Vali Coş, “Araştırdığımızda geçim sıkıntıları ve eşiyle olan sorunları nedeniyle intihar ettiğine dair bilgiler bize verildi. Acaba haberimiz olsaydı, buna müdahale edebilir miydik?. Yardıma ihtiyacı olduğu ilgili birimlerimize haber edilip, gereken katkı verilseydi bu genç kadınımızı bundan vazgeçirebilir miydik, sorusunu kendimize sorduk. Belki bir desteğimiz olabilirdi. Orada bir eksikliğimiz var.” dedi.
Adana Valiliğince düzenlenen sektör toplantılarında bu hafta “Sosyal hizmetler” konusu ele alındı. Kamu kurum ve kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıya başkanlık eden Hüseyin Avni Coş, konuşmalarında kamuoyunda intiharı büyük yankı uyandıran Emine Akçay 'a değindi. Akçay 'ın hizmete ihtiyacının olduğun hususunda bilgi almadıklarını vurgulayan Coş, “Tabiî ki 2 milyon 108 bin kişinin yaşadığı bir ilde herkesin özel durumlarını belki bizler yeterince takip edememiş olabiliriz. Ama komşusundan, muhtardan ve sivil toplum kuruluşlarından medyaya kadar, herkesin ilgisini bekliyoruz. Mümkün mertebe bu insanlara ulaşmamız gerekiyor. ”diye konuştu.
Sosyal desteklerde çok büyük artışların meydana geldiğine işaret eden Coş, 12 bin kişiye evde bakıma muhtaç özürlü ve yaşlıya maaş bağlandığını anlattı. Artık özürlülerin aileye bir yük oluşturmadığının altını çizen Coş, engellilere verilen paraların aile ekonomilerini rahatlattığını belirtti. Devletin sunduğu 'sosyal hizmetlerin ' önemi üzerinde durun Coş, faaliyet gösterilen kesimin özelliklerinden kaynaklanan hassasiyetlere özen gösterdiklerini söyledi. Bu nedenle ve geniş bir kadro ile ve yüksek bir maliyetle bu işleri yürüttüklerini bildiren Coş, doğrudan hizmet alan çocuk, yaşlı ve engelli sayısının personel rakamıyla yakınlık gösterdiğini kaydetti. Hizmet memnuniyeti noktasında alınması gereken mesafenin bulunduğu aktaran Coş, şunları söyledi: “Özellikle sosyal devlet olmanın gerektirdiği alanlarda klasik bürokratik anlayışla yürütmeye çalıştığımız hizmet tarzının yeterli olmadığını düşünüyorum. Bu bakımdan yürütülen faaliyetlerde bütün kesimler gördükleri eksiklikleri bizlere intikal ettirsin. Çünkü hizmet çok hassas. Bu konuda en ufak bir eksiklik ve yanlışlık yapılan işlerin tamamını olumsuz etkileyebilir. Denetim ve değerlendirmelere çok önem vermemiz lazım.”
KOBANER KURUM FAALİYETLERİNİ ANLATTI
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Neslihan İpek Kobaner de korumaya muhtaç çocuk, genç, özürlü, yaşlı, kadın ve ekonomik yoksunluk içindeki ailelere yönelik yapılan çalışmalar hakkında görsel bir sunum yaptı.
1974 yılında hizmette giren 198 kişi kapasiteli Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi 'nde 244 yaşlının barındığını anlatan Kobaner, sırada bekleyen 100 yaşlı için ek bina yapmayı planladıklarını söyledi. Yaşlılık alanında ülkede ilk ve tek örnek model olan 45 metre karelik küçük evlerin sayısının 40 'a ulaştığını hatırlatan Kobaner, şöyle devam etti: “Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu 210 kapasitelidir. 21 villa tipi evde 0–12 yaş arası kız–erkek, 13–18 yaş ve üstü genç kızlara hizmet verilmektedir. Gençlik Merkezi 'nde 'sokaktan sanata ' ve 'sokaktan eğitime ' projeleri kapsamında yaklaşık 3 bin çocuğa ulaşılarak, koruyucu ve meslek edindirici çalışmalar yapılmıştır.”
Toplantıya AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, eski bakan İmren Aykut, Seyhan Kaymakamı İsmail Hakkı Develi, Yüreğir Kaymakamı Abdullah Dölek, Çukurova Kaymakamı Abdulhamit Erguvan, Emniyet Müdürü Mehmet Avcı diğer kurum temsilcileri hazır bulundu.
Vali Coş: Sosyal Sorunların Çözümünde Herkes Sorumlu
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, geçtiğimiz gün hayatını kaybeden iki çocuk annesi kadını hatırlatarak, sosyal sorunların çözümünde tüm vatandaşlara görev düştüğünü vurguladı.