Vali Demirtaş’ın başkanlığında Çukurova Kalkınma Ajansı toplantı salonunda ‘’Ekonomi Değerlendirme Toplantısı’’ düzenlendi.
Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, ilçe kaymakam ve belediye başkanları, oda ve meslek kuruluşu başkanları ile ilgili yetkililerin katıldığı toplantı, Çukurova Kalkına Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Torun’un sunumu ile başladı.
Toplantının açılış konuşmasını ise Vali Demirtaş gerçekleştirdi. 2017 yılı içerisinde esnaf, iş adamı, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile ekonomiye ilişkin farklı konularda birçok toplantı düzenlediklerini dile getiren Vali Demirtaş, "Bu toplantılar vesilesiyle ilimizin ekonomik durumunu ve potansiyelini, şehrimizin ekonomi aktörleriyle değerlendirme fırsatı bulduk. Bugün 2017 yılının değerlendirmesini yaparken, 2018 yılına ilişkin fikir alışverişinde bulunacağız. İlimizin ekonomi gündemi ile ilgili hususlarda kısa ve orta vadeli önceliklerimizi belirleyerek, karşılaştığımız sorunlara hep birlikte çözüm önerileri üreteceğiz" dedi.
"Adana ile ilgili yol haritamızı belirlerken 15 Temmuz 2016 tarihinde gece 22.00 sularında tarihimizin en alçak darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık’’ diyen Vali Demirtaş, şöyle devam etti:
"16 Temmuz sabahını, Allah’ın izni ve yardımı; milletimizin azmi ve feraseti ile hem ülke hem de Adana olarak çok daha güçlü bir biçimde karşıladık. 15 Temmuz’la istediklerini elde edemeyen FETÖ, PKK, PYD, DEAŞ gibi terör örgütleri, yerli ve yabancı işbirlikçileri ile üzerimize topyekun gelmeyi sürdürdüler. Buradan bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum: Terör ve kaostan beslenen çevrelerle mücadelemiz, ülke genelinde olduğu gibi Adana’da da son hain adalete teslim edilinceye kadar sürecektir. Bundan hiçbir endişeniz olmasın."
Vali Demirtaş, darbe girişimi, terör ve kaosla istediklerini başaramayan hainlerin elinde kalan son argümanın ekonomi olduğunu belirterek, "Ülkemizin kredi notunun negatif seviyelere çekilmesi, yabancı para birimlerindeki dalgalanmalar, ülkemizi ekonomik anlamda köşeye sıkıştırma hamleleriydi. Devletimizin ve hükümetimizin aldığı tedbirler, hibe ve teşvik paketleri, Milli İstihdam Seferberliği ile bölgemizde ve komşularımızda yaşanan sıkıntılara rağmen, özellikle 15 Temmuz sonrası ekonomide yaşadığımız türbülansı atlatmış vaziyetteyiz. Bunun en büyük delili 2017 yılı son çeyreğindeki yüzde 11’lik büyüme rakamlarıdır" şeklinde konuştu.
Vali Demirtaş, Adana’nın sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyini yükseltmek için artık ellerinde bir yol haritası olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu yol haritası istikametinde adımlarımızı atacağız. Adana ekonomisini ülkemiz ve şehrimiz için daha fazla katma değer üretecek bir hale getireceğiz. Adana’ya geldiğim günden beri teşhis ettiğim ve tedavisi için acil önlemlere başvurduğum ilk konu, ‘Adana’nın Olumsuz İmajının Düzeltilmesi’ olmuştur. Genelde asayiş olayları ve olumsuz haberlerle gündeme gelmesi beni ve eminim ki sizleri fevkalade üzmektedir. Bu şehrin sakinleri olarak üzerimize yapışan suç şehri algısını ters yüz etmemiz gerekiyordu. Bunun için yapmamız gereken ilk iş, ‘Adana’da iyi işler de yapılıyor’ dedirtmek ve Adana insanının mert, cana yakın, sıcakkanlı olduğunu herkese göstermektir.”
Bu sebeple gelenekselleşen tiyatro ve sinema festivalinde, portakal çiçeği karnavalına ek olarak yemekleri, gastronomik öğeleri ön plana çıkardıkları lezzet festivalini gerçekleştirmeye başladıklarını söyleyen Vali Demirtaş, “Festivaller şehri olarak anılacak şehrimizin vitrinini yeni baştan dizayn ettik. Bu festivalleri sonraki yıllarda geniş çaplı organizasyonlarla daha da büyütmeyi hedeflemekteyiz” dedi.
Güney Adana Kalkınma Programını 10 Temmuz 2017’de başlattıklarını ifade eden Vali Mahmut Demirtaş, “43 projenin şu ana kadar 23’ünün açılışını gerçekleştirdik. Kalan projeleri de ivedilikle hayata geçirmek için gayret sarf ediyoruz. Başlayan projelerle ilgili olumlu dönüşleri almaya başladığımızı buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum’’ dedi.
Ülkenin, ekonomik büyüme modelini üretimde yerli katma değerin yükseltilmesi ve sürdürülebilir üretime imkan veren daha yüksek teknolojili bir ürün desenine geçilmesi amacı üzerine kurgulandığını ifade eden Vali Demirtaş, "Bizler de ilimizde iktisadi kalkınmanın gerçekleştirilmesi için önceliklerimizi; enerji üretim ve dağıtım merkezi olmak, bölgenin stratejik konumunu lojistik avantaja dönüştürmek, imalat sanayinde rekabet gücünü artırmak, tarımdan elde edilen katma değeri yükseltmek, bölgenin turizm potansiyelini harekete geçirmek, bölgemizin Ar-Ge kapasitesini geliştirmek ve girişimcilik ortamını iyileştirmek olarak belirlemiş bulunmaktayız. Bu doğrultuda da çalışmalarımıza devam etmekteyiz’’ şeklinde konuştu.
Adana’ya tarım alanında da bir ihtisas organize sanayi bölgesi de kazandırmak istediklerini belirten Demirtaş, "Adana Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin inşaat çalışmalarını 2018 yılı içerisinde başlatacağız. Bildiğiniz üzere şehir merkezindeki ayakkabı imalatçılarımız, yüksek yangın riski ve işçi sağlığı açısından uygun olmayan iş koşullarında faaliyetlerini sürdürmektedir. 171 ayakkabı imalatçısı Adana Ayakkabı İmalatçıları Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifini kurmuştur. Kooperatif için TOKİ kanalıyla inşa kararı alınmış ve protokol aşamasına gelinmiştir. Ayakkabı imalatçılarımızda olduğu gibi tekstil imalat atölyelerimizi de bir araya getirmeyi amaçladığımız Tekstilkent projemizde de fizibilite çalışmalarını tamamlayarak tekstilcilerimizi 2018’de tek çatı altında toplamayı planlıyoruz. Ayrıca Gıda İhtisas OSB’si ve Mahrukatçılar sitesi için fizibilite ve arazi çalışmalarına başlanmıştır" dedi.
Adana’da gerçekleştirilen kamu yatırımlarının başında yer alan bin 550 yatak kapasiteli Adana Şehir Hastanesi’nin yakın dönemde hizmete girmesiyle Adana’nın sağlık sektöründe bölgesel bir çekim merkezi olduğunu vurgulayan Vali Demirtaş, ‘’Tamamlanma aşamasına gelen yeni stadyum, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kampüsü, yeni adliye sarayı ve bölge adliye mahkemesi, Yüreğir, Sarıçam, Çukurova ve Yumurtalık Hükümet konakları ilimizdeki dikkat çeken kamu yatırımlarıdır. 2018 yılı bugüne kadar yaptığımız çalışmaların meyvesini almaya başlayacağımız yıl olacaktır. Bu yüzden Adana’nın yatırım imkanlarını daha fazla tanıtmalı, yurtdışından heyetler getirmeli, devletimizin destek ve teşviklerini daha fazla anlatmalı, yatırımcıların izin ve ruhsat süreçlerini kolaylaştıracak koordinasyon faaliyetlerimizi arttırmalıyız. İlimize yatırım yapmayı planlayan yerli ve yabancı yatırımcılara Valilik olarak her konuda destek vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum’’ diye konuştu.
Adana ekonomisinin değerlendirilmesi ve 2018 yılı için görüş ve önerilerin alınması amacıyla düzenlenen toplantı karşılılık görüş alışverişinin ardından sona erdi.
Vali Demirtaş Açıklaması 'Adana'nın Gelişmesi İçin Artık Elimizdeki Yol Haritası Var'
Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana’nın sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyini yükseltmek için artık ellerinde bir yol haritası olduğunu belirterek, “Bu yol haritası istikametinde adımlarımızı atacağız. Adana ekonomisini ülkemiz ve şehrimiz için daha fazla katma değer üretecek bir hale getireceğiz" dedi.