Vali Demirtas Açiklamasi 'Boncuklu Tarla Kazilariyla Tarih Yeniden Yazilacak'

Vali Demirtas Açiklamasi 'Boncuklu Tarla Kazilariyla Tarih Yeniden Yazilacak'

Mardin Valisi Mahmut Demirtas, Dargeçit ilçesinde bulunan Boncuklu Tarla’da incelemelerde bulundu. Kazi çalismalariyla ortaya çikarilan alanda son derece önemli tarihi bulgulara rastlandigina dikkat çeken Vali Demirtas, medeniyet besigi Mardin’in her yerinin tarih koktugunu söyledi.

Dargeçit’in Ilisu Mahallesi’nde Ilisu Baraji ve HES Projesi Etkilesim Alaninda Kalan Kültür Varliklarinin Belgelenmesi ve Kurtarilmasina Yönelik Çalismalar kapsaminda arkeolojik kazi çalismasinin devam ettigi alanda incelemelerde bulunan Vali Mahmut Demirtas, çalismalarin son durumu hakkinda Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Ergül Kodas’tan bilgi aldi.

Boncuklu Tarla’nin, Göbeklitepe’den daha eski bir tarihe sahip oldugu öngörülüyor

Beraberindeki heyetle beraber kazi çalismalarinin sürdügü alanda incelemelerde bulunan Vali Demirtas, insanlik tarihine isik tutacak Boncuklu Tarla’nin koruma altina alinmasina yönelik çalisma planlandiklarini açikladi.

Kazilar sonucunda ortaya çikarilan bulgular üzerinde yapilan incelemelerde Boncuklu Tarla’nin Göbeklitepe’den daha eski bir tarihe sahip oldugunun öngörüldügünü dile getiren Vali Demirtas, insanlik tarihinin karanlikta kalan noktasinin aydinlatilmasinda tarih boyunca farkli medeniyetlere ev sahipligi yapmis ve her yeri tarih kokan medeniyetler besigi Mardin’in önemli bir yer oldugunu belirtti.

Boncuklu Tarla’nin belirli bir kazi çalismasinin ardindan elde edilen bulgular üzerinde yapilan incelemede Göbeklitepe’den daha eski bir yerlesim yeri oldugu konusunda ortak bir fikir oldugunu ifade eden Demirtas, kazilar tam anlamiyla gerçeklestiginde insanlik tarihi konusunda daha aydinlatici bilgiler ortaya çikacagina inandigini kaydetti.

Göbeklitepe’den daha eski bir tarihe sahip oldugu öngörülen Boncuklu Tarla turistik alan olarak da Göbeklitepe’den daha cezbedici bir görüntüye sahip olduguna dikkat çeken Vali Demirtas, Boncuklu Tarla, bakanligin destekleri yani sira valilik olarak da destek vermek için çalismalar gerçeklestireceklerini ve bu kapsamda ilk olarak alanin koruma altina alinmasina yönelik bir proje yapmayi planladiklarini aktardi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile