ALATA: “BÖLGE ZENGİNLİKLERİNİN HAREKETE GEÇİRİLMESİ GEREKİR”
Konferansa Muğla Valisi Amir Çiçek, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Bayram Akça, Güney ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Süleyman Alata, enerji yatırımları ile ilgilenen yatırımcılar ve bilim insanları katıldı.
Konferansın açılışında konuşan GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata, Güney Ege Bölgesinin güneş, rüzgâr, jeotermal ve biyogaz açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Alata, “Bu zenginliğin çok hızlı bir şekilde harekete geçirilmesi gerekir. Bölgenin tüm bu enerji potansiyeli ve verileri göz önüne alındığında enerji sektörünün ülke genelinde olduğu kadar kalkınma politikaları açısından Güney Ege Bölgesinin de oldukça stratejik bir alan olduğu açıktır. Biz Güney Ege Kalkınma Ajansı olarak yenilenebilir enerji yatırımları konusunda her zaman yardım ve işbirliğine hazır olduğumuzu belirtiyorum” dedi.
AKÇA: “MUĞLA GÜNEŞ VE RÜZGAR İLE ÖN PLANA ÇIKIYOR”
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Bayram Akça, yaşlı dünyanın mevcut enerji kaynaklarını tüketmek üzere olduğunu belirterek, “Artık enerji konusunda yeni şeyler söylemek lazım. Yenilenebilir Enerji açısından Muğla bölgesi için ikisi çok ön plana çakıyor. Bunlardan birisi güneş, diğeri rüzgâr enerjisi. Bu konuda son yıllarda çok önemli yatırımların yapıldığını biliyoruz” dedi.
VALİ ÇİÇEK: “SU AKARKEN ARTIK BAKMAYACAĞIZ”
Muğla Valisi Amir Çiçek, enerjinin en önemli temel ihtiyaçlardan birisi olduğunu dikkat çekti. Vali Çiçek, “Hangi alana bakarsanız bakın, yaşamın sürdürülebilmesi için olmazsa olmazlardan birisi enerjidir. Bu enerjinin kaynakları sınırsız değildir. Eğer biz kaynağı bitirirsek, o zaman yaşamımızı kaynakların bittiği ana kadar sürdürebiliriz. Anladık ki mevcut enerji kaynakları bitecek. O kaynakların bitmemesi için bitmeyecek şekilde enerji üretmemiz gerekiyor. Rüzgârı vermiş Allah. O rüzgârı enerjiye dönüştürebiliriz. Muğla en gazla güneş alan bir il. Yatırımcılar için fizibilitesi yapılacak en uygun illerden birisi Muğla. Akılcı olalım ve aklımızı kullanarak bu yenilenebilir enerjiyi üretmeye çalışalım. İşte bir nükleer enerji santrali yapılacak, ihtiyacımız var. Aman yapmayın öleceğiz diyen bir grup var. Bu nükleer enerjiye karşı gelen, yenilenebilir enerji kaynaklarını rüzgâr, jeotermal, güneş ve hidroelektrik gibi santralleri doğayı bozacak, insan sağlığını bozacak diyenler var. Elbette ki doğaya zararı varsa, insan sağlığına zararı varsa bu yapılmayacaktır. Ama önyargı ile yaklaşmak enerji yatırımlarını n önünü kesmekten başka bir şey değildir. Geleceğimizi karartmayalım. Türkiye’nin 2023 Cumhuriyet’imizin 100. kuruluş yılı hedefleri var. Biz 2023’e güçlü girmek istiyorsak, başta yenilenebilir enerji olmak üzere ülkemizin kalkınmasına el birliği ile katkı vermek zorundayız. Türkiye’nin geleceğine engel olmaya hiç kimsenin hakkı yok. Söylemek istemiyorum ama, su akıyor, biz bakıyoruz. Su akarken o sudan yararlanamıyoruz. Artık o devir bitti, su akar biz bakmayacağız” dedi.
Vali Çiçek Açıklaması Su Akarken Bakmayacağız
Aydın, Denizli ve Muğla illerinin bağlı olduğu Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde 2. Güney Ege Yenilenebilir Enerji konferansı düzenledi. Güney Ege Bölgesi’nin yenilenebilir enerji potansiyeli, devam eden ve yeni projeler konferansta ortaya konulurken, mevcut enerji kaynaklarının sınırsız olmadığı, bunların yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye sokulması gerektiği açıklandı