Tepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentten ülke dışına 16 ton kaz tüyü sevk edildiğini anımsatarak, girişimcilerin sayısının artmasını ümit ettiğini söyledi.
Bu sayede ihracat yapma kültürünü kazanmaya başladıklarını dile getiren Tepe, Kars'ın sınır ili olmasına rağmen ihracat yapabilme kabiliyetinın sınırlı olduğuna vurgu yaparak, "Bu arkadaşlarımızın sayısının artmasıyla esnaflar arasında güzel bir bulaşıcı hastalık gibi yayılır diye ümit ediyoruz. İhracat rakamlarımız artar, bu Kars'ın kazancı olur diye düşünüyorum" dedi.
Kaz tüyünün atılmadığını, köylülerin kullandığını belirten Tepe, şunları kaydetti:
"Örneğin odunu yakacak olarak da kullanabilirsiniz ama mobilya olarak kullanıp 5-10 bin lira değerinde de kullanabilirsiniz. Odunu yakacak olarak kullandığınız zaman sobada değer olarak ifade ediyor ama 1 lirayı ifade ediyorsa diğeri bin lira olarak bin katı değer ifade ediyor. Bizim kaz tüyünün evlerde yastık yapımında kullanılması heba olmaması anlamında güzel bir şey. Ancak milli ekonomiye kazandırılması ve yurt dışına satılmak suretiyle yurt dışından buraya döviz getirilmesi anlamında değerlendirilmesi daha faydalı oluyor. Bizim kaz tüyünü maksimum faydayı elde edecek şekilde kullanabilmemiz lazım. Bunu kazanç kapısı olarak görebilmemiz lazım. Elbetteki kimse kaz tüyünü atmıyordur. Eğer konvansiyonel şekilde, babadan görme yöntemlerle değerlendiriliyorsa onun yerine ihracat yapan arkadaşımıza değerinde vererek, bu arkadaşımızın bunu satarak milli ekonomiye katkı sağlamasını tercih ediyorum. Benim de vatandaşlardan istirhamım, dileğim bu. İnşallah bu çağrımız yerini bulur diye ümit ediyorum."
Vali'den 'Kaz Tüyünü Değerlendirin' Çağrısı
Kars Valisi Eyüp Tepe, bölgenin geleneksel ürünlerinden kazın tüyünün kent ekonomisine daha fazla katkı sağlaması için vatandaşlara çağrıda bulundu.