Coş, Türkçe Olimpiyatları Adana etkiliği öncesi Seyhan Otel'de düzenlenen toplantıda gazetecilerin gösteri sırasında düşen uçakla ilgili sorularını yanıtladı.
Konunun detaylı olarak araştırıldığını belirten Coş, savcılığın soruşturmasının sürdürdüğü, kendilerinin de idari yönüyle konuyu incelediklerini ifade etti.
"Kontrolsüz hava alanları" diye bir kavram olduğunu bildiren Coş, "Bunların kuruluş ve işletmeleri de çıkarılan mevzuatta belirlenmiştir. Ancak bu pistin yapımında bu mevzuata uyulmadığı, sadece buna değil imar mevzuatına da toprak kanuna da uyulmadığı, ilgili kurum ve kuruluşlardan da olumlu görüşler alınmadan 'önce biz yapalım, sonra mevzuatın gereklerini yaparız' gibi bir anlayışla bu pistin faaliyete geçirildiği açık" diye konuştu.
Pistin ruhsatlandırma işleminde de ilgili kurum ve kuruluşlardan da olumlu görüşler alınmadığını aktaran Coş, şöyle devam etti:
"Çeşitli kurum görüşlerinde olumsuz yaklaşımlar var. Yani ruhsatlandırılması şu aşamada zor gibi görülüyor. Ama orada da yapılmış bir pist var. İlimizde havaalanı sayısının artmasını isteriz. Ama Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Erken kalkanın pist yaptığı, köşeyi döndüğü bir ülke olmamalı Türkiye. Hukuk devletinde herkesin hakları, yetkileri, ödevleri, sorumlulukları bellidir. Türkiye Cumhuriyeti'nde yürürlükte olan, mevzuata uygun hareket etmek kaydıyla herkes her türlü yatırımı yapabilir. Orada maalesef acı bir hadiseyle konu gündeme taşındı, keşke olmasaydı. Ölen merhum pilotumuza üzüldük, Allah'tan rahmet diliyoruz, ailesine ve yakınlarına sabır temenni ediyoruz. Ancak bu bize ders olmalı, dikkatli olmalıyız, bundan sonraki işlerimizi mevzuatın öngördüğü usul ve esaslar dairesinde götürmemiz lazım."
-"Bu bize ders olsun"-
Vali Coş, düşen uçağın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde gösteri yapması ile ilgili araştırmanın da sürdüğünü bildirdi.
Uçak gösterisinin kalabalığın üzerinde yapılmasının riskli olduğunu vurgulayan Coş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"19 Mayıs kutlama programına baktığımda İstasyon Meydanı'nda düzenlenecek törenler kapsamında böyle bir faaliyetin olmadığını gördüm. Nasıl olduğunu anlamaya çalıştık, kimse yeterli bilgi veremedi. Konunun araştırılması talimatını verdik. Araştırma için arkadaşlarımız çalışmalarına başladı.
Allah korusun üzüntü verici kaza meskun mahalde olsaydı daha büyük can ve mal kayıplarına yol açabilirdi. Uzmanlar daha iyi bilir ama bu tür akrobatik gösterilerin insanların üzerinde, meskun mahallerde değil açık alanlarda yapılması lazım. Sonuçta bunların bize ders olması, herkesin görev ve sorumluklarını yasaların ön gördüğü bir şekilde, en kötü ihtimalleri de dikkate alarak yerine getirmesi gerekir. 'Bir şey olmaz' anlayışıyla, böyle 'arabesk' bir yaklaşımla baktığımızda, riskleri göz ardı ettiğimizde bir problemle karşılaştığımızda onu yönetebilmemiz, onun getirdiği sıkıntıları ortadan kaldırmamız mümkün olmayabilir yada çok zor olabilir. Bu bize ders olsun."
Coş, etkinliğin federasyon programında olmasıyla ilgili soru üzerine de bu konuyu da ilgililerin incelediğini, olayla ilgili olarak şuan için herhangi bir kişinin gözaltına alınmadığını, soruşturma neticesinde bunun netleşeceğini de sözlerine ekledi.
İki gün önce 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları yapılırken kent merkezi üzerinde gösteri yapan pilot Murat Öztürk, daha sonra 2. Adana Uluslararası Hava Oyunları Festivali kapsamındaki gösterisi sırasında uçağının düşmesi sonucu yaşamını yitirmişti.
Muhabir: Volkan Kaşik
Yayıncı: Tevfik Işık
Vali Coş'un Açıklaması
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana'da gösteri sırasında düşen uçakla ilgili, "Bu bize ders olmalı, dikkatli olmalıyız, bundan sonraki işlerimizi mevzuatın öngördüğü usul ve esaslar dairesinde götürmemiz lazım" dedi.