Vali Çiçek: Erozyonla mücadele sadece sivil toplum örgütlerine bırakılmamalı

Iğdır Valisi Amir Çiçek, erozyonla mücadelenin sadece sivil toplum örgütlerine bırakılmamasını gerektiğini belirterek, herkesin konuya el atmasını ist

Iğdır Valisi Amir Çiçek, erozyonla mücadelenin sadece sivil toplum örgütlerine bırakılmamasını gerektiğini belirterek, herkesin konuya el atmasını istedi.

Vali Çiçek, Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Iğdır Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Rüzgâr Erozyonu" konulu panele katıldı.

Erozyonla mücadeleyi toplumun bütün kesimlerinin yapmasının önemine işaret eden Çiçek, Erozyonu önlemek için hiç olmasa her insanın birer fidan dikmesi gerektiğinin altını çizdi.

Çiçek, "Toprağa el attığın zaman yaşatıyor. İnsan etkisinin ve zararının olmadığı, bitki örtüsünün bozulmadığı yerlerde erozyondan bahsetmek pek de doğru olmaz. Problemin kaynağı insanlar olduğuna göre, çözüme de buradan başlamak gerekir. İnsanoğlunun hayatını sürdürebilmesi için toprağa ihtiyacı var. Toprak olmasa biz yaşayamayız." dedi.

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz ise erozyonla mücadele kapsamında uygulamaya konulan Havza Islah Projeleri ile yerel halkın bütün güçlerini bir araya getirerek ormana zarar veren ortamdan kurtarıp, ormanı seven bireyler haline gelmesini amaç edindiğini dile getirdi.

Halkın bu yönde bilinçlendirilmesinde ve eğitilmesinde sivil toplum örgütlerinin desteğine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bölgemizde şiddetli, orta şiddetli ve az şiddetli bir erozyon var. Atalarımızın dedelerimizin canı pahasına kazanmış oldukları bu topraklar ayaklarımızın altından sessizce kayıp gidiyor. Sivil toplum örgütleri gibi üniversitelerin de bu konulara el atması, projeler üretmesi gerekiyor." diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından başkanlığını Iğdır Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Zengin'in yaptığı panele geçildi. Rektör Yardımcısı Zengin, topraktan başka beslenme kaynağı bulunmadığını ifade ederek, "Bunun için erozyonla mücadele etmek bizim tek hedefimiz olmalıdır. Sivil toplum örgütleri, yerel halk örgütleninceye kadar projede yaşayan halkın arazi kullanım ve tarımsal üretim tekniklerini doğru biçimde kullanmasında ve ürünlerinin pazarlanmasında, katılımcı kuruluşlarla beraber havza ıslah projelerinin uygulamalarında yardımlarını sürdürmeli." ifadelerini kullandı.

Panelde Prof. Dr. Taşkın Öztaş, ziraat yüksek mühendisi Orhan Şaban, orman mühendisi Taner Tazegün, Yrd. Doç. Dr. Mücahit Karaoğlu ise slayt gösterileriyle erozyon ve buna karşı ne yapılması noktasında bilgiler verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile