Vali Dalli Açiklamasi 'Firtinada Zarari Olan Vatandaslarimizin Zararlarinin Yüzde 40'I Karsilanacak'

Vali Dalli Açiklamasi 'Firtinada Zarari Olan Vatandaslarimizin Zararlarinin Yüzde 40'I Karsilanacak'

Kastamonu Valisi Meftun Dalli, dün yasanan firtinanin ardindan evleri zarar gören vatandaslarin sürekli oturuldugu tespit edilen konutlarinda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü ekiplerinin tespiti sonrasinda, hasarlarinin yüzde 40’inin karsilanacagini söyledi.

Kastamonu Valisi Meftun Dalli, Il Afet ve Acil Durum (AFAD) Il Müdürlügünde dün meydana gelen firtina ve siddetli yagis nedeniyle olusan hasarla ilgili bilgilendirme toplantisi düzenledi.

Vali Meftun Dalli baskanliginda yapilan toplantiya Vali Yardimcisi Ahmet Atilkan, Il Jandarma Komutani Jandarma Albay Zafer Özden, Il Emniyet Müdür Yardimcisi Murat Evren, AFAD Il Müdürü Ugur Minder, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürü Oktay Marsap ile Tarim ve Orman Il Müdür Yardimcisi Özcan Gazioglu katildi.

Dün yasanan firtina ve siddetli yagislar hakkinda bilgiler veren Vali Meftun Dalli, “Ilimizde ciddi bir rüzgar arkasindan firtina meydana geldi. Özellikle il merkezimizde Devrekani, Araç, Daday, Ihsangazi ve Tasköprü ilçelerimizde hasarlar, zararlar meydana geldi firtina nedeniyle. Direk devrilmeleri, çati uçmalari, araçlarin üzerine çatilarin düsmesi sonucu meydana gelen zararlar, özellikle seralarin zarar görmesi seklinde. Ayrica buna bagli enerji ve iletisim kesintileri yasandi bir süre. Konuyla ilgili kurumlarimiz, basta Il Afet ve Acil Durum Müdürlügümüz olmak üzere hizli bir sekilde ekiplerini sahaya çikardilar. Ilgili kolluk kuvvetlerimiz ayni sekilde gerekli müdahaleleri yaptilar. 112 Acil Çagri Merkezimiz gelen çagrilari topladi. Su ana kadar il merkezimizden ve ilçelerimizden çati hasari, esya, is yeri ve tarim zarari olduguna dair toplam 296 adet ihbar alindi. Bu ihbarlardan 244 adet, bunlarin bir kismi konutlardaki çati uçmalari, 41 adet is yeri ve araç hasari, zarari, 11 adet de zirai zarar, yani tarimsal zarar seklinde. Simdi ilgili kurumlarimizin ekipleri, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Müdürlügümüzün ekipleri, AFAD’in ekipleri, belediye, diger ilgili birimlerimizin ekipleri, tarim il müdürlügümüzün ekipleri sahada zarar tespit çalismalarina devam ediyorlar. Bunu en hizli sekilde bugün belki yarin, iki gün içerisinde herhalde tamamlariz. Bu islemler tamamlandiktan sonra özellikle bunu vurgulamak istiyorum. Içinde sürekli oturuldugu tespit edilen konutlarda Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügümüzün tespit ettigi hasarin yüzde 40’i verilecek. Tabii bunun için öncelikle AFAD Baskanligi Ankara’dan AFAD Il Müdürlügümüz bu hasarlarin giderebilmesi için ödenek talebinde bulunacak. Oradan bu ödenek geldikten sonra dedigim sekilde içinde sürekli oturuldugu tespit edilen konutlarimizin çati hasarlarinin yüzde 40’i vatandaslarimiza insallah ödenecek” dedi.



“6 vatandasimiz hafif sekilde yaralandilar”

Firtina ve siddetli yagislar sebebiyle 6 kisinin yaralandigini söyleyen Vali Dalli, “Diger konularda su an için önceden su yapilacak diyebilecegimiz bir düzenlememiz mevcut degil. Onu görecegiz süreç içerisinde. Yine ilgili yerler gereken isleri yapacaklar. Ona göre bakacagiz. Kapali yolumuz yok. Bir iki yerde agaç devrimi sonucu kapanan yollarimiz olmustu. Onlari en hizli sekilde açtik. Enerji verilemeyen 20 köyümüz vardi bugün sabah itibariyle. Onlar 15’e su an itibariyle düsmüs. Insallah bugün aksama kadar enerji verilemeyen köyümüz veya yerlesimlerimiz kalmaz. Iletisim anlaminda internet vs. diger haberlesme konusunda bir kesintimiz su an itibariyle yok zaten. Genel itibariyla durumumuz bu. Özellikle Devrekani ilçemizde dün çok sayida ihbar geldi. Bir iki kamu kurumumuzda da ufak çapli hasarlar var. 6 vatandasimiz hafif sekilde yaralandilar. Onun disinda Allah’a sükür ki, ciddi bir yaralanma veya can kaybimizin olmayisi hepimizi son derece mutlu etti. Sadece bir hayvanimiz telef olmus anladigim kadariyla bir ilçemizde. Onun disinda baska bir hayvan telefatimiz da yok. Buna seviniyoruz. Bütün vatandaslarimiza, kardeslerimize, ilimizdeki herkese geçmis olsun dileklerimizi iletiyoruz. Insallah Cenab-i Hak bir daha böyle bir afet, felaket göstermesin diye her zaman oldugu gibi yine dua ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Vatandaslarimiza sigortalarini yaptirmalarini tavsiye ediyoruz”

Afetlere karsi alinacak tedbirin önemli oldugunu vurgulayan Vali Dalli, “Tabii her zaman tedbirli olmak lazim bu tür seylerde. Önceden tedbir alinirsa mutlaka bu hasarlar, zararlar bir ölçüde önlenebiliyor. Onun için vatandaslarimizdan bir kere daha her türlü afete karsi mümkün olan tedbirlerini önceden almalarini tavsiye ediyoruz. Mümkünse özellikle profesyonel olarak is yapan, çalisan is yerlerine sigortalarini mutlaka yaptirmalarini tavsiye ediyoruz. Bu tür durumlarda zararlarini çok daha kolay sekilde tazmin edebiliyorlar. Ama diger konularda süreçler uzun. Sonunda ne olacagini önceden öngörmek mümkün olmuyor. Onun için olabildigince de vatandaslarimiza her konuda sigortalarini yaptirmalarini acil tavsiye ediyoruz” seklinde konustu.

Buradaki toplantinin ardindan Vali Dalli, beraberindeki heyet ile birlikte firtinadan zarar gören vatandaslari ziyaret ederek geçmis olsun dileklerinde bulundu. Bir süre vatandaslarin taleplerini dinleyen Vali Dalli, ayrica ekiplerden yürütülen çalismalar hakkinda da bilgiler aldi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile