah il olarak artık tüketilen her mamulde Osmaniye yerfıstığını arayacaklarını söyledi.

Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Osmaniye Ziraat Odası tarafından düzenlenen panelde Vali Cerrah 'yılın çiftçisi' ilan edilerek plaket verildi.

Vali Celalettin Cerrah, yer fıstığının parar etmemesine değinerek, "Toplam tarım alanı toplam 1 milyon 250 bin dekar, 98 bin 400 dekarına yer fıstığı ekiyoruz. Osmaniye için bu kadar önemli bir yeri olan yerfıstığı üreticisini mutlu etmiyor. Bundan neden yeteri kadar para kazanamıyoruz. Çevremize bir baktığımızda Gaziantep'in fıstığı para ederken bizim yerfıstığımız ise para etmiyor. Tarım ürünü olarak kalırsa elimizde para kalmaz. Mutlaka sanayi mamulü haline getirilmesi gerektiğine yönelik yoğun çalışmalarımız bulunmaktadır." dedi.

Osmaniye yerfıstığı ürünü ile yapılmayan hiçbir ürünü almayın tavsiyesinde bulunan Vali Cerrah, "Gittiğiniz her yerde Osmaniye yerfıstığını sormanızı istiyorum. Çerez olarak değil, pastaneye gidip oturduğunuzda 'Osmaniye yerfıstığından baklava istiyorum', bir yere hediye götürecekseniz 'Osmaniye yerfıstığından yapılan cezerye var mı?', lokum var mı, şeklinde sormanız eğer yoksa almamanız lazım. Ben şahsen bunu başlattım, sizden de bunu başlatmanızı istiyorum. Bunu yaptığınız takdirde şuna inanın ki Osmaniye yerfıstığı Türkiye'de sadece çerez olarak değil, sanayi ürünü olarak da tanınan ve aranan bir ürün haline gelecektir. Bütün çiftçilerimize bol mahsullü bir yıl Allah'tan diliyorum." ifadelerini kullandı

Bölge çiftçisinin yaşadığı sorunlardan bahseden Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin ise şunları söyledi: "Çiftçiler olarak en büyük sorunumuz üretim girdi maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Gübre fiyatları yıllardır kullanma dönemi dışında düşük, kullanma dönemlerinde ise başını alıp gitmektedir. Diğer bir giderimiz olan mazotta ise ÖTV vergisinin çiftçilere uygulanmasının biran önce kesilmesini beklemekteyiz. Çiftçilerimiz hangi ürünü ekeceğini ve nasıl bir fiyata satacağını mutlaka bilmelidir. Taban fiyatlarının hasattan önce, piyasa fiyatları takip edilerek mali hesaplar yapılarak açıklanması gerekmektedir. Bölgemizde tarım planlaması yapılarak alternatif ürün kararı çıkarmamız gerekmektedir. Bölgemizin iklim, toprak yapısı ve arazi şekli olarak tarıma elverişli bütün üstün özelliklerinin büyük ürün olarak seçimi ve planlanması ile maksimum oranda değerlendirilmesi gerekmektedir. En büyük sorunlarımız arasında tarım arazilerinin azaltılmasıyla ortaya çıkan istihdam sorunudur. Tarımdan ayrılan nüfusun eğitilerek sanayide istihdam edilmesi gerekmektedir. Sanayiye dönük şeklinin bölgemizde mutlaka devreye girmesi gerekmektedir."

YILIN ÇİFTÇİSİ İLAN EDİLDİ

Konuşmaların ardından Ziraat Odası tarafından yılın çiftçisi ilan edilen Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah'a traktörün üzerinde tarla sürerken resminin bulunduğu plaket verildi.

Plaketi alan vali Cerrah "Çiftçilerimizin arasında bulunmaktan büyük onur duyuyorum. Ben de bir çiftçi çocuğuyum. Anam babam çiftçilikten gelmedir. Toprak bizi doyurur, tekrardan toprağa döneriz. Topraktan kopmamız mümkün değildir. İnsanoğlu doğarken topraktan doğar, daha sonrada toprağa gider. Biz toprağa iyi bakarsak, torakta bize bakar. İnşallah bu toprak birlik ve beraberlik içerisinde olmamızı halinde çok şeyler kazandıracaktır. Tek çatı altında toplanırsanız çok şeyler kazanırsanız. Birbirinizden koparsanız, ürününüzü iyi şekilde değerlendiremezseniz, iyi şekilde satamazsanız, ayrı ayrı fiyatlar verirseniz hiçbir şey kazanamazsınız." dedi.

Panelde ayrıca Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Taşkaya da yaptıkları konuşmada Çiftçiler Günü'nü kutladı.

Program sonunda Çukurova Üniversitesi Prof. Dr. Mehmet İçici, Doç. Dr.Ethem Atagan, Tarım İl Müdür Yardımcısı İbrahim Sarvan ve Ziraat Yüksek Mühendisi Işılay Lavkor, Osmaniye yerfıstığında aflatoksin ve diğer zararlarla ilgili sunumlarını gerçekleştirdiler.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile