Vali Demirtaş'tan Tarım Değerlendirmesi

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, son yıllarda uygulanan tarım politikalarının olumlu sonuçlar verdiğini, üretici kesiminin talep ve beklentilerinin yerine getirilmesi noktasında, devletin ve hükümetin de destekleriyle ellerinden gelen gayreti göstermeye devam edeceklerini söyledi.

Vali Demirtaş, 2017 yılı açısından Adana tarımı konusunda yapılan çalışmaları rakamsal veriler ile değerlendirdi.

Adana’nın tarımsal üretim değerinin TÜİK’in yayınladığı rakamlara göre 2015 yılında 5,7 milyar TL iken 2016 yılında 6,44 milyar TL değerine ulaştığını belirten Vali Demiraş, “Yine TUİK verilerine göre ilimizde 2017 yılında gıda ve tarım ihracatının toplam ihracata oranı yüzde 25 olarak gerçekleşmiştir. İlimizin gıda ve tarım ihracat değeri ise Aralık ayı hariç 368 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir. 2017 yılı üretim sezonunda yaklaşık olarak toplam 3,7 milyon ton tarla bitkileri üretimi, 1,6 milyon ton meyve üretimi, 1,4 milyon ton sebze üretimi 1,3 milyon ton turunçgil, 84 bin ton soya, 98 bin ton yerfıstığı, 1,4 milyon ton dane mısır, 831 bin ton karpuz, 179 bin ton pamuk ve 885 bin ton buğday üretimi sağlanmıştır. Gerçekleşen üretim oranları sevindirici boyutta olmakla birlikte, rekolteyi arttırmak yönündeki çabalarımız kararlılıkla sürecektir” dedi.

Demirtaş, hayvansal üretime de değinerek, 2017 yılında büyükbaş hayvan sayısının 230 bin civarında, küçükbaş hayvan sayısının ise 720 bin olduğunu ifade etti.

Vali Demirtaş, 2017 yılı üretim sezonunda 15 bin 154 ton kırmızı et, 62 bin 729 ton beyaz et ve 170 milyon yumurta üretildiğini vurgulayarak, “2017 yılı gıda denetimi çalışmaları açısında hareketli geçen bir yıl olmuştur. Bu kapsamda 22 Aralık 2017 itibari ile 95 denetçi tarafından 27 bin 242 gıda denetimi gerçekleştirilmiştir. 2017 yılında 174 Alo Gıda Hattı’na bin 187 adet ihbar yapılmış ve zamanında incelenerek tavizsiz bir şekilde gereği uygulanmıştır. Ayrıca gıda mevzuatına uymayan 369 işletmeye 1 milyon 196 bin TL para cezası uygulanmıştır. İlimiz de bulunan 545 yem işletmesine 2017 yılında 567 denetim gerçekleştirilmiştir. Bitki Sağlığı Uygulamaları kapsamında 78 adet zararlı, 31 adet hastalık ve 7 adet yabancı ot olmak üzere toplam 116 konuda mücadele yapılmaktadır. Ayrıca 2017 yılı Karantina Programına göre 21 ayrı konuda özel sürvey çalışmalarımız yürütülmektedir. Buna paralel olarak İlimizde 1 konuda EKÜY (Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi), 8 ayrı konuda Entegre Mücadele çalışmaları yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Mahmut Demirtaş, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 60 adet yatırıma hibe sözleşmesi imzalandığını kaydederek, şunları söyledi:

“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kırsal alana uyguladığı en önemli projelerden biri, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yapılan ekonomik yatırımlardır. 2017 yılında 11. Etap KKYDP kapsamında 60 adet ekonomik yatırımın hibe sözleşmesi imzalanmıştır. Toplam yatırım bedeli 54,4 milyon TL olan bu projelerin 25,6 milyon TL’si Bakanlık tarafından hibe desteği olarak ödenmektedir. İyi tarım uygulamaları, bitki sağlığı çalışmaları, eğitim yayım çalışmaları ile ilimizin mevcut tarımsal potansiyelini arttırmak için çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Bu kapsamda ilimizde 2017 yılında birçok çalışma ve etkinlik gerçekleştirilmiştir. Milli Tarım Projesi Kapsamında Damızlık Düve Tesisi, Sanibey (Yedigöze) Barajı Sulama Alanı, Arı Ölümlerinin Önlenmesine Yönelik Çalışmalar, Çevre Amaçlı Tarımsal Alanların Korunması Projesi (Çatak), Organik Tarım Pazarı Açılışı, Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi, Karataş Karpuz Festivali, Adana Lezzet Festivali bunlardan bazılarıdır.”

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi

Vali Mahmut Demirtaş, 2018 yılında ise Doğu Akdeniz Kırsal Kalkınma Projesi, Organize Seracılık Bölgesi Projesi, Karataş Balıkçı Barınağının Üst Yapısının İyileştirilmesi, Isedak Projesi, Sodes Projeleri, Kafes Balıkçılığı Alan Taraması Çalışması, Akdeniz Meyve Sineği ile Toplu Mücadele Projesi’nin hayata geçirilmesi ile Adana’da tarım ve hayvancılıkta GSYH’den alacağı payın arttırılmasının hedeflendiğini belirterek, şunları kaydeti:

“Özellikle proje çalışmaları devam eden ülke sathında daha dengeli bir yerleşme düzeninin sağlanması ve göçün kademeli olarak yönlendirilebilmesi amacıyla oluşturulan Cazibe Merkezleri Programına, TR62 (Adana ve İçel)’de dahil edildi. Bu program kapsamında Adana ili Karataş ilçesi Bebeli Mahallesin de 3 bin 200 dekar alan üzerine kurulacak ve ortalama 2000 kişinin çalışacağı “Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi”nin kurulması ve faaliyete geçirilmesi için ön başvuru yapıldı. Proje ile ilin en önemli sektörlerinden biri olan tarım sektöründe, yenilikçi bir yaklaşımla kümelenme yoluyla rekabet gücünün artırılması hedeflendi. Adana Ticaret Odası ile ortak yürütülecek bu proje için bu güne kadar 55 yatırımcı başvurmuştur.”

Açıklamasında, 2017 yılının Adana tarımı açısından hayli olumlu verilerle sonuçlanmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Demirtaş, tarımda verimliliğin yanı sıra bilinçli üretimin de arttırılması için yıl boyunca gerçekleştirilen etkinliklerin 2018 yılında da artarak devam ettirileceğini söyledi.



Demirtaş Adana’da gerçekleştirilen “Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor”, “Lavanta Kokulu Kelebekler” projesinin yanı sıra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak diğer kadın çiftçilerinde projeleri hayata geçirmek için özel bir çalışma yapıldığını ve toplamda 19 kadın çiftçinin tarımsal faaliyetlerinin desteklendiğini kaydetti.



Doğu Akdeniz Kırsal Kalkınma Projesi

Demirtaş, Türkiye ve Uluslar Arası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından kabul edilen RB-COSOP döneminde Yüksek Kesimler İçin Kırsal Kalkınma Programı kapsamında; Adana, İçel ve Osmaniye illerini kapsayan "Doğu Akdeniz Kırsal Kalkınma Projesi" uygulanacağının vurgulayarak, “Proje kapsamında fizibilite çalışmalarına başlanmış ve Saimbeyli ilçemizden başlanarak bölge mikro havzalara ayrılmıştır. Üreticilerle toplantılar yapılarak uygulanabilecek projeler belirlenmiştir. Projeler Bitkisel Üretim, Hayvansal Üretim ve Pazarlama başlıkları altında tespit edilmiştir. Yoğun üretimi yapılan hububat ürünleri özellikle mısır ve yağlı tohumlar içerisinden soya fasulyesi gibi ürünlerin profesyonel manada depolanması, ürün standardizasyon sisteminin oluşturulması, ürünün kalitesinin belirlenmesi ve en uygun şartlarda pazar fiyatlarının oluşturulmasına olanak verecektir” diye konuştu.

Aşağı Seyhan Ovasının Kapalı Sistem Sulama ile Sulanması konusu hakkında da bilgiler veren Demirtaş, şöyle devam etti:

“Seyhan ve Yüreğir Ovaları’mız Seyhan Nehri’nin taşıdığı alüvyal topraklardan oluşan ülkemizin en verimli topraklarıdır. Bu topraklarımızın ülke tarımına ve ekonomisine yaptığı katkıları daha üst seviyelere çıkarmak, özellikle Aşağı Seyhan Sulama Projesinden başlanarak tüm projelerin açık sistemden kapalı basınçlı sulama sistemine dönüştürülmesi ile mümkün olacaktır. İlimiz kullanılabilir su kaynaklarının en büyük tüketicisi olan tarımsal alanlarımızda su dağıtım şebekesinin kapalı sulama sistemine dönüştürülmesi ile yüzde 60-70’lere varan su tasarrufu sağlanması beklenilmektedir. Bölge tarımımız için son derece önemli olan proje ile ek sulama sahaları ile birlikte 112.901ha tarım arazisi sulamaya açılacaktır. 2.121 ha alan 2017 yılında sulamaya açılmıştır. Bu kapsamda bölgeye has eylem planı oluşturulmakta, çiftçilerimiz sulama konusunda eğitilmektedir.”

2017 yılında 1 adet projenin Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmış, 2 projenin ise ön değerlendirmede başarılı bulunarak Kalkınma Bakanlığı’nın onayına sunulduğunu belirten Demirtaş, projeleri şu şekilde açıkladı:

“Yumurtalık İlçesinde Alternatif Gelir Kaynağı Oluşturma Projesi: Proje kapsamında Yumurtalık ilçesi Deveciuşağı 50 üreticiye 176 saat ‘’Muz Yetiştiriciliği’’ ve 168 saat seracılık kursu verilecek, demonstrasyon amaçlı muz serası kurulumu gerçekleştirilecek.

Dalından Sofraya Zeytinle Gelen Zenginlik Projesi: 20 kadın projeden faydalanacak Karaisalı ilçesinde 55 gün (330 saat) ‘’Ev Tipi Salamura Zeytin İşleme’’ kursu verilecek.

Güneyin Turuncu Kadınların Umudu Projesi: 25 kadın çiftçi projeden faydalanacak, atölye kurularak turunç kabuklarının reçel olarak değerlendirilmesine yönelik eğitim verilecek.

Çevre Amaçlı Tarımsal Alanların Korunması (ÇATAK) Projesi Bakanlığımızca desteklenen Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması Programı çerçevesinde erozyon ve olumsuz çevre etkilerine maruz kalan hassas bölgelerde, su ve toprak kalitesi ile doğal bitki örtüsünün korunmasına yönelik alternatif ürün ve üretim modellerinin uygulanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 2016 yılında 2 bin 300 daa olan ÇATAK uygulama alanı 2017 yılında 10 kattan fazla artarak 23 bin 250 daa ulaşmıştır.

Demirtaş, damızlık düve tesisine 500 adet damızlık düve hayvan alımı için 1 milyon 750 bin TL’ye karşılık olmak üzere toplam 875 bin TL hibe desteği verildiğini de ifade edip, Türkiye tarımının gözbebeği konumundaki Adana’da, tarımdaki başarı çıtasını yükseltilmesine katkı sunanlara teşekkür ederek, “Yeni yılın tarım sektörümüze, daima yanlarında olduğumuz üreticilerimize bolluk, bereket ve bol kazançlar getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile