Adana Valisi Hüseyin Avni Coş tarafından başlatılan `Sektör Toplantıları` devam ediyor. Valilik Toplantı Salonu`nda gerçekleştirilen son oturumda eğitim konusu ele alındı. Vali Coş başkanlığında gerçekleştirilen, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz ile birlikte AK Parti Adana milletvekilleri Necdet Ünüvar ile Şükrü Erdinç`in de katıldığı toplantıya yoğun ilgi gösterildi. Burada konuşan Coş, son 10 yıllık zaman dilimine bakıldığında eğitim alanında çok önemli gelişmeler yaşandığını ifade ederek, şu anda kent genelinde 12 bin 117 derslik olduğunu, bunun da yaklaşık 4 bininin son 10 yılda inşa edildiğine dikkat çekti. Eğitim kurumlarının modern bir yapıya kavuşturulması adına başlatılan çalışmaların büyük bir titizlikle yürütüldüğünü anlatan Coş, ancak bugün gelinen noktanın yeterli olmadığını, bunun en önemli nedenininse ihtiyaçların her geçen gün artması olarak gösterdi.“
EĞİTİMDE EKONOMİK DEĞİL PAHALI PROJELER TERCİH EDİLMİŞ”
Coş, “Dinamik bir süreç yaşıyoruz. Hayat devam ettiği sürece her şeyin daha iyi ve güzelini arama özelliğimizden dolayı ihtiyaçlarımız da sürekli artıyor. İhtiyaçlarımızı karşılamamız için yapmamız gereken öncelikli şey; koordinasyon. Kentte göreve başladığım ilk dönemlerde benim de dikkatimi çeken konu; İl Milli Eğitim Müdürlüğü`nde ekonomik değil, pahalı projelerin tercih edilmesiydi. Bu nedenle de eğitime ayrılan ödenekle daha fazla okul yapma imkanımız varken, daha az okul yapabildiğimizi gördüm. Özellikle 5-6 derslikli bir anaokuluna yaklaşık 350 bin TL`lik bir harcama yapılabilecekken, 750-800 bin TL`ye mal olan projeler tercih edilmiş. Aynı parayla en az 6-7 yere daha anaokulu yapılabilirdi. Okul öncesi derslik açığımızı kapatabilme noktasında biz, `pahalı projeler` peşinde mi koşacağız, yoksa ekonomik projeler tercih edip, açığımızı bir an önce kapatacak mıyız? Herhalde doğru olan ikinci yöntem ama ne yazık ki, yeterli koordinasyon sağlanamadığı ve amaca yönelik çalışılmadığı için pahalı projeler tercih edilmiş” dedi.“
EĞİTİM ALANINDA TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNE ÇIKILMALI”
Eğitimin konusuna sadece bina ve araç-gereç olarak bakılmaması gerektiği uyarısında bulunan Hüseyin Avni Coş, bugünkü şartların geçmişe göre çok daha iyi bir konumda olduğunu dile getirdi. Eğitimin, fiziki ortamdan ziyade bir gönül işi olduğunu kaydeden Coş, bu nedenle de eğitimde kalite konusuna da ayrı bir önem verilmesi gerektiğini belirtti. Eğitim kalitesinin, bugünkünden daha iyi bir noktaya taşınabilmesi için çalışılması gerektiğini anlatan Coş, eğitimde Türkiye ortalamasının da üzerine çıkılabilmesini hedef olarak gösterdi. Belirlenen hedefe ulaşılabilmesi için konunun muhatabı olan tüm kurum ve kuruluşların ortak bir çalışma ortaya konulması gerektiğini ifade eden Coş, bu çalışmalara yerel yönetimlerin de destek vermesi gerektiğini söyledi.
“2023 YILINA KADAR ÜNİVERSİTE SAYISINI 5`E ÇIKARTMALIYIZ”
İlk ve ortaöğretimde olduğu gibi yükseköğretimdeki eğitimin kalitesinin de arttırılması gerektiğinin altını çizen Vali Coş, “Eğer, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına denk gelen 2023 yılına 5 üniversiteyle girebilir, başta öğrenci olmak üzere akademisyen ve personel sayısını da 45 binden 100 bine çıkartabilirsek; Adana daha güzelleşeceği gibi hedeflenen `bölgesel merkez` olma konumuna da daha kısa sürede erişecektir” ifadesini kullandı. İl Milli Eğitim Müdürü Selamet, Adana`nın toplam nüfusunun 2 milyon 108 bin 805 olduğuna dikkat çekerek, kente eğitim açısından bakıldığında; 962 okul 12 bin 117 derslikte 20 bin 700 öğretmenle birlikte eğitim-öğretim faaliyetlerinin sürdürüldüğü bilgisini verdi. Toplantı, soru-cevap bölümüyle devam etti.
Vali Coş Eğitimdeki '2023 Hedefi'ni Açıkladı
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, kentin 2023 yılına 5 üniversiteyle girilmesi, öğrenci ve akademisyenlerle birlikte 100 bin kişiye ulaşılması halinde Adana'nın, 'bölgesel bir merkez' olma hedefine daha kolay ulaşacağını söyledi.