Vali Dagli'dan Kalehisar Ören Yerinde Inceleme

Vali Dagli'dan Kalehisar Ören Yerinde Inceleme

Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, Selçuklu döneminde kervan yollari geçis güzergahinda bulunan ve dönemin önemli yerlesim merkezi konumundaki Kalehisar kazi alaninda incelemelerde bulundu.

Cumhurbaskanligi onayiyla Çorum’da devam eden arkeolojik kazilar içerisinde yer alan ve Anadolu Selçuklu döneminin önemli kentlerinden birisi olan, Alaca ilçesine bagli Mahmudiye köyünde bulunan Kalehisar ören yerinde arkeolojik çalismalar devam ediyor.

Ziyarette Vali Dagli ve Kazi Baskani Doç. Dr. Mustafa Kemal Sahin, ören yerinde bulunan tarihi Behramsah Medresesi’nde incelemelerde bulundu. Medresenin tasiyicilarini inceleyen Dagli ve Sahin, tarihi yapinin ayakta kalabilmesi için restorasyon çalismalarinin baslatilmasi noktasinda görüs alisverisinde bulundu.

Medresenin ardindan Vali Dagli ve beraberindekiler, kazi alanindaki çalismalar hakkinda bilgi alarak, buradaki gün yüzüne çikarilan mezarlari inceledi. Son olarak Vali Dagli, kazi evine geçti.

Kazi Baskani Doç. Dr. Sahin, kazilardan elde edilen eserler hakkinda bilgi verdi. Doç. Dr. Sahin, ayrica bölgeden çikan kemiklerin Antropoloji bölümünde incelenecegi ve bu incelemelerin bölgedeki hangi dönemlere ait yerlesim ile bölgenin fauna ve florasina ait ipuçlari verecegini belirtti.

Sahin, Kalehisar’in sanatsal yönden de güçlü bir merkez oldugunu ifade etti.

Vali Dagli, Çorum’un birçok medeniyete ev sahipligi yapmis tarihi ve kültürel olarak çok degerli zenginlikleri bulunan bir il oldugunu söyledi.



Anadolu’da süren arkeolojik kazilarin 5’inin Çorum’da oldugunu hatirlatan Vali Dagli, büyük bir tarihi ve kültürel zenginlige sahip olan Çorum’un turizm sektöründen hak ettigi payi alabilmesi için yürütülmekte olan altyapi ve tanitim çalismalarina agirlik verilecegini, turizm çesitliginin arttirilmasi için yeni alternatifler üretilecegini ifade etti.

Vali Dagli, bu çerçevede; sektörde bulunan tüm kesimlerle isbirligi içerisinde yapilacak çalismalarla, yerli ve yabanci turistleri Çorum’a çekerek bölgede yasayan halka ekonomik katki saglamayi amaçladiklarini ifade etti.

Ziyarette Vali Dagli’ya Alaca Kaymakami Engin Tok, Alaca Belediye Baskani Serif Arslan ve Il Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektas eslik etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile